Merhaba arkadaşlar;
F5blog.net olarak sitemizde yeni başlamış olduğumuz röportaj köşemizde ,bu ilk röportajımızda Wmaracı Kategori moderatörü Sayın İsmail USLUER Beyle ilk konuşmamızı gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
*İsmail USLUER merhaba öncelikle f5blog.net okurları için kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhabalar. 21 yaşında, aslen Konyalı olup da üniversite yüzünden Karaman'da yaşayan fakat Karaman'dan da nefret eden biriyim. Bilgisayar Programcılığı okuyorum. Her ne kadar web üzerine bir şeyler yapıyor olsam da asıl yaptığım iş masaüstü yazılım. Aynı zamanda yaklaşık 4 yıldır usluer.net'de yazmaktayım.
*Kısa öz geçmiş için teşekkür ederim. Bilgisayar programcılığı mesleğini seçmenizde ki neden nedir?
Artık hayatım bilgisayar üzerine kurulu olmuş. Küçüklükten beri böyle. Paramı da bilgisayar üzerinden kazanıyorum işlerimi de bilgisayar üzerinden hallediyorum. İleride de yazılım alanında iyi bir konumda olmayı hedefliyorum. Birde lisede de Bilişim Teknolojileri Bölümü okuduğum için Bilgisayar Programcılığı bölümünü seçerken çok da tereddüt etmedim. Temeli olmayan arkadaşlar için gerçekten zor bir bölüm.
*Söylediklerinize kesinlikle katılıyorum. Sizde bir websitesi sahibi olarak Türkiye'nin en seçkin webmaster formunda kategori moderatörlüğü yapıyorsunuz. Foruma nasıl moderatör olduğunuz hakkında ufak bir bilgi verebilir misiniz?
Aslında ben bir şey yapmadım. admin Blogcular kategorisi için kategori moderatoru olup olamayacağımı sordu. Ben de neden olmasın dedim ve kabul ettim.
*Moderatörlüğün size gerek website ile gerek reel hayatınızla ilgili herhangi bir etkisi oldu mu?
Herhangi bir etkisi olmadı. Sadece forum içi bir sorumluluk aldım ve o sorumluluğu layıkıyla yerine getirmeye çalışıyorum.
*Websiteleri ile içli dışlı olmanız ne kadar eskiler dayanmaktadır? Website açma fikri nereden geldi?
Aslında ilk olarak neden bir websitesi açma gereği hissettim bilmiyorum. Fakat ilk websitemi 7. sınıfta açmıştım. O zamanlar baya baya meraklıydım. Mahallemizde tabiri caiz ise cd dükkanı olan bir abinin yardımıyla forumup.com'dan ücretsiz bir forum açmıştım. O abinin yanına gide gele yok şurası nasıl olacak yok burası nasıl olacak derken birkaç bir şey öğrendim. Ardından lise 1'de para verip ilk websitemi kurdum. O da forumdu. Sanırım forumanaliz.com'du, tam hatırlamıyorum. Bir grup oluşturup kopyala-yapıştır ile baya bir çalıntı içerik girmiştik. Tabi o zamanların aklıyla. Daha sonra birkaç forum sitesi daha açtım. Bu konuma gelmemdeki en büyük etken forum siteleri sanırım. WordPress ile de bundan 4-5 yıl önce patronumun gel sana blog kuralım demesiyle tanıştım. O sıralar bana usluer.net'i kayıt etmişti. Neden .com uzantısını kayıt etmedi bilmiyorum. Bunun sıkıntısını da baya çektim. Bu süreçte 10'u aşkın site açıp kapatmışımdır.
*Sizce şimdinin webmasterları ile 10 yıl önceki webmasterlar arasında bilgi ve imkan farkı varmı? Varsa neler?
Vallahi ben işlere adım atalı yaklaşık 5 yıl kadar oluyor. O yüzden 10 yıl öncekileri pek bilmiyorum fakat 4-5 yıl öncekiler için sorunuzu cevaplayayım. O zamanlarda bir şeyleri bilenler bu kadar çok değildi. Çünkü bu kadar çok blog da yoktu bu kadar fazla bilgi paylaşımı da yoktu. Ama bu işleri bilenler de işini iyi yapıyordu. Şimdi ise bilgi paylaşımı oldukça fazla ama bir o kadar da bilgi kirliliği var. Küçük bir örnek vereyim. 4 yıl öncesine kadar blog tutmak çok zevkliydi. Çünkü sayılı kişilerin blogu vardı ve yazdıkları yazılar da kaliteli yazılardı. Şimdi ise herkesin blogu var. Ortalık çöp bloglardan geçilmiyor. Tabi bu demek değil ki bütün bloglar böyle. Sadece genelleme yapıyorum.
*Şimdinin blog yazarlarının veya webmasterların yaptığı en büyük yanlışlıklar veya eksiklikler nelerdir acaba?
Benim gördüğüm en büyük yanlışlardan biri genç arkadaşlarımızın para kazanmak uğruna blog açıp adına da teknoloji blogu demeleri. Bir yazı paylaşıyorlar aynı yazıyı 10 yerde daha görüyoruz. Evet, para kazanmak güzel bir şey ama para kazanma isteği kişinin kendisini bu sektörde geliştirmesine engel olmamalı.
*Dediklerinize kesinlikle katılıyorum. Bazen bana bile mail atıyorlar nasıl para kazanabilirim, hangi tür işlerde para var falan diye. Yapmış olduğumuz bu güzel söyleşi için yeni başlayan webmasterlar için önerileriniz nelerdir. Kısaca özetler misiniz?
Öncelikle ilk amaçları bir şeyler öğrenmek olsun. Kendilerini geliştirmeye çalışsınlar. Özellikle küçük yaşlarda çok daha kolay öğrenirler. Birde her şeyi öğrenmeleri gerekmiyor. Tek şey üzerine yoğunlaşırlarsa o alanda çok iyi yerlere gelebilirler. Mesela sadece php üzerine yoğunlaşsınlar. Tutup biraz da asp öğreneyim demesinler.Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederim. Sorular sıradan değil de bir önceki sorunun devamı olunca çok keyif aldım gerçekten.
Asıl ben size teşekkür ederim İsmail bey Bizi kırmayıp bu güzel söyleşiyi yaptığınız için.
Kaynak