Çağımızın olmazsa olmazı şüphesiz akıllı telefonlarımız. Durum böyleyken ve ortalama bir telefonu iki yıl kullanıyorken nelere dikkat etmeliyiz bu konuyu açıklığa kavuşturmaya çalışacağım.
Telefonda genellikle ne yapıyorsunuz?
Bir çok kişi telefonları genellikle çağrılar, mesajlaşma, sosyal medya amacıyla kullanıyorken bazı kesimler için olmazsa olmazlardan olan oyunlar ve kamera performansı oluyor. Durum böyleyken alacağımız cihazın özellikleri de, isteklerimizi karşılayabilir olması ve minumum iki yıl boyunca bu isteklere cevap vermesi gerekiyor.
Kullanıcı sınıfını ikiye ayırarak bu araştırmayı gerçekleştirdim ve bu doğrultuda bazı temel sorulara yanıt vermeye çalışacağım.
Siz hangisi oluyorsunuz?
1- Gündelik kullanıcı(Çağrılar, mesajlar, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları)
2- Oyun ve Medya kullanıcısı(Yüksek performans gerektiren oyunlar, grafik işlemcisi isteyen oyunlar ve çok iyi kamera performansı)
Gündelik işlemler için telefon alacak kişiler genellikle bir telefona çok fazla para ödemek istemezler. Alt tarafı sosyal medya kullanacağız bir de iki maaşı telefona mı verelim? Şeklinde düşünen kesim çok fazla olduğu için orta segment telefonlara yönelmeleri iyi olacaktır.
Peki nedir bu orta segment?
İşlemci, grafik işlemcisi, ram gibi performansı doğrudan etkileyen ve aslında telefonun fiyatını belirleyen ana donanımlardan kısılarak yapılmış ama alt segmentte yer alan telefonlarında bir tık üstü kabul edilen telefonlardır.
Orta segment telefon alacak kişiler hangi özelliklere dikkat etmeliler?
1- İşlemci: Bu telefona para verecek kişiler hali hazırda iki üç yıl cihazı kullanacakları için Snapdragon 625 636 652 660 işlemcilerinden bir tanesini seçmek durumundalar.
Sakın tercih etmeyin: Snapdragon 430, 435, 450
Bu işlemciler her ne kadar orta segment olarak kabul edilse dahi, çağın gerisinde kaldıklarından dolayı iki yıl boyunca çağa ayak uyduramayacakları için ve yapay zekayı desteklemedikleri için sakın tercih etmeyin pişman olursunuz. Asla Alınmaması Gereken Telefonlar isimli konumda bu işlemciyi kullanan güncel telefon listesini de bulabilirsiniz.
2- Grafik İşlemci: Oyun kullanıcısı olmadığınız için grafik işlemcisi sizin için olmazsa olmazlardan değil. Ana işlemcisi iyi olan bir telefon tercih ettikten sonra grafik işlemci Adreno 506 olsa bile ihtiyacınızı fazlasıyla görecektir.
3- Kamera: Günümüz teknolojisinde olmazsa olmazlardan bir tanesi portre modudur. Portre modu olmayan bir telefon tercih etmeyin, hali hazırda iki sene kullanacaksınız ve portre modu bu kadar ön plandayken siz neden ikinci planda olacaksınız ki? Dile kolay orta segment telefonlar 1500 TL'den başlıyor ve bir çok kişinin bir aylık maaşını yatırdığı bu telefonlarda özellikle çift kamera ve portre moduna dikkat ediniz!
Şimdi gelelim oyun kullanıcılarına..
Oyun kullanıcıları için olmazsa olmazlardan olan ikili işlemci ve grafik işlemcidir. Dile kolay bu telefonların fiyatı 2,500 TL'den başlıyor ve 8,500 TL'ye kadar çıkabiliyor.
Tercih etmeniz gereken işlemciler: Snapdragon 835, 845 ve 855 olmak zorunda. Maksimum performans için Snapdragon 845 tercih ederseniz pişman olmazsınız.
Grafik işlemcisi konusunda ise 630 veya 640 sizi tatmin edecektir.
Ram konusuna hiç girmeyeceğim, bu işlemcilere sahip telefonlar minumum 4GB DDR4 Ram'e sahip oldukları için bu konuda araştırma yapmanıza gerek yok, en kötü ihtimali 4GB ram olur bu da ihtiyacınızı fazlasıyla karşılar. Tabi ileriye yönelik olarak 6GB tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
Eğer üst segment bir telefon alıyorsanız kamera konusunda mutlaka portre modu, yapay zeka sahne algılama özelliklerine, diyafram açıklığının 1.8 ve altı olmasına dikkat ediniz. Özellikle bu fiyatlar verilerek alınan cihazlarda asla 2.0 ve üzeri diyafram açıklığına sahip telefon almayın sizi tatmin etmez.