“Blog yazmak” internetin eski trendlerinden biri. Sosyal medya, videolar, şarkı siteleri yokken bloglar vardı… Sıradan bir kullanıcının o dönemde internette kitlelere ulaşmasının belki de tek ve en popüler yolu bloglardı. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla internet kullanıcıların çoğu sosyal medyayı birer blog gibi de kullanmaya başladı. Yine de pek çok kullanıcı için blogların yerini hiç bir şey tutmuyor. Kısaca bloglar artık internetin en gözde aracı değilse de halen oldukça popüler bir ifade aracı olarak gönüllerdeki yerini koruyor.
Blog “web” ve “log” kelimelerinden üretilmiş bir kelime. Türkçesi için internet günlüğü de deniliyor. Herhangi bir konuda veya her konuda bilgi, tecrübe, duygu, düşünce ve görüşlerini blog adresinde paylaşmak, görseller yüklemek blog tutmanın temel unsurları. Bugün dünyada milyonlarca blog kullanıcısı var ve bazıları bu işten para bile kazanıyor.
Türkler blog okumayı seviyor. Araştırma firması comScore’un yayınladığı bir rapora Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 81.9’u blog okuyor. Bu oran ile blog okuyucu sayısı açısından Türkiye, dünyadaki dördüncü ülke olarak dikkat çekiyor. En çok blog okuyan ülke, yüzde 85,5 oran ile Tayvan. İkinci sırada ise % 85,2 oran ile Brezilya var. Bloglara ayrılan zaman açısından ise Japonya ilk sırada. Japonlar, blog okumaya ziyaretçi başına 52,2 dakikalarını ayırıyor.
Bugün blog dünyasının en ünlü sitelerinin başında www.blogger.com geliyor. 1999 yılında Pyra Labs tarafından kurulan Blogger sitesinin üye sayısı yaklaşık 2 milyon. 2003 yılında Google’ın satın aldığı Blogger’ın bir diğer ismi de Blogspot. Ayda 300 milyon kişinin ziyaret ettiği bu blog merkezinde bir blog açmak öylesine kolay ki, hiçbir teknik detay bilmeyenler bile kolayca bir alan sahibi oluyor. Site günde 18 milyon civarında tıklanma orana sahip.
Son zamanlarda yıldızı parlayan blog merkezlerinden biri de Tumblr. Bir mikroblog sitesi olan Tumblr, üyelerine, kısa formatta yazı, fotoğraf, video paylaşımına izin veriyor. Üyeler isterlerse kendilerine özel, isterlerse herkese açık bir blog tutabiliyorlar. Kullanımı son derece kolay olan site, Wikipedia’da yer alan bilgilere göre haftada yaklaşık 6,8 milyon ziyaretçi alıyor. comScore’ın araştırmalarına göre, 2011 yılı Haziran ayında site 13.4 milyon tekil ziyaret aldı. Bu da 2010 yılına göre yüzde 218 oranında bir büyüme anlamına geliyor.
David Karp ve Marco Arment tarafından 2007 yılında ABD’de kurulan sitenin Tumblerette isminde bir iPhone uygulaması ve ayrıca bir Blackberry uygulaması bulunuyor. Yine Wikipedia’da yer alan bilgilere göre 2011 Mayıs ayı itibariyle sitede 5 milyar post yayınlandı.
WordPress ise hem blog ve site altyapısı sunuyor hem de kendi alan adında blog üyesi alıyor. Dünyanın en iyi blog yazılımı olarak bilinen CMS yazılımını kullanan WordPress, geçtiğimiz Temmuz ayı rakamlarına göre 50 milyon bloga ulaşmış durumda. Matt Mullenweg tarafından kurulan daha sonra gönüllü yazılımcılar tarafından devralınan WrodPress’in TechCrunch, TED ve CNN gibi ünlü kullanıcıları da var.
Türkiye’de son dönemlerde yıldızı yükselen yerli bir blog merkezi olan Blogcu.com da Türk kullanıcıları arasında popülerliğini artırıyor. 2008 yılında kurulan sitenin açıkladığı berilere göre Blogcu.com bünyesinde 1 milyon 200 bin blog bulunuyor ve bunların 200 bini aktif. Yine sitenin açıkladığı bilgilere göre blogların %30′dan fazlası ayda 200 dolara kadar gelir elde edebiliyor. Hatta bazı popüler blogların gelirleri ise ayda 1000 doları geçiyor.
Kaynak: scroll.com.tr