Şu bir gerçekki dünyadaki istisnasız diğer her şey gibi laptop pilinizinde belirlenmiş bir ömrü var. Yani sonsuza kadar aynı pili kullanamayacaksınız. Genellikle 1 yılı aşınca pilinizde tükenmişlikler baş göstermeye başlayacaktır. Peki laptopunuzun pilinin daha uzun süre dayanabilmesi için yapacağınız bişeyler yokmu?. Elbette var. Şimdi sizlerle paylaşacağımız bazı önemli bilgileri uygulamaya geçirdiğiniz takdirde laptop piliniz daha uzun bir süre dayanabilecek. Dahası bu bilgiler sayesinde laptop pilinizden daha fazla performans alabileceksiniz.

1 – Pilinizi Test Edin ve Performansını İzleyin : Laptop’unuzun pilinin şarjı artık çok kısa sürede ve sizi rahatsız edecek seviyede bitmeye başladıysa öncelikle bir test programıyla test etmenizde ve performansını ölçmenizde fayda var. Test etmek için Şu bağlantıdaki >> Battery Eater isimli ücretsiz programcığı kullanabilirsiniz. Bu ücretsiz programla pilinizin aslında olması gereken performans durumunu ölçeceksiniz.

2 – Piliniz Bitmeden Şarj Edin : Laptop kullanıcılarında genel bir yanlış kanı vardır. Sanılır ki pil tamamen bittikten sonra şarj edilmeli. Bu tamamen yanlıştır. Aksine pilinizi henüz bitmeden şarj etmeye başlamak laptop pilinizin kullanım süresini uzatacaktır. Dolayısı ile genele yerleşmiş bu yanlış kanıyı aşın ve artık laptopunuzun pili henüz bitmeden şarj etmeyi kendinize bir alışkanlık haline getirin. Bunun faydasını göreceksiniz.

3 – Belirli Periyodlarla Pil Kalibrasyonu Yapın : Düzenli periyodlarla yapacağınız pil kalibrasyonu laptop pilinizin daha uzun süre dayanmasına, daha performanslı çalışmasına vesile olacaktır. Kalibrasyon İşlemi Bilgisayar açıkken veya bilgisayar kapalıyken olmak üzere iki şekilde yapılır. Her iki kalibrasyon şekli için şu adımları izleyebilirsiniz;

Bilgisayar Açıkken Pil Kalibrasyonu:

- Başlat > Ayarlar > Denetim Masası altında Güç Seçenekleri ’ni tıklayın.

- Güç Seçenekleri’nden Güç Ayarını Yüksek Performans olarak seçin.

- Laptopunuzun Güç Kablosunu çekin ve laptop piliniz bitip laptopunuz kapanıncaya kadar bilgisayarınızı açık tutun.

- Laptop Güç Kablosunu yeniden takın ve güç seçeneklerini eski ayarlarına geri döndürüp laptop pilinizi tamamen şarj edin. Kalibrasyon İşlemi Tamamdır.

Bilgisayar Kapalıyken Pil Kalibrasyonu:

- Laptop’unuzu tamamen kapatın.

- Laptop piliniz tamamen doluncaya kadar şarj edin.

- Şarj işlemi bitince laptopunuzu açın.

- Açılış ekranından önce F8 tuşuna basın ve parmağınızı çekin.

- Windows başlangıç menüsü ekranından Güvenli Mod ‘u seçin.

- Laptopunuz güvenli modda açılınca güç kablosunu çekin.

- Laptop pilinizi tamamen boşaltıp bitirmek için bilgisayarınızı pil şarjı bitip kapanıncaya kadar açık tutun. Kalibrasyon İşlemi Tamamdır.

- Pil Kalibrasyon işleminiz bittikten sonra sistem ayarlarınızı yeniden kendi kullanim alışkanlıklarınıza göre değiştirip düzenleyebilirsiniz. Bu Pil Kalibrasyon İşlemini düzenli - periyodlarla yapmayıda kendinize bir alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde faydasını göreceksiniz.

4 – Laptopunuzu Kapatmayın Uyku Modunda Tutun : Laptopunuzu düzenli olarak sürekli her gün tamamen kapatıp yeniden açmak laptopunuzun uyku modundan uyanmaya geçiş halinden daha fazla enerji harcar. Dolayısıyla bu durum laptop pilinizede olumsuz olarak yansıyacaktır. Bu olumsuzluğun önüne geçmek için laptopunuzu sürekli uyku modunda tutun. Zira uyku modu pil performansı ve kullanım süresinin uzaması açısından daha faydalı bir durumdur.

5 – Pil Tasarrufu Yapın : Zaman zaman uçakta yada aynı şekilde başka bir mekanda olup laptopunuzu şarj edebilecek bir prizden uzak olabilirsiniz. Bu durumda laptop pilinizi daha tasarruflu kullanmak kullanım sürenizide uzatacaktır. Bunun için ekran parlaklığını azaltabilir, laptopunuzda kullanmadığınız aygıtları kapatıp devre dışı bırakabilirsiniz. Böylece piliniz her zamankinden daha fazla bir performans ve dayanıklılık gösterecektir.

6 – Laptopunuzu Sıcaktan Koruyun : Bilmelisiniz ki çok sıcak bir ortam laptop pilinizin daha süratli bir şekilde performans ve güç kaybı yaşamasına sebep olacaktır. Dolayısıyla gerek kullanırken gerekse kullanmadığınız durumlarda laptopunuzun aşırı sıcağa maruz kalmadığına çok dikkat edin.

7 – Kullanmadığınız Programları Kapatın : Çalışma esnasında kullanmadığınız yada kullanmayacağınız programlar varsa bunları kapatmanız pil kullanım süresini uzatacaktır. Örneğin o an internetle işiniz yoksa interneti kapatmanız, Blue tooth’la işiniz yoksa kapatmanız ve bunu kullanmadığınız diğer programlarada uygulamanız laptop piliniz için oldukça performans artırıcı çalışmalar olacaktır.

--------------------

Kaynak : ogreniyoruz.org | www.ogreniyoruz.org