wmaraci reklam

Öğrenci Apartı

2 Mesajlar 513 Okunma
pst.net
wmaraci reklam

hunax hunax WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 08.06.2022
  • Yaş/Cinsiyet 48 / E
  • Meslek Web Admin
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** U**
  • Mesajlar 2
  • Beğeniler 0 / 1
  • Ticaret 0, (%0)

       Günümüzde bir çok öğrenci üniversite okumak için çıktıkları yolda en büyük zorluk barınma sorunudur. Günümüz ihtiyaçlarından doğan nedenlerle aşağı yukarı her ilimizde bir üniversite ve buna bağlı irili ufaklı bölümler açılmaktadır. Öğrenci yoğunluğuna bağlı olarak da yine her ilimizde bir çok özel apart, öğrenci yurdu, pansiyon ve öğrenci evi adı altında öğrencilerin barınma ihtiyaçlarına yönelik işletmeler açılmaktadır. Bu yönde devletimizin de teşvikleri girişimcileri apart, yurt ve pansiyon açmaya yöneltmektedir. Ancak bu konuda hiçbir bilgisi olmadığı halde olan parasını bir yatırıma dönüştürmek isteyen girişimcilerin açtıkları apartlar, öğrencilerin barınma ihtiyacından doğan beklentilerini istismar edilmektedir. Güvenli, temiz ve ideal ortam vaadi ile kendilerine öğrenci çeken işletmeler yerine getirmedikleri hizmetler yüzünden bir çok aileyi ve öğrenciyi zorluklarla baş başa bırakmaktadırlar. Günümüzün ekonomik koşulları da düşünüldüğünde, amacı çocuklarına iyi bir gelecek hedefleyen ailelerin beklentilerini karşılayacak ortamların ciddiyet ile hazırlanması ve uygun fiyatlarla hizmet verilmesi gerekmektedir.  Bu konuda devlet denetiminin net ve kati olması gerekmektedir.  Peki ideal bir öğrenci yurdu nasıl olmalıdır ? Ailelerin ve öğrencilerin özel apart/yurt beklentisi hangi sınırlar içinde olmalı ?

Genel Özellikler

     Apart/Yurt olarak seçilen tesisin ; polis merkezi, itfaiye, hastane, market, duraklar (metro,tranvay,otobüs,dolmuş) uzak olmamalı ve lokasyonu ona göre belirlenmelidir. Apartın bulunduğu bölge suç oranının en az olduğu güvenli ve huzurlu bir bölge/mahhalede olmalı. Apart işletmeciliği yapacak girişimcinin bu konuyu yatırım olarak değil verilebilecek en yüksek seviyede hizmet olarak görüp ve hazırlıklarını o çerçevede yapması gerekmektedir. Sonuçda bu işletmlere emanet edilen bütün ailelerin gözbebeği , değerlisi geleceğimiz çocuklarımızdır.
    Yurt olarak seçilen bina öncelikle sorunsuz bir merkezi ısınma sistemine sahip olmalıdır. Sıcak su ve temizlik problemi olmamalıdır.
    Sorunsuz bir İnternet bağlantısı kurulmalıdır. İnternet ihtiyacı bir öğrencinin en önemli ihtiyaçlarından biri olup, yurtlarda sorunlar çoğunlukla bu konudan çıkmaktadır. Bu nedenle bu sorun en kaliteli bir şekilde çözülmelidir.
    Yaklaşık 100 kişilik bir öğrenci yurdu (1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 2 Temizlikçi, 2 Gece görevlisi olmak üzere) 6 personel ile rahatlıkla işletilebilmektedir. Apartlarda çalışacak personelin adli sicilleri sorunsuz olmalı. Personel seçimi çok dikkatli yapılmalıdır. Öğrenci ve aileleri apartı görmeye geldiklerinde çalışanların uslup ve  kişisel temizliğine dikkat etmelidir.  İşletmenin çalışanları konusunda  bilgi almalı ve gerekirse sözleşmelerinde adli sicili temiz güvenilir personel çalıştırdıklarını madde olarak belirtilmesi istenmelidir. 

Ortak Alanların ve Apart Odalarının Temizlik ve Hijyen Kuralları Net Olarak Belirlenmelidir
    İşletme olarak temizlik ve dezenfektasyonun anlamının bilinmesi ve kati olarak uygulanması sağlık tedbirleri açısından şarttır. Mİsafirlerin kendisine ait yada paylaştığı odasındaki temizlik kuralları belirlenmeli ve bu maddelerin çerçevelenerek odanın görülen bir yerine asılması ve misafirlerden uyulması istenmeli. 
    Aynı durum işletme içinde geçerlidir. Temzilik ölglerinin belirlenmesi temizlik zaman takviminin oluşturulup görünen bir yerde asılı olması ve kontrollerin apart yönetimi tarafından büyük bir titizlik ile izlenmesi gerekmektedir.
   Dezenfeksiyon günlük hayatımızda, evimizde, temas halinde olduğumuz yüzeylerde hastalıklara neden olan mikroorganizmaların yok edilmesi ve azaltılmasını amaçlar. Temizlik adımları doğru bir şekilde izlenmezse dezenfeksiyon yalnızca riskleri azaltır, ortadan kaldırmaz. Bu nedenle, mikropları yüzeylerden iyice temizlemek gerekir. Doğru temizlik malzemeleri kullanılarak yüzeylerin silinmesi, etkili temizliğin ilk ve önemli bir adımıdır. 
   Bu konu ile ilgili ana başlıklar sırası ile; 
  • El ve yüzey dezenfektanı kullanıması gereken alanlar belirlenmeli.
  • Misafirleri ortak alanlarda koruyan temizlik ve hijyen kuralları için önlemler alınmalı.
  • Etkili bir apart temizliği için önlemler alınmalı.
  • Ortak alanlar ve ofis dezenfekte edilse de alanlar sık sık havalandırılmalı.
  • Temizlik ve dezenfekte etmek ne demek öğrenilmeli.

Güvenlik

   Öğrenci yurtlarında güvenlik önemli bir husustur. Zira özellikle kız öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin güvenliği yüksek yurtları tercih ettiği görülmektedir. Yurdun bulunduğu konumun güvenlik açısından korunaklı bir muhitte bulunması son derece önemlidir. Apartta bulunan resepsiyon görevlilerinin güvenliği sağlayacak yeterlilikte olmalıdır. Aksi halde işletmelerin bunun için özel güvenlik personeli çalıştırması ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

 Ulaşım

   Özellikle Üniversite kampüslerine yakın olmayan yurtlarda kesinlikle bulunması gereken bir hizmettir. Eğer seçmiş olduğunuz yurt okuduğunuz Üniversiteye yakın değilse ve Büyük bir şehirde Üniversite okuyacaksanız , ulaşım sizler için gerçekten büyük bir sorun olacaktır ve saatleriniz ne yazık ki yollarda geçecektir. Fakat seçmiş olduğunuz öğrenci yurdunun servis hizmeti bulunuyorsa , okuduğunuz üniversiteye kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Eğer bu hizmet verilmiyor ise  seçeceğiniz apart lokasyonunun duraklara (metro,tranvay,otobüs,dolmuş) yakın olmasına dikkat edilmesi gerelkmektedir. Bazı şehirlerde ulaşıma ödenecek ücret ile üniversiteye daha yakın bir yerde apat/yurt kiralmanız mümkündür.

 Yurt Sözleşmesi

   Tercih ettiğiniz öğrenci yurdu’na kaydınızı yaptırırken size kesinlikle bir sözleşme imzalatılır. Bu sözleşmeyi imzalamadan önce , sözleşmenizi dikkatlice okumalı ve maddelerini incelemelisiniz. Sözleşmede belirtilen maddelerin size uygunluğu en az seçtiğiniz yurdun diğer özellikleri kadar önemlidir. Sözleşmede belirtilen barınma süresi ,ekstra ücretler ve cayma halinde ödenmesi gereken tazminat gibi maddeler son derece önemli konulardır.

 Yemek ve Beslenme

   Apartlarda öğrencilerin kendilerinin bir şeyler yaparak yiyebilecekleri mutfakcıklar olmalıdır.
Bu mutfaklar her 6 – 7 kişiye bir tane olmak üzere dairelerde hususi olmalı, buzdolabı vs. mutfak malzemelerini içerisinde barındıran alanlar olmalıdır. (Bundan hariç yemekhane oluşturulup öğrencilere yurt bünyesinde kantin ve yemekhane hizmeti sunulması tercih sebebi olmaktadır.) 

Seçmiş olduğunuz yurtta yemekhane bulunuyor mu ?  Yemekler aylık yurt aidatına dahil mi yoksa ekstra ücretle mi yemek hizmeti alınıyor ? Bu gibi konular yurtta kalan bir öğrenci için son derece dikkat edilmesi ve seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken konulardan birisidir. Eğer fiyat olarak diğer yurtlara nazaran gerçekten ucuz bir yurt bulduysanız ve kendinizi şanslı hissediyorsanız , yemek konusuna dikkat etmelisiniz. Zira  yemek ücretleri yurt ücretlerine dahil olmadığından ucuz olabilir. Ayrıca seçmiş olduğunuz yurttaki yemek kalitesi de öğrenciler için son derece önemli bir husustur.

Ders çalışma ve Ortak Kullanım Alanları

    Yurt Seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar’dan birisi de seçmiş olduğunuz öğrenci yurdunda bulunan ortak kullanım alanlarıdır. Yurtta bulunan tuvalet, banyo gibi ortamların; ortak bir alanda her öğrenciye açık şekilde mi yapıldığı yoksa her odaya ayrı şekilde kullanım olarak imkan sağlanıp sağlanmadığı son derece önemlidir. Özellikle ortak kullanım alanı olarak yurtta bulunan ders çalışma ve kütüphane ortamı , bunun yanında yurt içerisinde bulunan sosyal alanlar da yurt seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardandır. 

Ödeme ve Aidat

  Yurtlarda en büyük problem ise ödemelerin toplanması problemidir. Bunun için iyi bir takip programı olmalı, her şey kalem kalem işlenmeli, ayı geçen senetlerde öğrenci diğer ay içerisinde uyarılmalıdır. Senetsiz kredi kartı ile işlem yapılan işletmelerde ödeme veya aitdat sözleşmelerde açık olarak belirtilmelidir.  

Mesaj 2 defa düzenlendi. Son düzenleyen: hunax (09.06.2022 11:25)

 

 

wmaraci
reklam

Deae Deae WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 29.01.2020
  • Yaş/Cinsiyet 50 / E
  • Meslek Ticaret
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad A** E**
  • Mesajlar 165
  • Beğeniler 69 / 69
  • Ticaret 0, (%0)

Tam imleme sitesine döndü forum :(

 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al