Nedense son zamanlarda telefonumda dilediğim kadar vakit geçirememeye başladım. Sebebi ise oldukça basit; şarj sorunu. Akıllı telefonum neredeyse ışık hızında şarj tüketiyor. Hele bir de internet amaçlı wireless yahut mobil ağ açıksa var ya, sormaya dur!! Gerekmedikçe açık bulundurmamaya çalışıyorum sırf bu yüzden.
Gereken Testleri Uyguladım
Ben de telefonumu incelemeye almaya karar verdim. Cihazı rootladım ve içerisine yazılım ve donanımsal programlar yükleyip, birtakım testlerden geçirdim. Test neticesinde; müzik dinlerken yaklaşık bir saatte %10 azalan şarj seviyesi, internet açıkken aynı azalış ölçütüne göre 10 dakikaya kadar inebilmektedir.
İnternetin, şarjı su gibi akıp tükettiği aşikar arkadaşlar. Ancak internet odaklı hangi uygulamalar daha fazla bir şarj eksilmesine neden olabilmektedir ki ? Telefonumda facebook'dan tutun da whatsapp'a kadar, email, gmail'den tutun da Tapatalk'a kadar daha bir çok uygulama mevcut. Bu programlar sürekli güncelleme işlemlerini gerektirmelerinden ötürü işlemciyi oldukça yorabilmektedir. Tabi ki program sayısı da arttıkça, cihaz da iyiden iyiye kendini zorlamaktadır. Malumunuzdur ki de internet açık olduğu müddetçe bu uygulamalar telefonlarımızı sorgulama yaptırabilmekte, güncelleme sıklığından dolayı da fazlasıyla şarj yiyor.
Gereksiz Uygulamaları Sonlandırmalıyız
Tüm bunların haricinde extra olarak açık kalan programlar ve özellikler de mevcut. Örneğin; wifi uyku ilkesi açık değilse, wifi kapandığında dahi açık kalabilecek ve şarj yemeye devam edebilecektir. Otomatik döndürmeyi aktif olarak kullanmadığımız halde dahi, açık kalması veya ekran parlaklığının gereksiz bir şekilde son seviyelerde gezinmesi şarj tüketiminizi oldukça hızlandıracaktır.
Ram Temizliği Açık Olan Uygulamaları Kaldırmaya Yönelik Olmalı
Telefonlarımızda ram temizleme işlemini, telefonlarımız fazlasıyla yavaşlamaya başladığında açık olan uygulamaları sonlandırma adına kullanmalıyız. Ram temizleme programlarına (task killer, ram booster vs.) asla yönelmeyin. Bu tür programlar açık olan uygulamaları sonlandırır ancak sistem, bu işlemlere müteakip sonlandırılan program ve uygulamaları yeniden başlatır. Neticesinde sistemi gereksiz bir şekilde yormaktadır.
Önceki kısımda belirttiğim facebook olsun, twitter, viber vs program ve uygulamalarından gereksiz olanları eleme yöntemine gidebilmeliyiz. Wireless (wifi) veya mobil ağı gerekmedikçe ve kullanmadığımız zamanlarda kapatarak şarj sorununa bir nebze çare olabilmeliyiz.
Kaynak: http://www.cerezlerim.com/2014/03/android-telefonumun-sarj-neden-bu-kadar.html
İyi Çalışmalar..
Birkaç ufak hatırlatma daha..Tüm akılli telefonların hızlı şarj tüketimine maruz kaldığı bilinen bir gerçek.. Bu yüzden sizin de bildiğiniz gibi geniş yüzeyli bataryaya sahip telefonları tercih edebiliriz.. Bu bizim için daha olumlu sonuçlar doğuracaktır..