Günümüzde pek çok bilgisayar markası olmasına ve her ihtiyaca uygun modeller çıkarılmasına karşın, bazı kullanıcılar kendi bilgisayarlarını kendileri toplamak istemektedirler. Bunun nedeni bazen performans bazen de bütçe ile ilgili olabilmektedir.

Standart olarak sunulan bilgisayarlar genellikle gündelik bilgisayar kullanıcılarına yönelik olduğu için oyun meraklıları ya da yüksek performansa ihtiyaç duyan programları kullanan kişiler kendi tercih ettikleri marka ve modellerde parçaları bir araya getirerek kendi bilgisayarlarını toplamaktalar.

Ancak bilinçsizce ya da tek düze bilgiler ile yapılan bilgisayar toplama işlemleri çoğu zaman hüsrana neden olmaktadır. Bir araya getirilen parçaların sadece temel özelliği baz alınarak tercih yapıldığında, ileriye dönük parça uyumsuzlukları ve buna bağlı olarak bilgisayarda donmalar yada yavaşlamalar yaşanabilmektedir. Bu nedenle tercih edilen her parçanın, tüm özellikleri detaylı olarak incelenmeli ve diğer parçalara olan uyumluluğu kontrol edilmelidir.

Şimdi bilgisayar toplamak isteyen kişilerin, nelere dikkat edilmesi gerektiğini temel parçalar üzerinde inceleyelim.

Anakart

Anakart bilgisayarın en temel parçalarından biridir. Bilgisayara eklenecek tüm parçalar (ekran kartı, RAM, işlemci..) anakarta bağlı olarak çalışmaktadır. Anakart seçimi yaparken bilgisayarı hangi amaçla kullanacağınızı çok iyi belirlemelisiniz. İnternet, ofis programları gibi temel iş amaçlı mı? Yoksa grafik programları gibi tasarım amaçlı mı? Buna çok iyi karar vermeniz gerekmektedir.

Eğer amacınız bilgisayar ile günlük işlerinizi halledebileceğiniz standart bir bilgisayar toplamak ise ekran kartına çok fazla bir bütçe ayırmanıza gerek yoktur. Ancak yüksek performans gerektiren grafik programları kullanmak ya da son çıkan yüksek grafiklere sahip oyunları oynamak amacı ile bilgisayar toplayacaksanız, anakartın tüm özelliklerini detaylı olarak incelemeniz ve buna önemli bir bütçe ayırmanız gerekir.

Anakart seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken konu, seçilecek olan işlemci ile nokta uyumlu olmasıdır. Bunun dışında soket sayısı da önemlidir. En az kurulum aşamasında size yetecek kadar soket sayısı olması gerekmektedir. Son olarak da yonga setine(chipset) de dikkat etmek gerekir.

Yonga seti (Chipset); anakartlar üzerinde bulunan ve birimler arasında veri akışını sağlayan bir çeşit işlemcidir. Bilgisayarda verilerin sağlıklı akışını sağlayan trafik polisi gibidir.



İşlemci

Bilgisayarın her parçası çok önemlidir. Ancak bunlardan en önemlisi hiç şüphe yoktur ki işlemci seçimidir. Bu nedenle başta da belirttiğim gibi bilgisayarı kullanım amacını çok iyi belirlemeli ve buna göre bir seçim yapmalısınız. En çok kullanılan iki işlemci çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından bilinen Intel’dir. Bir diğeri ise her bilgisayar kullanıcı tarafından bilinmese de özellikle son çıkartmış olduğu işlemci modeller ile Intel’i sollamayı başaran ancak genel performansı itibari ile çok da tercih edilmeyen AMD işlemcilerdir.

İşlemci seçimlerinde genelde yapılan hatalardan biri çekirdek sayısına göre seçim yapmaktır. Ancak bir işlemcinin performansını belirleyen diğer özellikler de mevcuttur. Bunlardan biri işlemcinin kaçıncı nesil olduğudur. Daha yeni nesil olan işlemciler ile daha yüksek performans alabilirsiniz.

Son olarak işlemci seçiminde nanometre(nm) değerine de dikkat etmek gerekir. Genelde son çıkan işlemcilerde bu değer 14-20nm olarak kullanılmaktadır.

Nanometre: İşlemcideki iki transistörün arasındaki mesafedir. Bu mesafe ne kadar kısa ise o kadar fazla transistör var demektir. Bu da daha yüksek performans sağlamaktadır.



Ekran Kartı

Ekran kartı seçiminde bezen şunları duyuyoruz; “2 GB ekran kartım var PES orta kalitede bile kasıyor.” Kasar hatta bazen hiç açmazsınız oyunu çünkü ekran kartı seçiminde GB değerinin dışında dikkat edilmesi gereken başka değerler de mevcuttur. Bellek veri yolu gibi…

Piyasada aynı ekran kartı markasının, 2GB olan modellerine baktığınızda, aradaki fiyat farkının 3-4 kartına kadar çıktığını görebilirsiniz. Bunun nedeni “Bit” diye de tarif edilen “belek veri yolu genişliğidir.” Bu özellik her aktarımda geçen veri miktarını belirlemektedir. Yani bir otoban düşünün, bu otobanda ne kadar fazla şerit var ise o kadar hızlı ve takılmadan trafik akışı sağlanabilir. Veri yolu genişliği de böyle bir değerdir.

Ancak veri yolu geniş olan her ekran kartı da yüksek performans gösterecek değil. Bellek, veri yolu genişliği, çekirdek hızı gibi özelliklerin tamamı birbiri ile uyumlu olmalıdır.



Sabit Disk (Hard Disk)

Bilgisayar parçaları arasında seçimi en kolay olan sabit disktir. Uyumluluk sorunu olmamakla birlikte, kapasite ve RPM birimine dikkat etmek gerekir. RPM, diskin bir dakika olan dönüş hızını ölçen birimdir. Günümüzde yüksek kapasite ile çalışan bazı sabit diskler 10.000 RPM üzerindedir. Sabit disk teknolojisi özellikle son birkaç yıldır gelişen SSD teknolojisi ile farklı bir ivme kazanmıştır. Standart sabit disklerin yerine geçen bu yeni teknoloji diskler, kullanıcılara daha yüksek veri okuma ve yazma imkanı sunmaktadır. Bu da bilgisayarın performansına doğrudan etki etmektedir.

Özellikle oyun tutkunları ve grafik programları kullanan kişiler tarafından tercih edilen SSD’ler sadece veri hızı konusunda değil, veri güvenliği konusunda da oldukça etkilidir. 70 derece sıcaklığa kadar dayanıklı olan SSD’ler aynı zamanda 1500G’lik darbelere karşıda dayanmaktadır.

RAM (Bellek)

Her bilgisayar kullanıcısı, bilgisayarında bulunan RAM miktarını bilse de bu parçanın tam olarak ne işe yaradığı herkes tarafından bilinmemektedir. RAM’ler bilgisayarın işlem yaptığı sırada ara bellek görevi görür ve bu şekilde verilerin akışını hızlandırır. Sabit diskler de bulunan veriler kalıcı olarak dururken, RAM’lerde bulunan veriler bilgisayar kapatıldığında sıfırlanırlar.

RAM seçimi yaparken MHz değerine dikkat etmeniz gerekmektedir. MHz değeri anakartınızın desteklediği değerde olması gerekmektedir. Örneğin; anakartınız 1333 MHz destekliyor, ancak sizin aldığınız RAM 1600 MHz. Bu durumda 1333MHz performansı alacaksınızdır. Bu nedenle RAM almadan önce anakartınızın kaç MHz desteklediğine bakın.

RAM seçiminde hassas olan ve detaylara önem veren kullanıcılar için bir diğer değer ise RAM’in gecikme süresini belirten CL değeridir. CL değeri ne kadar düşük ise işlem hızı da bir o kadar hızlıdır.



Güç Kaynağı (Power Supply)

Yukarıda belirttiğimiz tüm özellikler bir bilgisayarın maksimum seviyede performans vereceği şekilde açıklanmıştır. Güçlü donanımlar, tam kapasite çalışabilmesi için güçlü bir enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle güç kaynağı seçimi yaparken, donanımsal ihtiyaçları gözden geçirmek gerekir.

Günümüzde 500W bir güç kaynağı bir bilgisayarın ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, güç kaynağının üzerinde yazan değerin doğru olup olmadığıdır. Bu nedenle isim yapmış markalara ait güç kaynaklarının kullanılması, bilgisayarınızın performansını olumlu yönde etkileyecektir.

Kasa

Artık geldik işin sonuna. Tüm parçalarımıza karar verdikten sonra bunları nasıl bir kasada toplayacağımıza karar vereceğiz. Kasa seçimi yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konu havalandırma ve soğutmadır. Bu nedenle kasa seçimini hafife almamanızı, bu konuda oldukça temkinli davranmanızı öneririm.

Çünkü büyük bir özenle seçtiğiniz ve ciddi bir bütçe ayırdığınız donanımlarınız, yanlış kasa seçiminden dolayı aşırı ısınabilir, bu durum bilgisayarın performansını düşürebileceği gibi donanımların yanmasına bile sebep olabilir.

Kaynak: Hosting Blog - Natro