Bir Önceki yazımızda “Süresi Dolan Alan Adlarını Alırken Dikkat Edilecek Hususlar”ı anlatmıştık. Bu gün ise yeni bir alan adını alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor bu konuda dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

İnternete açılan pencerenin ilk adımıdır alan adı. Yaptığımız işte başarılı olup olmayacağımızda attığımız ilk adımla başlar. Bu yüzden hangi işi yaparsak yapalım ilk adım çok önemli. Zaman zaman çevremde alan adlarına olan ilgimden dolayı veya sosyal medyada yazıştığım insanlar alan adı alırken neye dikkat etmeliyim, aldığım domain nasıl, aldığım domain kaç para eder gibi sorular sormaktalar. Bu soruları genelde bilgim çerçevesinde cevaplamaya çalışıyorum. Bu yazıda da dilim döndüğünce maddeler halinde Alan Adı alırken nelere dikkat etmeliyiz bunları anlatacağım. Bu maddelerin hepsini harfiyyen uygulamamız bazen mümkün olmayabilir. Ama ne kadar çok kriteri yerine getirirsek o kadar başarılı olma ihtimalimiz artar. İnsanlar alan adlarını ya bizzat kendileri kullanmak için alır, veya benim gibi alan adı kolleksiyonerliği yapan kişiler yatırım, satma amaçlı alır. Ve bu kriterlerde alım şekillerine göre de değişebilir. Şimdi gelelim bu kriterlerin neler olduğuna.

1-Faaliyet Alanınıza Göre Olsun

Eğer kendinize bir e ticaret sitesi açacaksanız, veya bilgi amaçlı blog açacaksanız alacağınız domainde faaliyet alanınızla ilgili olmalı. Bunun için faaliyet alanımızı çok iyi belirlemeliyiz. Örneğin giyimse giyim, kozmetikse kozmetik veya bilgisayarsa bilgisayarla ilgili olmalı.

2-Mutlaka Com Uzantılı Olsun

Zaman zaman çevremde ve bu aralar internet ortamında da çok tartışılıyor. Alacağım uzantı ne olmalı? Bu gün yüzlerce farklı uzantı var. Ve insanlar bir umutla bu uzantılara yatırım yapıyor. Bana göre alan adı alırken veya yatırım yapıyorsak com uzantısından şaşmamak lazım. Eğer alacağımız domain daha önceden alınmış ve alternatifimiz yoksa net tercih edilebilir. En son çare olarak da org uzantısı alınabilir. Ama bence bu uzantıların dışındaki uzantılara yatırım yapmak bir süre daha beklentiye cevap veremeyebilir.

3-Kısa Olsun

Alacağımız domain akılda kalıcı olması anlamında çok kısa olmalı. Jenerik bütün alan adları alınmıştır. Boşuna almak için kafa patlatmayın. Eğer iyi bir bütçeniz varsa jenerik alan adı almaya gayret edin. Eğer yoksa da mümkün olduğunca konunuzla ilgili ve kısa kelimelerden oluşan domain almaya gayret edin.

4-Rakam Kullanmayın

Mümkün olduğunca alacağınız domainde rakam kullanmamaya gayret edin. Ama bazen rakam ve domain bir anlam oluşturabiliyor. Örneğin haber7 gibi. Bu uyumu yakalayabiliyorsanız belki harfli domain alınabilir.

5-Yabancı Kelimelerden Uzak Durun

Bizde bir yabancı kelime hayranlığı aldı başını gitti. Domainin bir kelimesi Türkçe bir kelimesi İngilizce. Bu tarz domainleri şahsen ben çok tavsiye etmiyorum. Akılda kalıcılık anlamında başarılı olmuyorlar çünkü. Sizlere de tavsiyem bu şekildeki domainlerden uzak durmanız.

6-Telif Haklarına Dikkat edin

Uzun uzun araştırdınız kafa patlattınız güzel de bir alan adının boşta olduğunu gördünüz aldınız, açtınız siteyi, bayağı bir de tanıttınız siteyi. İşler yolunda giderken bakıyorsunuz bir mail geliyor. Kardeş ben bu kelimeyi tescil ettirdim. Marka haline getirdim. Sen bu alan adını kullanamazsın dedi. İnanın böyle bir durumda kalmayı kimse istemez. Ama günümüzde bir çok insan şu hatayı yapıyor. Bilinen marka sitelerin kelimelerine benzetmeye çalışıyorlar. Örneğin bilgisyarburada,com ayakkabigidiyor com, sahibindenbilmemne,com gibi. Ben şahsen bu tarz domainleri almıyorum ve uzak duruyorum tercih sizin. Alacağınız domaini Türk Patent Enstitüsünün sayfasından mutlaka kontrol ederek alın.

7-Uzun Ömürlü Olsun

Zaman zaman belli sektörler çok ilgi görüp daha sonra gördüğü ilgiyi kaybedebiliyorlar. Alacağınız domain bu tarz gelip geçici dönemleri ihtiva etmesin. Uzun ömürlü olsun. Yarın bir gün sektör değiştirip domaini elden çıkarmak istediğinizde genel kabul görmüş şekilde olsun ki bir başkasına satabilesiniz.

8-B Planınız Olsun

Açacağınız siteyle ilgili diğer birkaç alan adı daha almaya gayret edin. Bu şekilde hem rakiplerinizi çoğaltmamış olur hem de yarın bir gün mevcut alan adıyla sorun yaşadığınızda devereye alacağınız bir alternatifiniz olmuş olur.

Aslında domain alınmasıyla ilgili başka bir çok kriter daha var. Ama yazının uzun olmaması açısından şimdilik bu kadar yeter diyorum. Eğer sizin de aklınıza gelen kriter veya yanlış olduğunu düşündüğünüz kısım varsa http://alanadipazar.com/blog/15/alan...etmeliyiz.html adresinden yorum olarak yazabilirsiniz.