Vergilendirme konusu Türkiye'de uzun zamandır tartışılıyor. Her ne kadar Türkiye'ye özel bir şeymiş gibi yansıtılsa da, birçok ülke sanal paralar üzerinden elde edilen kazançları vergilendiriyor.
Dünyadan Sanal Para Vergilendirme Örnekleri:
- ABD, varlık olarak kabul edilen sanal paraların alım ve satımında elde edilen gelir ve zararı, hisse senedi, tahvil ve diğer yatırım amaçlı gayrimenkuller ile aynı şekilde sınıflandırıyor. ABD aynı zamanda işverenlerin Bitcoin ile çalıştırdıkları işçilere ya da hizmet aldıkları serbest meslek erbaplarına yaptıkları ödemeleri de, kişilerin geliri olarak kabul ediyor.
- Avrupa Birliği tarafından kabul edilen 22 Kasım 2015 tarihli Avrupa Adalet Divanı Kararı’na göre, Bitcoin işlemlerinde kullanılan para, banknot ve madeni paralar KDV’den muaf tutuluyor.
- Almanya, Bitcoin’i özel para olarak kabul ediyor. 1 yıldan az süre içerisinde elden Bitcoin çıkartma durumunda ise Almanya elde edilen kazancı vergiye tabii tutuyor. 800 Euro değerini aşmayan veya 1 yıldan fazla elde bulundurulan Bitcoin için ise herhangi bir vergi talep edilmiyor.
- İngiltere, Bitcoin’i döviz olarak kabul eden nadir ülkeler arasında. Dövizden elde edilen kazançların ve zararların tabii olduğu tüm kuralları Bitcoin için de uygulamakta olan İngiltere, Gelir ve Gümrük İdaresi tarafından vergi uygulamalarında net olmayan uygulamaları hayata geçiriyor. Gelir ve Gümrük İdaresi, Bitcoin üzerindeki belirsiz tutumunu korurken, kişisel gerekçeler ve koşullara göre değerlendirme yapacağını da resmi açıklama olarak belirtiyor.
Bu örnekler bile, Türkiye'de yapılan vergi uygulaması araştırmasının bir negatiflik olmadığını, aksine sanal para birimlerine ayrı bir boyut kazandıracağını açık bir şekilde gösteriyor.
Diğer ülkelerdeki vergilendirme sistemi için kaynak bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak