Twitter ile İlgili Domainler
Fırsat Treni Twitter Bundan beş yıl önce (2006'da) kurulan, son birkaç yıldır popülaritesini hızlı bir şekilde artıran twitter, esnek yapısı ile bir milyondan fazla uygulamanın geliştirilmesini sağladı. Geliştirilen uygulamaların isimlerinin doğal olarak twitter ile ilgili olması da içinde tw, tweet, twit, follow, unfollow retweet gibi kelimelerin yer aldığı onbinlerce domainin kaydedilmesine yol açtı. Tabi ki twitter'ın yayına başladığı ilk zamanlarda bu durumu gören domainciler de bu konuda oldukça kârlı çıktılar (bahsettiğim rakam milyon dolarlar seviyesinde değil elbette ancak yine de akıllı davranıp yeni bir domaini sıfırdan kayıt etmek ve bunu satmak kârlı bir iş olsa gerek). Domainciler, twitter isminin tescilli marka olması sebebiyle içinde twitter kelimesi geçen domainlerden genellikle uzak durdular.
Yukarıda belirttiğim dört farklı sektör dışında onlarca farklı alanda gelişmeler, yenilikler devam ediyor ve domain sektörü de genişlemek için kendine yeni alanlar arıyor (bulut bilişimin ortaya çıkmasıyla 'cloud' ile ilgili domainlerin değerinin artması; iPad, Galaxy Tab benzeri cihazların üretilmesiyle içinde 'pad' geçen domainlerin değerlenmesi, Apple'ın ürettiği cihazlarda ve yazılımlarda 'i' harfini kullanması ile (iPhone, iPad, iCloud vs) i harfli domainlerin değerlenmesi gibi). Verdiğim örneklerden de görebileceğiniz gibi domain işi asla ve asla sadece domain ile sınırlı değildir. İş dünyasını sıkı bir şekilde takip etmek, yeni gelişen sektörlerle ilgili bilgi sahibi olmak gibi birçok farklı meziyete sahip olmalı ve tüm bunlardan sonra elbette 'yâ nasip' demelisiniz... Yoksa siz de 'tüm güzel domainler alınmış, alınacak domain kalmamış. Ah şu aklım 90'lı yıllarda olsaydı öyle domainler alırdım ki şimdi zengin olmuştum' dersiniz. (İtiraf etmeliyim ki ben de '90'lı yıllarda olsaydım da şu şu domainleri ben alsaydım' diye çok demişimdir, ama 2011'deyiz ve artık önümüze bakmalıyız, öyle değil mi?)
Tüm bu saydıklarımın yanında, televizyonda yeni bir dizi yayınlanacağı duyulduğunda, sinemalarda yeni bir film gösterileceği öğrenildiğinde veya yeni bir proje ile ilgili haber okunduğunda (kanal istanbul gibi) hemen bunlarla ilgili yüzlerce domain kaydedildiğini görüyorum ki maalesef bu domainlerin tamamına yakını hiç değerlendirilmeden düşürülüyor.
Ayrıca, domain sektöründe belki de değerini hiç kaybetmeyecek alanlar var: kısa domainler, markalaştırma potansiyeli yüksek domainler gibi. İnşallah bununla ilgili de ayrı bir yazıda bilgi vermeye çalışacağım.
Sonuç olarak, domain treni kaçmadı. Tren sürekli hareket halinde ama ne tarafa doğru gittiğini görebilmek için iyi takip etmelisiniz. Aman diyeyim, treni gözden kaçırmayın ve eğer o trenin içindeyseniz aşağı düşmemeye çalışın.
(Önemli not: Yukarıdaki değerlendirmelerin hepsi sadece domain üzerinedir; internet sitesi veya proje üzerine yapılan değerlendirmeler değildir. Ayrıca, lütfen burada okuduğunuz değerlendirmeler ile heyecana kapılıp 'düşük kaliteli' domainler kaydettikten sonra milyon dolarların size gelmesini beklemeyiniz. Bu yazının amacı domain dünyası ile ilgili sanal bir değer artırımı yapmak değil sadece yaşanan bir durumu ortaya koymaktır. Yukarıda belirtilen sektörler sadece birer örnektir.)
Kaynak : Domainom