Blockchain, dünyadaki iş modellerinde değişim ve dönüşümlere uygun olarak bir potansiyele sahip olduğu bilinen blok zinciri sistemine denir. Bu teknoloji sayesinde insan eli değmeden, objektif olarak işleyen bir sistemdir. Blockchain sistemindeki bazı özellikler şunlardır; dağıtık, anonim, kamusal ve merkezsizdir. Kamusal olmasına karşın hacklenemez oluşu ve güvenilir oluşundan dolayı oldukça tercih edilmektedir. Buradaki bloklar kırılamaz ve değiştirilemezdir. Blokların bozulabilmesi için milyarca kopyası bulunan kayıt defterindeki bütün blokların değiştirilmesi gerekir. Bunun yapılması da imkansızdır.

Blockchain Wallet ( Blok Zinciri Cüzdan)

Kripto para alıp göndermek ve tutmak için kullanmak amacıyla dijital bir depolama birimidir. Cüzdanların özelliği cüzdan kimliği ve özel anahtar ismi verilen kodlara sahip olmasıyla bilinir. Buradaki cüzdan kimliği e-mail adresine özel anahtar ise mail adresi şifresine benzemektedir. Blockchain üzerinden para yatırma işlemi son derece güvenilir ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Aynı şekilde para çekerken de Blockchain güvenilir bir şekilde işlem yapmanıza olanak sağlar.

Burada yapmak istediğiniz işlem başka birinin hesabına kripto para transfer etmek ise o kişinin kimlik kodunu bilmek para transferi yapmak için yeterli olacaktır. Önemli nokta ise özel anahtarın şifresini kimse ile paylaşılmaması gerekir. Çünkü cüzdana erişim bu kod sayesinde olmaktadır. Kripto para borsasındaki cüzdanlarınıza ulaşmak için bu koda ihtiyacınız olmayacaktır.

Blockchain cüzdan oluşturmak oldukça kolay bir işlemdir. Bu alanda hizmet verebilen açık kaynak kodları bilen bazı web siteleri bulunmaktadır. BtcTurk’ün de olduğu güvenilir para borsalarından herhangi birine kayıt olarak bütün kripto para birimleri için cüzdan oluşturmanız mümkündür. Cüzdan oluşturduktan sonra diğer cüzdanınızdan para aktarımı yapabilir ya da para çekme işini gerçekleştirebilirsiniz.

Blockchain Ne İşe Yarar?

Blockchain, merkezsiz dağınık bir sistemdir. Bu sistemin işleyişinin en güzel taraflarından birisidir. Blockchain uygulamasının faydalarından birisi aradaki aracıları kaldırıyor olmasıdır. Merkezi bir işlem sistemini banka ya da kurum ya da aracı bir kurum aracılığıyla yerine getirir. Blockchain ile alım satım işlemleri kamuoyuna açık haldedir.

Blockchain İcat Eden Kişi Kimdir?

İlk kripto para birimini keşfeden ve dünyaya tanıtan kişi Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında blockchain icat edildi. Blockchaine dair daha önceki yıllarda benzer yapıdaki buluşları bulan kişiler olsa da Bitcoini hayata geçiren ve kabul gören blockchain yapısı günümüzde kullanılan bir para birimi olarak yaşama dahil oldu.

Nakamoto, Bitcoin’i anlattığı bilgi içerikli makaleyi blockchain denilen teknolojinin aktif örneğini dünyaya duyurdu. Böylelikle bitcoin denilen kripto para birimini hayata geçirmiş oldu. Bitcoin ile birlikte ortaya çıkan blockchain sistemi ile de bitcoin kullanıcıları için güvenilir bir şekilde para aktarımı yapılması sağlandı.

Bitcoin Güvenli Mi?

Bitcoin içinde şifreli blokların yanı sıra dağıtık ağ denilen bir sistem ile güvenlik seviyesi oldukça güçlü bir sistem. Verilerde tutarsızlık görülmesi halinde bilgisayarların çoğunda var olan belgeler geçerli sayılmaktadır. Bu da güçlü bir savunma mekanizmasının olduğunu göstermektedir.

Bitcoinde Şeffaflık Durumu Nasıl Olur?

Bitcoinin açık olması demek bitcoin içerisinde bulunan bütün blokları ve para transferlerini görmenizi sağlayan açık bir şeffaf bir sistemle çalışması anlamına gelir. Kripto para borsalarında işlem yapan tüm kripto para sahiplerinin yapmış olduğu işlemler apaçık görülebiliyor.

Bitcoin ağındaki tüm gerçekleşmiş işlemleri blockchain dokümanını istediğinizde bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Fakat uzun bir işlem olacağından internetinizin ve yeterli depolama alanınızın olması gerekmektedir. Güçlü bir internet ile yeterli depolama alanı olduğunda istediğiniz tüm bilgilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında bitcoin oldukça şeffaf bir içeriğe sahip olan bir sistem ile çalışmaktadır.


Kaynak : Güncel Tekno