Merhabalar;
Bugün ki yazım yine ilginizi çekebilecek konulardan biri olan, bilgisayarın evrimi ile alakalı olacak. Geçmişten günümüze bilgisayarların değişimini ve kişiselleşmesini göreceğiz. Teknik bilgiden daha çok, görsel odaklı bir yazı olacak. O yüzden arkanıza yaslanın ve bilgisayarın, günümüze kadar nasıl evrimleştiğine şahit olun.
Bilgisayar, ilk olarak hesaplama işlemlerini kolaylaştırmak fikriyle ortaya çıkmıştır. Hatta atasına Abaküs bile diyebiliriz. Bunun yanında mühendislik çalışmalarıyla, seneler boyunca gelişime uğrayarak kişisel amaçlar içinde kullanılabilir hale gelmiştir. Bunda ki en büyük pay; işletim sistemlerinin gelişmesidir.
Eniac (1946)
Genel kullanım amaçlı yapılan ilk elektronik bilgisayardır. ABD ordusu tarafından geliştirilmiştir. Onluk sayı tabanı sisteminde çalışmaktadır.
The Harwell Computer (1951)
Yapımı 1949 ve 1952 yılları arasında süren, Eniac tipi bilgisayarın mimarisini kullanan bu bilgisayarda elektronik aksam iyileştirmeleri yapılmıştır. Yarım ton ağırlığa sahiptir.
Altair 8800 (1974)
İlk kişisel bilgisayar diyebiliriz. Önemli noktası şudur; ucuz olması yüzünden dünya yavaş yavaş bilgisayar teknolojisine geçmeye başlamıştır.
Apple Computer – Apple I - (1976)
Steve Wozniak tarafından yaratılmıştır. Apple’ın ilk bilgisayarıdır. Steve yaptığı tüm icatları çalıştığı şirketine götürmek zorundaydı. Fakat steve jobs ile birlikte iş yapmak istiyorlardı. Yani çalıştığı şirkete bilgisayarı beğendirmemek için elinden geleni yaptı. Başarılı da oldu. Böylece patenti kendisinde kalmış oldu.
Apple II (1977)
Apple I’in başarılı satışlarından hemen sonra, günümüz bilgisayarların tam olarak ilkel tasarımına sahip olan Apple II 1977 yılında satışa sunuldu. Artık bilgisayarlar disk okuyabilecekti. Optik sürücüler kişisel kullanım için hayatımıza girmeye başladı.
IBM PC (1981)
IBM dünyaca ünlü bilgisayar donanım ve teknolojileri, yatırım firmasıdır. Yeni ve gelişmiş dizayna sahip ilk cihazını 1981 yılında çıkarmıştır. Ofis kullanımlarına yönelik donanım çalışmalarıyla ün kazanmıştır.
The Commodore 64 (1982)
Commodore 64 müthiş bir pazarlama tekniği ile piyasaya girdi Apple II ve IBM PC 1300$ civarındayken, Commodore 64 900$ civarında piyasaya çıktı. Joystick gibi donanımlar kullanılabilir şekilde tasarlandı.
The Apple Lisa (1983)
Apple Lisa, Xerox firmasının, çoklu pencere sistemi, mouse gibi yazılım ve donanım araçlarını kullanılarak çıkarılan ilk bilgisayardır. Açıkça şekilde kullanıcı deneyiminde çığıraçan bilgisayarlardandır.
The Apple Macintosh (1984)
Lisa’dan sonra yazılım alanında doruğa ulaşmış bilgisayardır. Kısaca, “Mac” olarak adlandırılır. İlk kez grafik arayüzü kullanılmış bilgisayar ünvanını taşımaktadır. Mac OS işletim sistemine sahiptir. Aynı zamanda boot camp adlı yazılım sayesinde windows işletim sistemini de çalıştırabilmektedir.
The iMac (1998)
Uzay tasarımı olarak nitelendirilecek bir cihaz olmakla beraber 1998 yılında piyasaya gelen iMac günümüzde hala satılmaktadır. Tabiki tasarımı ve arayüzü değiştirilmiş şekilde.
Evet arkadaşlar, bu zaman zarflarından sonra günümüzde, birçok bilgisayar markası bulunmaktadır. Umarım keyifli bir okuma deneyimi yaşamışsınızdır. Lütfen yorum bırakmayı unutmayınız.
Teşekkür ederim.
Resimli Kaynak: http://www.blog.serhatyucel.com/gecmisten-gunumuze-bilgisayarlar/