Paylaşımsız ekran kartının özelikleri, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Neden harici ekran kartı denir? Harici ekran kartı tercih edilmeli mi? Paylaşımsız ekran kartları ne işe yarar? Tüm bu soruları yanıtlıyoruz.



Özellikle performans denince akla gelen paylaşımsız ekran kartlarının genel özelliklerine değineceğiz. Başlamadan önce ekran kartlarına ilişkin temel bilgilere Ekran Kartı Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Yeni bir bilgisayar satın alırken bilgisayarın özellikler listesinde sürekli olarak gördüğümüz paylaşımsız ekran kartı veya harici ekran kartı özelliğine ilişkin avantajlar ve dezavantajlardan bahsedeceğiz.

Öncelikle harici ekran kartı ve paylaşımsız ekran kartının aynı anlama geldiğini belirtelim. Çok nadir olsa da Offboard ekran kartı olarak da isimlendirilen bu olay avantajları dışında bazı dezavantajlara da sahip.

Eğer yeni bir bilgisayar satın alacaksanız, kesinlikle paylaşımsız ekran kartına sahip olmasına dikkat edin. Çünkü paylaşımsız yani harici ekran kartı demek, bilgisayarın anakartı üzerinde hariçten bir ekran kartı var demektir. Bu ekran kartı ATI veya NVIDIA olabilir ve yüksek performans gerektiren işlemler yaparken bize büyük kolaylıklar sağlar. Harici ekran kartları yani paylaşımsız ekran kartları, güncel bilgisayar oyunları oynarken olmazsa olmazdır. Oyunlar dışında diğer performans gerektiren işlemlerde kendi üzerindeki bellek ve işlemci gücüyle CPU denilen ana işlemciyi yormadan gerekli grafikleri monitörümüzde görüntülememizi sağlar.

Neden Paylaşımsız / Harici Ekran Kartı Deniyor?

Böyle tanımlanmasının sebebi, ekran kartının üzerinde kendi belleklerinin olmasıdır. Tıpkı RAM gibi yazılabilir ve okunabilir belleklere sahip olan ekran kartları 1GB, 2GB, 4GB bellek miktarlarına sahip olabilir. Bu bellek miktarı sadece grafik içindir. Yani bilgisayarın RAM miktarını olumsuz yönde etkilemez. Hariçten bir kart olduğu ve anakartın içerisinde yer almadığı için harici / paylaşımsız olarak isimlendirilmektedir.

Paylaşımsız Ekran Kartlarının Avantajları

Harici ekran kartları bilgisayarın işlemcisini yormaz. Yeterince güçlüyse işlemcinin üzerinden büyük bir yükü alır. Oyunları yüksek çözünürlüklerde ve yüksek detay ayarlarında oynamanızı sağlar. Çoğu kullanıcı bir oyun çalışmadığı zaman bunu işlemcisiyle ilişkilendirir. Ancak aslında bir oyunun çalışıp çalışmamasındaki temel kriter paylaşımsız ekran kartıdır.

Sadece oyun değil aynı zamanda tasarım, video düzenleme gibi benzer işlemlerde de harici ekran kartları yoğun olarak çalışır.

Harici Ekran Kartlarının Dezavantajları

Paylaşımsız ekran kartlarının en büyük dezavantajı, dizüstü bilgisayarlarda karşımıza çıkmaktadır. Harici ekran kartları da tıpkı işlemci gibi önemli ölçüde güç çeken bir donanımdır. Bu sebeple dizüstü bilgisayarlar harici ekran kartları çalışırken, normal koşullara göre pillerini daha çabuk bitirirler. Bu yüzden artık çoğu bilgisayarda pil modunda çalışırken harici ekran kartını kapatma özelliği yer alıyor.

Kaynak : Paylaşımsız / Harici Ekran Kartı Nedir? - Teknovi