Merhaba. Geçenki Blog Dünyasına Hükmeden Altın Kurallar isimli yazımda; yeni bir blog açma fikrinin oluşumundan itibaren, okuyucularınızın ve ziyaretçilerinizin blogunuzun içerisinden derhal çıkmasını engellemeye yönelik tedbir olarak hoş ve kaliteli bir tema ve içerik yönetimine dair kulak dolgunluğu düşüncelerden ziyade, zaman içerisinde oluşan temel tecrübe ve teknik hatalarımdan evirip çevirip önünüze sunduğum bir format ile karşınızda idim.

Bugün de blogunuza yerleştireceğiniz içerik ve paylaşımlarınızın üretimi ve yönetimi üzerine birkaç kelam edelim istiyorum. Önceki yazımda da ifade ettiğim gibi Kasım'dan beridir blogculuk üzerine artan bir oranla yoğunlaşmaya devam ediyorum ve içeriklerimi de şöyle bir gözlemlediğimde gerçekten gerek anlam bakımından gerekse de içerik düzeni bakımından oldukça fazlasıyla gelişme hissediyorum kendimde. Gün geçtikçe de farklı fikir ve düşüncelerle değişmeler ve farklılaşmalar, ufkumda ilerlemeler hissediyorum daha da derinleşen okuma şevk ve iştiyakımla.

Blog İçeriklerimizin Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Faktör

Kesinlikle yazınızla, içeriğinizle uyumlu iyi bir başlık seçmeye özen gösterin. Çünkü, okuyucu forumlarda, bloglarda, orada burada gezinirken ilk önce başlığınızı görecek ve etkilenirse, onu dilediğiniz gibi etkileyebilirseniz, onu kazanmış olacaksınız ve içeriğe tıklayıp yazdığınız muhteşem makalenizde kaybolup gidecektir. İşte tam da bu yüzden başlığınız, yazınızın içeriğiyle uyumlu, adeta yazınızı özetlercesine bir şekilde olmalı arkadaşlar..

Önceki yazımda da ifade ettiğim gibi dilin kullanımı fevkalade önemlidir. Dili düzgün kullanmanız neticesinde, okuyucu üzerindeki etkiniz oldukça fazla olacaktır. Cümlelerdeki pozitif akıcılık, okuyucuyu alıp kendi dünyasına taşıyacaktır. Sizden bir şeyler alacaktır, bir şeyler bulacaktır kendinde..

Yazılarınızda belirteceğiniz pasajlar, bir başka yerlerden alıntı yapılarak belirttiğiniz bir kısım ise, muhakkak kaynak gösteriniz o alıntı yaptığınız yeri. Eğer bir internet sayfasıysa, içeriğinizin altına kaynak gösteriniz linki. Bir kitap,dergi vs ise, ismini yazınızın sonunda belirtmeniz de önem arz etmektedir. Bu uygulamayı gerçekleştirmeniz halinde okuyucularınız üzerinde güven duygusu tesis etmiş olacaksınız. Ayrıca sandboxa düşmenizi de engelleyecektir bu durum, bilginize..

Yazınıza en uygun görseli seçmeniz de oldukça önemlidir. İlk maddede belirttiğim başlık hususu gibi görseller de yazınızı özetler nitelikte olmalıdır ki okuyucu görseli ve başlığı aynı anda görüp, içeriğinize ulaşsın. Görsel ekleme konusunda da ince nüanslar söz konusudur, ekleyeceğiniz görseli sizin oluşturmanız ayrı bir emek ve çaba isteyeceğinden, daha önemlidir okuyucunun gözünde. İmkanınız yoksa, görselinizi kaynak belirterek yazınıza ekleme yapabilirsiniz..

İçeriğinizin sonuçlandırma işleminde titiz davranmanız, özenle başladığınız bir işi en kaliteli şekilde bitirmenizle eş değerdir. Sonuç kısmında yazınızı net yargılarla kuşatmanız, sizin açınızdan faydalı olacaktır ve tabi ki okuyucularınız açısından da. Okuyucularınızın aklında yazınıza dair soru işaretleri kalmışsa, bunu size yorum kısmında soru olarak yöneltecektir. Tüm yorumları dikkate alın ve değişik fikirlere açık olun, bu sizi okuyucularınızın gözünde yüceltecek ve onlar üzerinde iz bırakmanıza vesile olacaktır..

Kategorilendirme Uygulayın

Tüm bu etkiyen faktörlerin haricinde içeriklerinize kategorilendirme işlemi uygulamanız da oldukça önemli bir husustur. Yazılarınızı kategorilendirmeniz okuyucularınızın gözünde blogunuzun nizami ve kaliteli görünmesine yardımcı olacaktır. Wordpress'de kategorilendirme özelliği söz konusu iken, Blogger'da kategorilendirme yoktur. Etiketler yardımıyla kategori oluşturulabilir. Konu hakkında yardım almak için yorum kısmından iletişime geçebilirsiniz benimle..

Son olarak size iletmek istediğim bir diğer husus ise, blogunuza ait bir 'Hakkında' sayfası oluşturmanız gerektiğidir. 'Hakkında' sayfası, blogunuzun amacının ve kendinizin tanıtımınızı yapabileceğiniz bir yerdir. Ayrıca okuyucu ve ziyaretçilerinizin sosyal medyadan size ulaşabilmelerini sağlayan sosyal medya hesaplarınıza erişim linklerinizi buradan yayınlayabilirsiniz. Bununla birlikte sosyal medya hesaplarınıza erişimlerini sağlayan linklerinizi çeşitli ikon ve eklentilerle blogunuzun sidebar kısmı olan yan ve alt taraflarında paylaşabilirsiniz..

İçeriklerinizi daimi ziyaretçi ve okuyucu toplama maksatlı olarak çeşitli forumlarda, sosyal medyada, diğer blogların yorum kısımlarında yayınlayabilir, ilgi çekip blogunuza yönelmelerini sağlayabilirsiniz..

Unutmamanız gereken en önemli hususun 'iyi içerik' olduğudur. Kesinlikle bu noktada kaliteli hazırlanmış bir blog, size hakettiğiniz başarıyı getirecektir.. Teşekkür ederim..

Kaynak: http://www.cerezlerim.com/2014/03/blog-dunyasnda-icerik-uretimi-ve.html

İyi Çalışmalar..