"Alan adında hiç emoji olur mu yau!" diyenlerdenseniz, alan adı sektörünü sandığınız kadar yakından takip etmiyor olabilirsiniz. Yaklaşık 2 senedir kayıt edilebilen emoji alan adları oldukça alevli ve yeni bir sektör. GoDaddy ise sektörün ilk önemli verisini ortaya koyarak alan adlarında en çok kullanılan emojileri paylaştı.
Emojiler, kişiler kadar kurum ve kuruluşların da kullanım alışkanlığı haline geldi. Kendini sıradan alan adlarıyla ifade etmek yerine emoji kullanmak isteyen şirketler, çeşitli kampanyalarında (örneğin Coco-Cola) emoji alan adlarını kullanmaya başladı. 2017 Ağustos’undan beri satın alınabilen emoji alan adlarının en pahalıları elbette tek emojiden oluşan domainler. Örneğin; ☁.com alan adı 13 bin 600 dolarlık satış fiyatıyla en pahalı alan adlarından biri.
Tabii, birden fazla emojinin yan yana koyulmasıyla da bir emoji alan adı oluşturulabiliyor. GoDaddy’e göre alan adlarında kullanılan en popüler 10 emoji ise şunlar:
Emoji alan adları nasıl çalışıyor?
Bu konunun üstüne, sizi araştırma derdinden kurtarmak adına biraz emoji domain’lerden bahsetmemizin faydalı olacağını düşünüyorum. Emoji alan adları “Punnycode” adı verilen karakter dönüştürme metodu ve IDN (internationalized domain names) yardımıyla kullanılıyor. Sistem tıpkı türkçe karakterli alan adlarında olduğu gibi işliyor.
Her emojinin kendine ait "xn--i-7iq" gibi bir Punnycode tanımalaması var. Bu tanımlamalar internet tarayıcıları veya diğer çeviricilerin yardımıyla çalışıyor. Emojiler Punnycode’a dönüştürülerek, ASCII formatında internet adresini oluşturuyor. Sıradan alan adlarından pek farkı olmayan emoji alan adları; sub-domain ve mail desteğine de sahip.
Emoji alan adları geleceğin alan adları olabilir mi?
O konuda bazı soru işaretleri var. Çünkü kimi webmaster’lara göre emoji alan adlarının bazı keskin sınırlamaları var. Örneğin yalnızca .cf, .fm, .ga, .gq, .ml, .tk, .to ve .ws. uzantılarıyla satın alınabiliyor. Emoji alan adları, ASCII karakterlerde olduğu gibi kolayca satın alınamadığından alan adı kayıt etmek isteyenlere de biraz ter döktürüyor. Bazı registar’lar Punycode yerine emojinin kendisinin girilmesini isterken, bazıları da Punycode’a ihtiyaç duyuyor.
Esasen ilk emoji alan adları 19 Nisan 2001 yılında kayıt edilmiş. 2018 itibariyle ise sadece .ws olarak 25 binden fazla emoji alan adının kullanımda olduğu tahmin ediliyor.
Ne varki bu tatlı alan adlarını kullanmak sanıldığı gibi sorunsuz değil. Emojilerin her sistemde farklı görünmesi, tüm internet tarayıcılarının ve mail istemcilerinin emoji desteklememesi gibi sorunlar her fırsatta ayyuka çıkıyor.
Bakalım, yine de gelecek ne gösterir bilinmez… Emoji alan adları hakkında siz ne düşünüyorsunuz?