Merhaba arkadaşlar.. Önceki yazımda Neden Makale Yazayım ki başlıklı bir makale yayınlamıştım. sizlere. Makale yazmamın bana ne gibi faydaları olduğunu, neler kazandırdığını ifade etmiştim içeriğimde.

Bu yazımda da yazacağım makaleyi nasıl seçebileceğimi ve içeriğimi yayınladığımda kimlere hitap edebileceğimi dilim döndüğünce ifade etmeye çalışacağım arkadaşlar.

İçeriğimin Konusunu Nasıl Seçmeliyim

Öncelikle tam olarak hangi hususta yazacağımı belirlemeliyim. Bir yerde okumuştum; gazete, dergi vs. makale yazarları, içerik yazmak için ayırdığı zamanın yarısını, yazacağı makalenin konusunu belirlemeye yönelik tüketirlermiş. Demek ki neymiş, ilk olarak hedefi net olarak zihinde ifade etmek gerekiyor imiş.

Müteakiben, zihni uğraşlarım sonucu kafamda oluşan kelime ve cümle gruplarını, kesinlikle bir sıralama ya da düzenlemeye maruz bırakmaksızın bir kağıda rastgele yazmalıyım. Ardından yazdığım bu cümle veya sözcük gruplarını kullanarak, fikir jimnastiği eşliğinde yazacağım makalenin alt başlıklarını oluşturabilmeliyim. Bu arada makale hazırlama ve yazma esnasında blog yönetiminin genel altın kurallarını ifade ettiğim Blog Dünyasına Hükmeden Altın Kurallar başlıklı yazıma ulaşabilirsiniz.

Başkalarının Aynı Konuda Yazdıkları Beni Bağlamamalı

Belirlediğim konuda benden farklı olarak belki onlarca aynı konuda makale yazılmış olabilir. Bu kesinlikle beni etkilememeli, ben işime bakmalıyım ve ortaya elimden geldiğince özgün ve temiz bir iş koymalıyım. Aynı cümleyi O düz yazmıştır, ben evirir çevirir, kendi özgünlüğüm ile bambaşka bir şey ortaya koyabilirim, farklılık da buradadır zaten.

Kesinlikle yayınladığım makalem, hedef okuyucuyu ilgilendirmelidir, bununla birlikte ilgilendirmeyebilir de. Örnek vermek gerekirse, Kızıldeniz' de sahil şeridinde görülen köpek balıkları pek fazla bağlamaz okuyucumuzu. Aynı şekilde Bodrum sahillerinde görülen köpek balıkları daha fazla ilgilendirir hedefimizi. Tabi ki bu bir örnek, gerçekleşmesi muhtemel olmayabilir.

Bu Soruları Kendime Sorabilmeliyim

a. İçeriğini belirlediğim konu hakkında gerçekten bir bilgi birikimim veya ortak paydalarım var mı?

b. Asla araştırma yapmaksızın ya da kısmen yaptığım araştırmalar ile o konu hakkında doyurucu bir çalışma ortaya koyabilecek miyim?

c. Belirlediğim ve içeriğini hazırlayacağım konu hakkında konusuna hakim bir uzmana danışmam, kendisinden yardım almam gerekiyor mu?

Bu soruların beni tam anlamıyla doyurabildiğini hissettiğimde içeriğime başlamalı ve soluksuz bir azim ve hırs ile ortaya gerçekten güzel bir şey ortaya koymaya gayret etmeliyim.

Kimlere Hitap Edebilrim

İçeriğini sunduğum makale hakkında;

- Hiç bir bilgi birikimi olmayan,
- Kısmen bilgi sahibi olanlar,
- Çok çok ileri seviyede konuya hakim ve bilgi sahibi olabilecek insanlar olabilir.

İlk başta buna karar vermeliyiz. Nihayetinde bilimsel bir konuyu, bir makaleyi normal bir insanın okumayacağı aşikar olabilir. Burada önemli olan arkadaşlar, gerçekten konuyu nasıl ifade edebildiğimdir. Anlatım dilim insanları etkileyebilir, halk dilini kullanışımız, konuda bir bilgisi olmayan insanlar için dahi makalemizi ilgi çekici ve okunası hale getirebilirim.

Mesela; PDF formatı vesilesiyle E-Kitap hazırlama konusunda yazacağım makale, şirket yetkilileri, webmasterlar vs. gibi kitle tarafından okunabileceği gibi, hiç bilgisi olmayan insanlar tarafından da okunup, paylaşılabilir. Burada önemli olan halk dilini içten gelen bir samimiyetle kullanabilmektir.

İşte böyle arkadaşlar, makale konusu seçimine özel hususları olan kısmi tecrübelerim ışığında sizlere arz etmeye çalıştım. Sürçü lisan ettiysem affola. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki çalışmam olacak olan Makalemin Taslak Yapısı ve İçeriğine Özel Altın Kurallar başlıklı yazımda görüşmek üzere..

Kaynak: http://www.cerezlerim.com/2014/03/makalemi-nasl-secebilirim-ve-kimlere.html

İyi Çalışmalar..