Başlıkta “Sony Ericsson” dedim fakat bildiğiniz gibi kısa bir süre önce Sony ve Ericsson yollarını ayırmıştı. Bu sebeple, Sony Spiro W100i demek daha doğru olur. Ancak telefonun çıkış tarihinde model kodlaması Sony Ericsson olduğu için bu başlığın daha uygun olduğunu düşündüm. Bunu belirttikten sonra telefon hakkındaki görüşlerime değinmek istiyorum. Öncelikle telefonu severek kullandığımı belirteyim.

Ağırlık

Belirtilen ağırlığı 90 gram olan bu model gerçekten ideal hafiflikte ve boyuttadır.

Açıklanan ebat ölçüleri 92x48 & 16.75 mm olarak açıklanmıştır.

Ekranı

2.2 inç ekrana sahip bu model 240x320 piksel ,262.144 renk özellikleriyle fiyatına denk olduğunu gösteriyor.

Telefonun genel olarak fiziksel özelliklerinden ; menü, şarj süresi gibi ayrıntılara girmek istiyorum.

Menü



Telefonda menü ; Playnow,İnternet,Eğlence,Kamera,Mesajlar,Medya,Alarmlar,Kayıtlar,Walkman,Çağrılar,Ajanda ve son olarak Ayarlar olmak üzere on iki bağlantı içermektedir.

Playnow

Sony Ericsson tarafından desteklenen ve bu adreste telefonunuza uygun ; tema, oyun, duvar kağıdı gibi indirilebilir içerikler mevcuttur. İnternete bağlanmanız şarttır. Ek ücret uygulaması yoluyla ödeme yaparak bu içeriklere sahip olabiliyorsunuz.



İnternet

İçinde smart-fit barındıran tarayıcımız , basit ve kullanımı kolay ara yüze sahiptir. Ayrıca çeşitli adreslerden müzik indirebildiğini de belirteyim.

Eğlence

Radyo, Oyun, Track ID, Ses Kaydı yollarını içermektedir. Burada Track ID uygulamasını belirtmeliyim.

Track ID: Müzik tanıma hizmettir ve ücretsizdir. Bu açıklamayı genişletecek olursam misal ; radyodan beğendiğiniz bir şarkıyı dinlerken şarkının ismini , albüm bilgilerini, sanatçısını bilmiyorsunuz. İşte burada Track ID bize yardımcı oluyor. Şarkı sırasında Track ID uygulamasını aktif ettiğimizde şarkıdan kısa bir kayıt alıyor. İnternet üzerinden bilgi gönderdikten sonra , şarkı mevcutsa size şarkı, albüm, sanatçı bilgilerini gösterdiği gibi şarkıyı ücretli olarak indirebileceğiniz adresleri de gösteriyor. Sony Ericsson sitesinde Bu çalan parçanın adı nedir? TrackID™ bilir sloganı ile özelliği tanıtmıştır.Walkman telefonun yanında güzel bir uygulama diye düşünüyorum.



Radyo

Bu modelimizde Stereo FM Radyo da yer almaktadır. Çoğu modelde olduğu gibi radyo , kulaksız çalışmamaktadır. Anten işlevi için kulaklık şarttır. Ek olarak radyodan kayıt yapabildiğimizi de belirteyim. RDS Desteği de mevcuttur.

Oyunlar

Telefon birçok oyun üreticisi tarafından desteklenmektedir. Satın aldığınızda, kısıtlamasız oyun size yüklü olarak beraberinde sunulmaktadır. Ayrıca sizde modele uygun oyunları istediğiniz gibi yükleyebilirsiniz.

Kamera

Telefon: 2.0 Megapixel & 2X dijital zuma sahiptir.Video kaydı da yapabilmektedir.

Mesajlar

Burada diğerlerine göre ayrıcalık bence , birçok gibi kutucuklarda hızlı sohbet imkanı sunmasıdır.



Medya

Fotoğraf, video ve müziklere buradan ulaşabilirsiniz. Medya demiş iken bununla alakalı olan bellek bilgilerine de değinelim.

Telefonun 5 Mb dahili belleği vardır ki çoğu kullanıcı buna ilave olarak hafıza kartı kullanır. Modelimiz 16 Gb boyuta kadar hafıza kartı desteklemektedir. Buda Spiro için gayet yeterli bir boyut bence.

Alarmlar

Birbirinden bağımsız 5 tane alarmı farklı zamanlar için ayarlayabilirsiniz.

Kayıtlar

İsminden de anlaşılacağı gibi , kayıtlı telefon numaralarımızı barındıran rehberdir. Ayrıca; yedekleme ,doluluk oranı ve benzeri gibi ayarlarımızı da buradan ayarlıyoruz.

Walkman

İşte telefonu tercih etmemdeki önemli nokta ,Walkman. 3.5 mm ses girişi ve 16 Gb bellek desteği ile dilediğiniz kadar müzik dinleyebilirsiniz. Gerçekten çok iyi bir ses kalitesine sahip olduğu gibi arkada sadece müzik için ayrılmış dahili hoparlör mevcuttur. Ayrıca ara yüzünde şarkıları; sanatçı ,albüm, parça niteliğinde kategorilere ayırması da walkman özelliğini pekiştiriyor. Ekolayzır , stereo genişletme gibi seçeneklerle daha da kaliteli bir müzik keyfi yaşıyorsunuz.

Bana göre burada en iyi özellik ; 3.5 mm jak girişi sayesinde çoğu kulaklık ile uyum sağlaması ve 16 boyuta kadar bellek desteğiyle , dolu dolu müzik keyfi yaşatmasıdır.

Çağrılar

Gelen aramaları, cevapsız aramaları görebileceğimiz bölümdür.

Ajanda

Takvim, hesap makinesi gibi araçları içermesinin yanında uygulamalar da bu bölümde yer almaktadır.

Telefonun fabrika çıkışında, hazır olarak Facebook ve Twitter uygulamaları yer almaktadır. Ayrıca Mozilla, QQ Browser ,Opera , Google gibi adını sıkça duyduğumuz tarayıcıları uygulamalarını da rahatça yükleyip ,kullanabiliriz. Şahsen benim telefonumda bahsettiklerimden hariç ; cep sözlük , photoshop , vs. gibi birçok uygulama mevcut.

Ayarlar

Kısayollar , profiller , sesler ve ekran ayarı gibi tüm telefon ayarlarını , buradan yönetiyoruz.

Ayrıca değinmek istediğim birkaç nokta daha var. Kısayol tuşu ile internetteyken dahi , menü bağlantılarına erişebiliyorsunuz buda akıllı telefonlarda olduğu gibi aynı anda iki işi yönetme tarzı gibi bir görünüm ortaya çıkarıyor ki gerçekten de yararı oluyor.

Batarya

Bazı telefon sahipleri telefonu alırken özellikle telefonun şarj süresine de fazlasıyla önem verir. Spiro , ortalama bir buçuk veya iki saatlik bir süre zarfında , şarj olabilmektedir. Sadece arama ve mesaj kullanımı bakımından düşünürsek , şarjı iyi bir süre dayanmaktadır. Ayrıca telefonun sağındaki ses ayar tuşları ile telefonun batarya doluluk oranını yüzdelik bir dilimle görmeniz mümkün bunun yanında telefonda o an için geçerli profil bilgilerini ve diğer bilgileri de görmeniz mümkün .

Kızak

Kızak hakkındaki görüşüm , Spiro kızağı bugünde kadar kullandığım kızaklı telefonlar arasında en rahat model oldu benim için. Benim beğendiğim gibi , çevremdeki arkadaşlarımda kızak , kullanım ve görünüm bakımından hep olumlu eleştiriler yapıyorlar. Sonuç olarak toparlayacak olursam ; fiyatına göre gerçekten , bir çok modele kıyasla menü , içerik bakımından , zengin ve kullanışlı bir telefon. Ayrıca ,Walkman özelliğinin telefona ayrı bir hava kattığını belirtmeliyim. Çok pahalı ve detaylı bir aramayanlar için ideal bir model diyebilirim. Ayrıca değinmek istediğim bir nokta daha var. Kısayol tuşu ile internetteyken dahi , menü bağlantılarına erişebiliyorsunuz buda akıllı telefonlarda olduğu gibi aynı anda iki işi yönetme tarzı gibi bir görünüm ortaya çıkarıyor ki gerçekten de yararı oluyor.

Biraz daha fazla ama hemen hemen aynı özelliklere sahip üst model bir telefon yok mu diyorsanız size, Sony Ericsson Zylo Walkman modelini önerebilirim. Sony Ericsson Spiro W100i modelinin fiyatını , internetten çeşitli firmalar ile kıyaslayabilirsiniz. Ek olarak Spiro için bahsettiğim menü açıklamalarını Sony Ericsson resmi sitesine girerek , simülatör ile deneyip kullanabilirsiniz . Böylece görsel olarak da bir fikir edinmiş olursunuz.




Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz






.