lostyazilim
tr.link

Zilliqa Teknolojisi Nedir

2 Mesajlar 714 Okunma
acebozum
tr.link

Prof12 Prof12 Kimlik Onayı Bekliyor Kullanıcı
  • Üyelik 13.08.2015
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Grafiker
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad F** A**
  • Mesajlar 95
  • Beğeniler 5 / 12
  • Ticaret 0, (%0)
Blockchain'de gördüğümüz, ağın büyümesiyle beraber transferlerin yavaşlaması ve saniyede daha fazla işlem hacmine sahip olması gerekirken yetersiz kalması. Zilliqa coin ise bu durumu çözme peşinde. Sağladığı blokzincir platformuyla daha güvenli ve izinsiz,açık dağıtımlı bir ağ sunmakta.
Bitcoin ve Ethereum gibi coinlerde saniyede 7 ile 15 arası işlem gerçekleştirilmektedir. Bu durum bir hayli can sıkmakla beraber coinlerde çözüm olarak hardforklar gerçekleştirilmektedir. Gelecekte daha çok problem yaratacak bir konu.



Zilliqa, bu duruma el atmak için işlem oranlarını ölçekleyen bir sistem kullanmakta. 4000 tx/s'lik işlemle mastercard ve visa gibi işlem hacmi yüksek platformlar gibi bir kapasitesi mevcut. Bu kulllandığı teknolojiye "sharding" adı verilmekte.
Zilliqa sıfırdan tasarlanmış ve 2 yıldan veri hala geliştirilmekte olan bir platform. Projenin ana konusu, ağdaki işlemleri paralel olarak işleyebilme yeteneğine sahip ve işlemleri küçük ağ bileşenlerine bölebiliyor. Verimliliği en üst düzeyde tutmak için hibrid uyum protokolü uygulamakta.
Zilliqa ekibi Ekim 2017'de gerçekleştirilen işlem hacmi testlerinde saniyede 2.488 işlem yapabildiğini yayımladı.


Zilliqa'nın Konumu
Zilliqa coinmarketcap verilerine göre binden fazla coin arasında 37. coin durumundadır. Şuanda 0,106611 dolar ve 0.00001145 BTC değerindedir (29 Nisan 2018 Pazar). Market hacmi 776.555.930 dolar değerinde. 24 saatlik işlem hacmi ise 52.569.100 dolardır. Toplam Zilliqa arzı 12.600.000.000 ZIL olarak sınırlandırılmıştır. Şuanda 7.284.013.186 ZIL üretilmiştir.
Zirvesini 2018 Ocakta 0.1498 dolar olarak yakalamıştır.


Zilliqa'nın Arkasındaki Ekip
ZIL coini geliştiren ekip, siber güvenlik alanlarına uzman ve blok zincir deneyimlerine sahip kişilerden oluşmakta. Ünlü bilim adamları mühendisler ve girişimcilerde bu ekipte yer almakta.
İcra kurulu başkanı ve ceosu Xinshu Dong'tur. Singapur Ulusal Üniversitesinde bilgisayar bilimleri alanında doktora yapmıştır. Siber güvenlik alanında sistemler yazmış ve güvenli sistemler geliştirici konumundadır. Singapur'da ulusal siber güvenlik projelerinde de yer alış ve birkaç projeye de öncülük etmiştir. Güvenlik alanındaki araştırmaları uluslararası konferanslarda yayımlandı ve alanında öncü isimlerden birisi olmuştur.
Platformun bilimsel danışmanı Pratiek Saxena'dır. Berkeley Üniversitesi'nden bilgisayar bilimleri mezunudur. Singapur Ulusal Üniversinde bilgisayar bilimleri araştırma profesörü olarak görev yapmaktadır. 2017'de genç geliştiriciler arasında en iyi 10 yenilikçi (MIT TR35 ASYA) ödülü almıştır. Bununla beraber birkaç ödül daha almıştır.
Danışman kurulunda yer alan isimler ise;
Kyber Network'ün kurucu isimlerinden Vincent Zhou
Bitcoin Suisse AG ortağı ve AKŞ Capital Kurucu isimlerinden Nicolai Oster
StrongHold Labs'un şuanki CEO'su ve kurucusu olan Alexander Lipton
Son olarak 5 Mart 2018'de danışman olarak ekibe katılmış Evan Cheng ve Ilya Sergey danışman kurulunda mevcuttur.

Zilliqa Yol Haritası
Zilliqa, yakın zamanda halka açık testnet v1.0'ı yayımlamıştır. Genel testnet v1-1.5 ve 2 sürümü 2018'in ilk çeyreğinde yayımlanmayı planlıyorlar. 2018'in 3. çeyreğinde ise dApps sürümünü yayımlayacaklar.

Zilliqa'nın Zillings adında bir tokeni mevcuttur. Token, blokzincir işlemleri için kullanılacaktır. Başlangıçta Zillings tokeni Ethereum platformuna dayanan ERC20 jetonu olacak. Bunun nedeni ise Zilliqa'nın ağının piyasaya henüz piyasaya sürülecek kadar hazır olmamasından kaynaklanıyor. Ana ağının hazırlanmasıyla beraber Zilliqa adında piyasada hizmet görmeye başlayacaktır.
Bahsettiğimiz token 21 milyar olarak üretilmişti.r Token madencilere,platforma sponsor firmalara,takımlara,ajanslara ve platformu destekleyen topluluğa dağıtılacaktır. Token, Ethereum'daki ether gibi blok zincir işlemleri ve akıllı sözleşmeler için kullanılacağı hedeflenmekte.Token adedinin %40'ı madencilere verilmektedir. Madencilere büyük pay verilmesinin sebebi platforma madencileri teşvik etektir. Bu sebeple daha büyük bir ağa sahip olacaklar. Tokenlerin %30'u topluluklara, Geri kalan ise şirket,takım ve ajanslar arasında bölüştürülecektir.

Zilliqa'nın Öne Çıkmasının Sebepleri
Zilliqa ağda oluşan düğümlerin sayısının armasıyla beraber yapılan işlemlerin de doğrusal oranda artacağını söylemekte.
Sharding teknolojisini kullandığından bahsetmiştik. Bu teknolojiyle beraber ilk halka açık blok zincir konumundadır. Teknolojiyle beraber ölçeklenebilirlik,performans ve G/Ç bant geişliği arttırılmaktadır. Ekim 2017'den bu yana gelişen Zilliqa yapılan testlerde Ethereum'dan 250 kat daha hızlı olduğu görülmekte.
Zilliqa, POW (Proof of Work) algoritmasını kullanmakta. Bu algoritmayı hemen hemen her coin kullanmakta. Zilliqa'nın farkı ise konsensus protokolü için kullanmaması. Maden kimliklerinin oluşturulması için kullanmakta. Konsensüs protokolü için pBFT (Bizans Fault Tolerans) teknolojisini kullanmakta. Pow tabanlı konsensüsün aksine pBFT protokolün kullanmasının sebebi geçici çatallara izin vermemesi. pBFT ile oluşturulan konsensüs protokolü, depolama'da tasarruf sağlar ve etkin bir şekilde kullanıma ortam hazırlar.
Zilliqa'nın akıllı sözleşme dili daha anlaşılır ve kolay olduğu için Ethereum'un aksine bir yol izlemektedir. Ethereum'un diline göre Zilliqa'nın akıllı sözleşmelerinin dili daha kullanıcı dostu arayüze sahip olup daha basittir.
Zilliqa dağıtık yapıdan ödün vermeyen ve ölçeklenebilir bir teknolojiye sahip olasıyla piyasadaki tek blok zincir protokolüne sahip diyebiliriz.

Not: Makale yatırım tavsiyesi değildir.

Kaynak: Zilliqa Teknolojisi Nedir
 

 

elektronikssl
webimgo

yigitcangokmen yigitcangokmen WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 15.01.2017
  • Yaş/Cinsiyet 26 / E
  • Meslek Blockchain
  • Konum Denizli
  • Ad Soyad Y** G**
  • Mesajlar 312
  • Beğeniler 41 / 65
  • Ticaret 1, (%100)
zili 570 sattan aldım mutluyum:)
 

 

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al