Bytcoin piyasaya 2012 yılında çıkmış bir coindir. Kısaltması BCN'dir. 904.298.811 Dolarlık bir market hacmine sahiptir. Günlük hacmi ise 7.108.400 dolar seviyelerindedir. Hitbtc, Poloniex ve Vebitcoin gibi borsalarda işlem görmektedir.Piyasaya çıktığı yıllarda 10 satoshi değerindeydi. Şimdiyse 1 BCN 0,02 TL, 0.00000055 BTC etmektedir. Zirvesini 0.00000091 BTC olarak yakalamıştır. Günümüzde de sıradışı yükselişe sahip olan altcoinlerden birisidir. Bytecoin CryptoNote teknolojisi ile sıfırdan kodlanarak üretilmiştir. Bitcoin üzerinden düzenlenmemiş, kodlanmamıştır. Bytecoin, kendi kullanıcılarına bytecoin ağını geliştirmesi için imkan tanır. Bytecoin hem açık kaynak kodlu hem de merkeziyetsiz bir para birimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Her kripto para gibi güven vermeyi amaçlayan ve gizliliği ön plana çıkarmak isteyen bytecoin, mali gizliliğini en üst düzeyde tutmak isteyen yatırımcılar için ideal coindir.
Bytecoin'de hızlı bir coin diyebiliriz. Bazı işlemlerin şifreleme doğrulamasından dolayı transferleri biraz zaman alabiliyor. 120 saniye de bir blok oluşturur. Kullanıcılara en son algoritmalarla kurulan güvenlik sistemi sunmaktadır. Bu sebeple geliştiricileri hacklenme durumunun ancak süper bir bilgisayar ve çok fazla elektrik tüketimi sağlayan bir güç ile mümkün olabileceğini söyleyerek, güvenli bir ortam hazırladıklarını beyan ettiler. Merkezi bir sisteme sahip olmayan Bytecoin ağ katılımcılarının bilgisayarlarını kullanarak hizmet verir. Bu sebeple tüm bilgisayarlar tüm işlemleri görmekle beraber Bytecoin'e bir müdahalede bulunamazlar.
Çoğu kripto para gibi üretilecek maksimum Bytecoin bellidir. Bu sınır 184.470.000.000 Bytecoin olarak tanımlanmıştır.Sınırın belli olmasıyla da enflasyonu önlemiş oluyor. Şuanda 183.857.372.732 tane BCN üretilmiştir. Para arzı sadece madencilere ödül olarak yapılmaktadır.

Bytecoin Güvenli Mi
Bytecoin transferlerde kullanıcı kaydı tutmadığından, kayıtları takma adlarla yaptığı için anonim bir ortam sunmaktadır. Yapılan işlemler algoritması gereği sistemin sahipleri tarafından dahi değiştirilemez.

Bytecoin kurucuları ve sistemle ilgili bütün bilgiler için Bytecoin.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
Yükselen coin piyasasında ilk 24 coinden biri haline gelmiş, android ve ios platformlarında çıkaracakları uygulamalarla da ilk on coinden biri olacağını düşündürtüyor.
Minergate madencilik sitesi kullanılarak Bytecoin madenciliği de yapılabilir. Forumda madencilik ile ilgili konular mevcuttur.
Bytecoin işlem hafızası olmadığından küresel hesap defterleri olan Blok-Zincir veritabanlarında tutulur.



Yukarıdaki grafikte Bytecoin işlemi görülmektedir.

Aşağıdaki linkten resmi bytecoin cüzdanı edinebilirsiniz.
https://bytecoin.org/downloads

Bytecoin üretiminin ne zaman biteceğini merak edenler aşağıdaki siteyi ziyaret edebilir. Sitede gün,saat,dakika cinsinden geri sayım mevcuttur.
https://countdown.bytecoins.world/


Cryptonote Teknolojisi Nedir
Bytecoin'i oluşturan teknoloji olduğundan bahsetmiştik. CryptoNote, tamamen anonim, adil bir kripto para birimi oluşturmayı hedefleyen teknolojiden ibaret. Piyasanın gelişmesiyle beraber merkezi bir sistemin önüne geçmek için en son geliştirilen algoritmaları kullanırlar. Cryptonote merkezi olmayan ödeme sistemi yaratmak için yapılan her işlemde sabit kod kullanmamakta. İşlemler ağın önceki durumuna göre tekrardan hesaplanır ve şifrelenmiş adresler oluşturulur. Bu sayede sistem herhangi bir bireye bağlı kalmayarak kendi kendini geliştiren bir ağ yaratmış oluyor. Bununla beraber yinelenmeyen, tek seferlik adresler kullanır ve bu adreslerin varyasyonunu üreterek (cüzdan adresleri) ağ boyutundan tasarruf sağlar. Giden ve gelen işlemleri izlenemez kılarken yapılan ödemeleri, ödeme sahibi görebilir. Diffle-Hellman protokolünü kullanarak kullanıcının cüzdan adresinin varyasyonlarını üretir ve ağda bulunan kullanıcıları hedef gösterir. Hedef gösterme işleminde transfer işlemini hangi cüzdan sahibi tarafından yapıldığı saptanamaz hale gelir. Transferde alıcının genel adresini ve üretilmiş rasgele anahtarlarla ödeme gerçekleşir.
Bitcoin'de önceden yaşanmış transfer hilelerinden birisi olan aynı parayı iki kere satmak gibi bir durum söz konusuydu. Bitcoin ve bitcoin tabanını kullanan coinler, transfer edilen coinleri madenci onayından geçirerek sahtekarlığı önlemeye çalışmakta. Cryptonote sistemi ise biraz daha farklı. Sistem anonimlik sunsa da üretilen anahtarlar bir imza niteliği taşımaktadır. Anahtarlardaki imzalar tek kullanıma sahip olduğundan çift harcama yapılamaz.Bu sayede Cryptonote sahtekarlığın önüne geçmiştir. Konuları daha net anlamak için cryptonote sitesinden alınmış grafikleri inceleyebilirsiniz.






Cryptonote sisteminin arkasındaki ekip kriptograflardan,matematik uzmanlarından ve çekirdek/ağ geliştiricilerinden oluşmakta.


Cryptonote Sistemini Kullanan Coinler Nelerdir
Dashcoin (DSH): Bytecoin çatalından oluşturulmuştur. Fakat cryptonote algoritmasını kullanmaktadır.

Digitalnote (XDN): Cryptonote teknolojisini şifreli mesajlaşma, çoklu imzalama ve blockchain ağında kullanmaktadır.

Fantomcoin: madenciliği destekleyen ilk cryptonote sistemine sahip kripto paradır.

Cryptonote sistemini kullanan diğer coinler; Bytecoin (BCN), Boolberry (BBR), Darknetcoin (DNC), Monero (XMR), Pebblecoin (XPB), Quazarcoin (QCN), AEON, Doctorbyte (DB), Infinium (INF8), Monetaverde (MCN), Dosh (DOSH), Magnatoj, Redwind (RD), Tavos (XTV).

Bitcoin yapısını kullanmak yerine cryptonote teknolojisini kullanarak coin piyasaya sürmek isterseniz aşağıdaki linkten kaynak kodlarına ulaşabilirsiniz.
https://github.com/cryptonotefoundation/cryptonote
Sistemin yayımlamış olduğu makaleleri okuyarak sistemin detaylı şekilde hazırlanmış işleyiş tarzını anlamak için aşağıdaki siteyi ziyaret ediniz.
https://cryptonote.org/

Kaynak: Bytecoin Ve Cryptonote Teknolojisi Nedir - BTCFRM