IOTA Nesnelerin İnterneti kavramı için yaratılan devrim niteliğinde bir kripto para birimi ve platformdur. Başka bir projeye ya da kripto paraya benzemez, bu da onu eşsiz ve çok ümit verici kılar. IOTA, tek bir ağa entegre edilmiş makinelerin katılımı ile akıllı işletmelerin uygulanmasını sağlayacak olan işlem yakıtı haline gelebilmektedir.
Süpermarketlerdeki self servis check-out’ları düşünün. Bunların, kasiyerden daha verimli ve ekonomik olarak daha karlı olduğunu kabul etmelisiniz. Daha fazlasını düşünün ki bu süpermarkette, ürün seçiminizi yapmak için tabletleri kullanabilirsiniz ve süpermarket bu ürünleri doğrudan elinize ya da arabanıza aktaracak olan konveyör bantlarını yerleştirdi. Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) temelini oluşturan bu çözümlerdir ve IOTA’nın içindeki işlev, bu tür alışverişlerin ödeme unsurunu kapsayan, tüm sistemin düğümleri arasında bir bağlantı rolü oynamalıdır.

IOTA NEDIR?
IOTA hem bir kripto para birimi hem de herhangi bir komisyon olmadan anlık mikro ödemeler için bir sistemdir. Bu şekilde, diğer kripto paralardan önemli ölçüde farklıdır, çünkü 1 kripto para ya da kabaca, dolar cinsinden 0.001 sentlik bir işlem mümkündür. Ne veriyor? Örneğin, MIOTA ile, birleştirilmiş ağdaki en küçük görevlerin yerine getirilmesini sağlayabilirsiniz; Banyodaki musluğu kapatarak, bir etikete yapışarak veya en azından bir toz lekesini havaya uçurarak. Ve bu özellikler sayesinde IOTA, Noktalar arası işlemleri gerçekleştirerek Nesnelerin İnterneti’ne entegre edilebilir.

Bu projenin tarihi 2015 yılında ICO ile başladı. Kalabalık sırasında, MIOTA takımı o zaman çok küçük bir miktar olan 1.337 Bitcoins toplamayı başardı. Ancak, 2015 yılında ICO’lar sık sık yapılmıyordu ve yeni ICO’ların hepsi Ethereum’un gölgesinde bulunuyordu. 2016 yılında gerçekleştirilen neredeyse tüm ICO’lar beta testlerine geçti ve 2017 yılına kadar yenilikçi proje ayaklarından çıktı. Geliştirme, pazarlama ve yeni projeler için önemli miktarda para tahsis edildi ve Haziran ayına kadar IOTA (ya da daha çok MIOTA), dünyanın en büyük borsalarından biri olan Bitfinex’ten birincilik yaptı. 2017 sonbaharında, büyük konsorsiyumlar arasında bir dizi stratejik anlaşma yapıldı: Samsung, Fujitsu, Volkswagen, Microsoft ve Deutsche *******.

İOTA NASIL ÇALIŞIR?
IOTA, Bitcoin veya Eter gibi görünmüyor, çünkü aslında blockchain kullanmıyor. Bu platform, DAG-yönelimli asiklik grafiğe dayanan özel bir Tangle günlüğü kullanır. Bitcoin veya Ethereum blockbuster’da, işlem bilgilerinin kaydedildiği her şey bloklarda tutulur. Tangle MIOTA’da herhangi bir blok yoktur ve işlemlerin kendi özel planlarıyla ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır.

Böyle bir sistem, ağı çift harcamadan koruyan ve daha yüksek verimlilikle çalışmasını sağlayan bir doğrulama ağını oluşturur. Yani, ağdaki daha fazla işlem, daha hızlı işlenecektir. MIOTA madenciliğinin imkansız olduğunu unutmayın; Tüm paralar yayınlandı. Sayıları yaklaşık 2.8 trilyon olup, daha kesin olması için bu değer, JavaScript’teki MAX_SAFE_INTEGER değerine göre tanımlanmıştır. Döviz ticareti üzerine, MIOTA kullanılır – 1.000.000 IOTA’ya eşittir.

IOTA NESNELERİN İNTERNETİ
IOTA’nın beklentileri, bu platformun hizmet vermek üzere tasarlandığı kürenin beklentileriyle ölçülür. Başlangıçta, Nesnelerin İnterneti kavramı, fiziksel nesnelerin birbirleriyle yerleşik teknolojilerle etkileşime girdiği küresel bir ağ anlamına geliyordu. Şu anda, tam teşekküllü bir ağ yok, daha doğrusu özerk cepler var.

Örneğin, ışık, elektrik ve ısıtmanın otomatik olarak düzenlendiği akıllı bir daire alın. Ne de olsa, daireler evlerde, şehirlerdeki evlerde ve şehirlerde bir bütün ağa birleştirilebilir.

MIOTA, IoT ekosistemindeki neredeyse tüm süreçleri, işlem zincirlerini ve büyük miktarlarda mikro işlemleri gerçekleştirme yeteneğini yapılandırarak birleştirebilir. Blok zincirinden farklı olarak Tangle’da ölçeklenebilirlik ile ilgili sorunlar ortaya çıkmaz. Dahası, platform diğer düğümlerle etkileşim için cihazın internete kesintisiz erişimi olmaması için uygulanmaktadır. Bazı ‘makineler’ için, ayda bir veya hatta yılda bir kez bağlanmak yeterli olacaktır. Hepsi işlevselliğe bağlıdır. Bu pil gücünden hatta elektrikten tasarruf sağlar.

IOTA’NIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
IOTA’nın bir kripto para birimi olarak avantajları vardır. Ana avantajlar, komisyonların olmaması, mikro işlemlerin yürütülmesi ve operasyonların yüksek hızlarıdır. Bütün bu avantajlar Tangle tarafından sağlanmaktadır. MIOTA platformunun bakış açısından gelecekteki trendlerini değerlendirmek hala zor. 2015 veya 2016’da Ethereum’a benzezliği ile herkes büyük potansiyelini anladı, ancak Ethereum’u pratik bir şekilde gösterecek somut bir örnek yoktu.

Projenin aktif olarak dünyanın en büyük konsorsiyumları ile birlikte geliştirdiği ve işbirliği yaptığı gerçeği, bunun beklentileri olduğunu göstermektedir. Nesnelerin İnterneti gibi yenilikçi bir yönde itici bir güç haline geleceği fikri, MIOTA için kesin bir artıdır. Bu, paraların gerçekten arkasında bir miktar ağırlık taşıdığı anlamına gelir. Sonuçta, hızla gelişen bir alanda ‘yakıt’ rolünü yerine getirmeleri gerekiyor. Ancak benzersiz IOTA platformu ve madenciliksiz işlerin olağandışı kanıtı, güçlü bir işlemin ağ güvenliğini bozacağı bir durum yaratır. Toplam kapasitenin % 51’ini toplayan bir düğümden geliyorsa,% 51 olarak adlandırılan saldırı gerçekleşir. Düğüm, ağ üzerinde kontrolü ele geçirecek ve bu da çift harcamaya izin verecektir. Bu, işlem gücünün % 51’ine sahip bir Bitcoin madeni gibidir.

Güvenlik, çalışılması gereken bir başka noktadır. IOTA projesi ve diğer kripto değişim siteleri forumunda, bir cüzdandan madeni para kayıpları ile ilgili şikayetler tekrar tekrar alındı. Şimdiye kadar, normal bir yazılım uygulanmadı ve bu projenin 2018 için ana hedeflerinden biri.

İOTANIN GELECEĞİ VE BEKLENTİLER
IOTA, kripto para piyasasında Haziran 2017’de giriş yaptı. Tüm kripto para piyasasının kapitalizasyonunun yaklaşık % 3’ünü köşeye çıkarmak sadece altı ay sürdü. Kripto para piyasası mevcut (2017 için) büyüme eğilimini koruyorsa, 2018 yılının sonunda IOTA’nın toplam piyasa değeri 12 trilyon dolar olacaktır. Bu, IOTA’nın pazar payını koruduğu takdirde, oranın 150 $ (MIOTA için) olacağı anlamına gelir. IOTA, Ethereum’un yaptığı gibi pazarın % 10’unu alırsa, oran bir MIOTA için 500 $ ‘a yaklaşacaktır.

Bu gelişme için çok iyimser bir beklentidir ancak, fevkalade bir şey değildir. Bize göre IOTA’nın sunabileceği bir şey var. Bosch, Samsung, Fujitsu ve diğerleri ile işbirliği etrafında basının yüksek profilli başlıklarına ek olarak, bunların hepsinin altında güçlü bir temel var. Örneğin, satıcıların müşterilerle işlem yapabileceği veri üretiminin para kazanması için bir site oluşturuldu. Bu, Bosch, Microsoft, Cisco, Fujitsu ve Airbus ile ilgilenenler içindi.

Eylül ayında IOTA, CognIOTA işlemci platformunda (CPU) bir ödeme aracı olarak açıklandı. 2018 yılında anlık işlemler için Flash kanalları ile yeni nesil çanta, özel transferlerin fonksiyonu ve MAM (maskelenmiş onaylanmış mesajlar) gibi optimizasyon mekanizmalarının piyasaya sürülmesi planlanmıştır.

Kaynak: https://kriptopara.me/iota-incelemesi-iota-nesnelerin-internetini-yukseltecek-bir-kripto-para-birimi/