Harddisk Raw Uzantısını Ntfs’ye Dönüştürme
Son dönemin popüler bilgisayar hatalarından birisi şüphesiz Raw sorunudur. Açıkçası beni de tabiri caiz falan değil resmen canımdan bezdirmiştir. Sorun şu ki eğer harddiskiniz ntfsden rawa dönüşmüşse verilerinize elveda diyiniz. Çünkü ne yaptıysam ben bu hata sırasında veri kurtaramadım. Hem birçok bilgisayarda. Peki bu raw nedir? Valla hiç oralara girmeyelim çıkamayız yani.

Raw Formatını Ntfs’ye Dönüştürme

Aslında bu işlemi programlarda yapabiliyor. Ama ben sevmiyorum. Hem adam zaten bilgisayarını açamıyor nasıl program kursun ki 🙂 O yüzden yapılacak işlemi kodlar ile yapacağız. Tabi bütün verilerinizi kaybedeceksiniz. Eğer harddiskinize komple bulaşmış veya harddiskiniz tek part ise. Yok sadece C’ye bulaşmış ise verilerinizi harici bir cihaza alınız.

Şimdi gelelim işlemlere. Öncelikle Başlat-Çalıştır-cmd.exe yolunu izliyoruz.



Daha sonra üstte de gördüğünüz gibi önce “diskpart” sonra “list disk” komutunu yazıyoruz. Ardından harddiskiniz hangi satırda ise (benim diskim Disk 0 olarak gözüküyor.) onu seçmek için “Select Disk x” (x yerine diskin satırını yazıyoruz.) komutunu yazıyoruz. Ve böylelikle diskimizin içine giriyoruz. Daha sonra “Clean” komutu ile diskimizi komple siliyoruz. İki kere “Exit” yazarak çıkıyoruz. Buraya kadar yaptıklarımızla işlemimizin tamamlanmış olması gerek. Eğer yine sorun yaşarsanız clean komutundan sonra aşağıdaki işlemi yapınız.

Clean komutundan sonra “convert mbr” komutunu yazıyoruz. Ardından “create partition primary size = xxx” komutu ile devam ediyoruz. Sonrasında “format fs = ntfs quick” yazıyoruz ve işlemin ardından yine iki kere “Exit” yazarak çıkıyoruz.

Not: “Bu işlemi format atarken Windows bu diske yüklenemez Gpt tarzı hata alırsanız da yapabilirsiniz.”



Kaynak: http://www.onureroglu.org/bilgisayar/harddisk-raw-uzantisini-ntfsye-donusturme/