Sitem Google aramalarında çıkmıyor ve İndeks problemi yaşıyorum diyorsanız yazdığım bu makaleyi dikkatlice okumanızı öneririm.
Google’da yükseltme yapmaya çalışılırken karşılaşılan en yaygın problemlerden birisi sitenin düzgün bir biçimde indeksinin oluşturulmaması olarak bilinir. Bu durum ile karşılaşırsınız Google’ın sayfalarınıza ulaşmakta zorlandığını bilmelisiniz.
Sitenizin düzgün bir biçimde listelendiğini ve tarandığını kontrol etmek için Google Web Yöneticisi Araçlarına giriş yapmalı ve Google Dizin sekmesine göz atmalısınız. Burada arama motorunun indeks oluşturduğu sayfaları görebilirsiniz. Eğer bu sayfalarda azalmalar görüyorsanız bu durumda trafik seviyesinde düşüş yaşamanız oldukça olasıdır.
İndeksleme Probleminin Arkasındaki Nedenleri Bulmak
Google Web Yöneticisi Araçlarına göz attığınız zaman tüm sayfaların indeks problemi yaşadığını görüyorsanız bu durumda bunun nedenlerini araştırmalı ve düzeltmelisiniz.
Sitenizin Tarama Problemi Mi Bulunuyor?
Google’ın düzgün bir biçimde siteniz için indeks yani dizin oluşturduğundan emin olmak istiyorsanız ilk olarak Google Web Yöneticisi Araçları paneline gidin ve Tarama Hataları mesajlarını kontrol edin. Burada yer alacağınız hatalar büyük olasılıkla 404 HTTP Durum Kodu uyarısı şeklinde olacaktır. Bu sinyal URL adresinin bulunamadığı anlamına gelmektedir.
Diğer tarama hataları şu şekildedir:
Robots.txt – Robots.txt dosyası kötü bir biçimde scriptlenmiş ise Google dizin durumunu etkiler. Bu metin dosyası belirli tanımlardan oluşur ve arama motoru tarayıcılarına sitenin hangi kısımlarının dizinlenmeyeceğini belirtir.
.htaccess – Bu görünmez dosya düzgün bir biçimde yapılandırılmadığı zaman sitenize olumsuz şeyler yapabilir. Birçok FTP istemcisi bu dosyaları görmenizi veya gizlemenizi sağlar. Eğer yapılandırılması gerekiyorsa bu şekilde yapılandırılabilir.
Meta Etiketleri – Eğer sayfalar düzgün bir biçimde dizinlenmiyor ise kaynak kodunda meta etiketleri eksik olabilir. Bunu kontrol etmelisiniz.
Site Haritaları – Site haritası tarama hataları alıyorsanız bu durumda site haritanız düzgün bir biçimde güncellenmiyor demektir. Bunun yerine eski site haritanız Google’a iletilir. Web Yöneticisi Araçları kısmında tüm problemleri hallettikten sonra yeni ve güncel bir site haritası oluşturmayı ve bunu Google’a göndermeyi ihmal etmeyin.
URL Parametreleri – Dinamik linkler söz konusu olduğu zaman Google, URL parametrelerinin ayarlarınızı düzenlemenizi sağlar. Ancak bunlarda yapılacak hatalı yapılandırmalar sayfaların düzgün bir biçimde dizinlenmemesine yol açmaktadır.
DNS veya bağlantı hataları – Eğer Google’ın örümcekleri sunucuya erişemiyorsa bu durumda bir tarama hatası ile karşılaşırsınız. Bunun birçok nedeni olabilir. Bakım nedeniyle sunucuya erişilemiyor olabilir veya farklı bir sebep bulunabilir.
Kalıcı problemler – Eğer eski bir alan adı aldıysanız veya sitenizi eski bir sitenin yerine taşıdıysanız bu durumda eskiden kalma cezalara sahip olabilirsiniz. Bu durumda sitenin dizin almaz ve yapmanız gereken Google’dan yeniden inceleme talebinde bulunmaktır.
Eğer eski bir alan adını satın almak istiyorsanız öncesinde onun geçmişine göz atın. Bunu yapabilmek için Internet Archive tarafından sunulan Wayback Machine servisine göz atabilirsiniz.
Siteniz Syntax Hatalarına veya Yapısal Karmaşıklıklara Mı Sahip?
Google sitelerde yer alan HTML biçimlendirme hataları konusunda oldukça toleranslıdır. Syntax yani sözdizimi hataları söz konusu olduğu zaman bir takım dizinleme hataları oluşabilir. Sitenizin HTML kodlarını W3C tarafından sunulan HTML Validator ile kontrol edin ve hataları düzeltin.
Google site yapısının olabildiğince tutarlı olmasını istemektedir. Her sayfaya mutlaka bir test linki üzerinden erişim sağlanmalıdır. Unutmayın sitenizdeki yer alan frame, JavaScript, Flash, çerez ve DHTML gibi unsurlar tarayıcıların gözünden kaçabilir.
Siteniz Dışarıdan Gelen Linklere Sahip Mi?
Google tarafından dizinlenmek istiyorsanız siteniz en az bir kaliteli dışarıdan gelen linke sahip olmalıdır. Bu birçok yeni sitenin başarılı bir şekilde dizinlenmesi için gerekli bir nedendir.
Hızlı bir biçimde linklere sahip olmak istiyorsanız sosyal ağları kullanarak sitenizi burada paylaşabilir veya sahip olduğunuz bir siteye yeni sitenin linkini yerleştirebilirsiniz. Bunun için Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn ve Pinterest gibi sosyal ağlardan yararlanabilirsiniz.
Site dışı içerikler link oluşturmak için ideal yöntemlerden birisidir. Siteniz ile alakalı herhangi bir yerde yayınlanacak olan site dışı içerik sayesinde link alabilirsiniz. Ancak unutmayın ilgili sitelerin yüksek kalitede olması gerekir, aksi taktirde siteniz bu tür bir girişimden zarar görebilir. Linklerin yüksek kaliteli olduğundan emin olmak için doğal linklere sahip olup olmadıklarını kontrol etmelisiniz.
Google Size Ceza Verdi Mi?
Google’da düzgün bir biçimde dizin almamanın arkasında bulunan en zorlu neden Google’ın cezalarıdır. Google’dan ceza almak için birçok farklı neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden birini gerçekleştirmişseniz bu durumda siteniz Google arama sonuçlarından kaldırılır.
Aşağıdaki maddelere dikkate alıp bunlardan uzak durduğunuz zaman büyük olasılıkla Google’dan ceza almazsınız.
- Otomatik içerik oluşturma
- Link şemaları
- Kopya içerik oluşturma
- Gizli yönlendirmeler
- Gizli linkler veya yazılar
- Aracı sayfalar
- Düşük içerik değerine sahip ortaklık programları
- Uygunsuz anahtar kelimeler kullanmak
- Kötü amaçlı yazılımlar yüklenmesine neden olan sayfalar
- Snippet özelliğini kötü amaçlı kullanmak
- Google’da otomatik sorgular gerçekleştirmek
- Google’ın cezalarından kurtulmak oldukça zor iştir. Hataları bulup temizlemeli ve daha sonra Google’a yeniden inceleme için talep göndermelisiniz.
Burada belirtilen kontrolleri gerçekleştirmeniz halinde link oluşturma ve SEO çalışmalarınızı boş yere gerçekleştirmekten kurtulmuş olursunuz. Siteniz mutlaka Google tarafından dizinlenmelidir. Bu basit hata birçok site tarafından yapılmaktadır ve sonuç olarak siteleri Google’da yer almaktan mahrum kalır. Bununla birlikte site trafikleri düşüş gösterir.
Kaynak : Timur Demir | İnternet Günlüğü