Toplama Bilgisayar Nedir?

Toplama bilgisayar donanım pisayasında OEM olarak adlandırılan ve tek başına bilgisayar parçası olarak satılan ürünlerin (işlemci, anakart, ekran kartı vs.) bir araya getirilerek bir kasaya montaj yapılarak oluşturulan bilgisayar modelidir.

Ne için toplama bilgisayar yapılır ?

Hali hazırda satılan marka bilgisayarlardaki özellikleri amacınıza uygun bulmadığınızda kendinize özgü ve istediğiniz marka ve özelliklerde bulunan parçaları bir araya getirerek tamamen kendi istediğin doğrultusunda bir bilgisayar oluşturmak ve bu bilgisayarı amacınıa uygun kullanmak istiyorsanız bunun tek bir yolu vardır o da Toplama Bilgisayar oluşturmaktır.



Toplama Bilgisayar Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

1. İşlemci Seçimi Toplama bilgisayar parçalarının bir biri ile uyumluluğu en önemli dikkat edilmesi gereken konudur. Örneğin AMD işlemci alıyor iseniz bu işlemciye uygun AMD çipli anakart seçmelisiniz. Tabiki bir de Socket yapıları var sadece AMD çipli anakart seçmek yetmiyor o socket yapısına uygun anakart hatta seçtiğiniz işlemciye uyda dahi o işlemciyi çalıştırıp çalıştırmadığını da bilmeniz gerekiyor. Bunun için anakartın üretici sayfasından "İşlemci Destek Listesinden" işlemci uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz.

Şuanda piyasada bulunan iki tane CPU (İşlemci) üreticisi firma bulunuyor. Bunlar INTEL ve AMD. AMD işlemciler INTEL'e göre aynı performans segmentinde bulunan modellerde fiyat olarak daha avantajlı olabiliyor. Ama AMD işlemcili bir bilgisayar toplatıyorsanız size tavsiyem işlemci ile birlikte gelen stok fana fazla güvenmeyin. Özellikle yaz aylarında ses konusunda sizi oldukça rahatsız edebilir.

2. Uygun işlemci ve anakartı seçtiniz sıra geldi uygun ram modeli seçmeye. Eğer anakart DDR3 ram modül yapısını destekliyor ise DDR3 ram seçmelisiniz. Tabi anakartın kaç Mhz' ye kadar ram desteğinin olduğu da çok önemli. Örneğin maksimum ram desteği 1333 Mhz olan bir anakarta 1600 Mhzlik ram taksanız da anakart bu ramleri 1333 Mhz frekansında çalıştıracaktır. Eğer oyun bilgisayarı alacaksanız ve performanslı bir bilgisayar olmasını istiyor iseniz anakartın O.C'siz ram desteği minimum 1600 Mhz olmalı. Yİne aynı şekilde anakartın web sayfasından "Ram Destek Listesinden" alacağınız ramin uyumluluğuna bakmanızda yarar var.


3. İşlemci, anakart ve ram bileşenlerini seçtiniz sıra geldi Ekran Kartı seçimine. Eğer Oyun bilgisayarı yada grafik amaçlı bir bilgisayar toplamayı planlıyorsanız iyi bir ekran kartı almanızda fayda var. Benim tavsiyem bütçenize göre bir ekran kartı seçmeniz. Eğer bütçeniz yetiyor ise minimum 128 bit veri yoluna sahip GDDR5 bellek modülleri bulunan ve en az 2GB bellek hafızasına sahip bir ekran kartı seçmeniz önemli.
Piyasada şuanda iki farklı grafik işlemcisi üreten firma var. Bunlar AMD (önceden bildiğimiz ATI) ve NVIDIA. AMD ekran kartları genellikle "Radeon" kelimesi ile başlar NVIDIA ekran kartı çipleri ise "Geforce" olarak anılır. Her iki ekran kartı çipinden oluşan ekran kartı modelini istediğiniz işlemcide kullanabilirsiniz yani ister INTEL ister AMD hiç fark etmez. Piyasada yanlış bilinen şöyle bir yanılgı var "AMD işlemci AMD ekran kartı ile daha uyumlu çalışır" oysa tamamen yanlış bilgidir bu. Çünkü Grafik işlemcisi merkezi işlemcinin AMD mi yoksa INTEL mi olduğunu bilmez sadece kendi üzerine düşen grafikleri işler ve bu veriyi PCIExp slorundan anakarta gönderir. Anakart da gelen bu veriyi işlemciye iletir ve gereken işlem sizin ekranınıza yansıtılır.

Kaynak: Toplama Bilgisayar Rehberi
http://www.fiyattr.com/forum/toplama-bilgisayar-alma-rehberi-t550.0.html