WHOIS, bir alan adından (domain), kimin sorumlu olduğunu öğrenmemizi sağlayan bir sorgulama dizinidir.

ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), hem IP adreslerinin hem de alan adlarının atanmasını denetlemekle yetkili bir organizasyondur.

Tüm alan adları; ICANN tarafından onaylanmış, domain ve hosting hizmeti veren şirketler aracılığıyla tescil edilir. Bir kişi ya da kurum yeni bir alan adı aldığında, isim ve iletişim bilgilerinin kaydedilerek WHOIS denilen veri tabanında tutulur.

WHOIS sorgulaması ile; bir alan adının kim ya da hangi kurum üzerine kayıtlı olduğunu, adres, telefon, e-mail, DNS, alan adının kayıt tarihi, güncelleme tarihi, bitiş tarihi gibi bilgilerini görebilirsiniz.

Kime ait olduğunu merak ettiğiniz bir web sitesinin mevcut kayıt bilgilerini, Turhost whois sorgulama aracını kullanarak öğrenebilirsiniz.

Neden WHOIS Sorgulaması Yapmalıyım?



* Firmanız ya da bloğunuz için karar verdiğiniz alan adı zaten kayıtlı ise, yani önceden başkası tarafından alınmışsa WHOIS sorgulamasıyla kayıt tarihinin biteceği güne bakabilirsiniz.

WHOIS araması ayrıca yasadışı içerik yayını, spam veya **************lıkla mücadele etmek için de kullanılabilir. Böyle durumlarda domain kayıt firmasını bilgilendirerek alan adının askıya alınmasını talep edebilirsiniz.




WHOIS Bilgileri %100 Doğru mudur?



Alan adı kaydı sırasında yanlış bilgi verilmesi ya da değişen iletişim bilgilerinin güncellenmemesi, ICANN kurallarına göre kaydın iptal edilmesine yol açabilir. Bu tip uygulamalar aracılığıyla WHOIS verilerinin doğru ve güncel olması hedeflenmektedir.

WHOIS Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bir web sitesinin sahibini ve iletişim bilgilerini öğrenmek için sitenin alan adını Turhost WHOIS sorgulama sayfasındaki arama kutusuna girmeniz ve sorgula butonuna tıklamanız yeterli.

WHOIS Gizleme Nasıl Yapılır?



WHOIS veritabanı internetteki herkes tarafından görülebildiğinden, isim, adres, telefon gibi bilgilerinizin gizli tutulması isteyebilirsiniz. Bunun için, Turhost gelişmiş panel üzerinden, “Alan Adları” sekmesine tıklayarak WHOIS bilgilerini gizlemek istediğiniz domaini seçmeniz ve “Yönet” butonuna basmanız gerek.
Açılan domain kontrol paneli üzerinde sol menüde bulunan “Sorumlu Bilgileri/WHOIS” sekmesine tıklayınız. Sağ üst kısımda yer alan “WHOIS Korumasını Etkinleştir” butonuna bastığınızda, WHOIS bilgilerinizin bundan böyle internet kullanıcılarıyla paylaşılmasını engellemiş olursunuz.




Ayrıca bu bölümden, kayıtlı alan adınıza ait WHOIS bilgilerinizi görüntülemeniz ve güncellemeniz de mümkün.
Turhost WHOIS gizleme özelliği tamamen ücretsizdir, sahip olduğunuz tüm alan adları için hiçbir ek ücret ödemeden WHOIS bilgilerinizi kolaylıkla gizleyebilirsiniz.