Bir manzara fotoğrafı çekmek iyi bir görüntü yakalamanın yanı sıra, doğru ekipman, sabır ve zamanlama gerektirir, tüm bunlar o kadar kolay değildir. Bu makalede iyi manzara fotoğrafları çekmek için 10 ipucu yer almaktadır.
1- Kendinizi hazırlayın
İyi bir hazırlık manzara fotoğrafçılığı için çok önemlidir. Google Earth veya başka bir program yardımıyla konum belirlenerek bu konumda diğer fotoğrafçıların çektiği fotoğraflara göz atılabilir. Bulduğunuz konum gündoğumu veya günbatımı sırasında ilginç bir görüntüye mi sahip? Ya da buranın ışık yoğunluğu nasıl? Rahatsız edici unsurlar bulunuyor mu? Fotoğraf çekmek istediğiniz yerde hangi şartların olduğunu ve olması gerektiğini oraya varmadan önce bilmeniz faydalı olacaktır. Böylece daha iyi ve daha başarılı manzara fotoğrafları çekebilirsiniz
2- En iyi ışığı kullanın
Manzara fotoğrafçılığı için en iyi zaman gündoğumu ve günbatımı saatleridir. Bu herkesçe bilinmektedir ancak bu süre içinde ışık önemli ölçüde değişebilir. Fotoğrafınız için hangi ışığı tutmak istediğinizden emin olun. Küçük nüanslar belli anları yakalamak ve güzel bir resim elde etmek için faydalı olabilir. En azından güneş doğmadan önce orada olduğunuzdan ve gün batımını yakalayabilecek zamanda yetiştiğinizden emin olun. Eğer ışık fotoğraf yakalayabileceğiniz durumda değilse, gidin.
3- malzeme bilgisi ve uygun tekniği kullanmak
Manzara fotoğrafçılığının en kolay kısmı malzeme bilgisi ve teknikolsa da burada sık sık yanlış yapılmaktadır. Doğru tekniği kullandığıonızdan emin olun. Yüksek detaylar yakalayabilmek için mümkün olan en düşük ISO ayarında ve F/16 civarındaki diyafram değerleriyle çalışın. Otofokus kullanın ancak asla elle odaklama yapmayın. Size odak derinliğinin nerede başladığını anlatmak istiyorum. Pozlanmış manuel veya diyafram öncelikli çekim modunu iyi bir pozlama için kullanarak yeterli pozlama ayarı yapabileceğinizi düşünüyorum. Az veya aşırı pozlamaya maruz kalmamak için çekim yapacağınız yere bilinçli gidin.
4- tripod ve kablo çıkışını kullanın
Ayrıntılı bir manzara yakalayabilmek iyi bir fotoğraf çıkarabilmek için önemlidir. Mümkünse bir tripod kullanın ve kaliteli bir tripod kullandığınızdan emin olun. Sert ve ağır bir tripod size iyi gelecektir. Buna ek olarak, bir kablo salınımını kullanımak uzun pozlama için idealdir özellikle kablo sürümü önemlidir. Böylece kamera kullanılan ayna-opklapfunctie mümkün olduğunca titreşimleri engellemek için mümkün olan her şeyi yapabilir (ilk resmi çektikten sonra aynayı birkaç saniye yukarı doğru çevirir) ve çekebilirsiniz. Bunun sonucu olarak net ve ayrıntılı görüntüler elde edeceğinizden emin olabilirsiniz
5- Hava Durumu Hakkında Bilgi Edinin
Seçtiğiniz yerde uygun koşulların olup olmadığını öğrenmek için hava tahminlerine göz atmanız faydalı olacaktır. Rüzgar nereden geliyor? Bulut nerede sürükleniyor ve hangi renk yoğunluğunda? Yüksek veya düşük gelgit var mı? Bunları öğrenerek gitmek istediğiniz konumun durumunu tahmin edebilir ve daha ilginç kareler yakalama fırsatı elde edebilirsiniz. Hava durumu hakkında birşeyler bilmek faydalı olacaktır. Örneğin sıcak bir günden sonra soğuk bir gün gelirse toprak sis oluşturur. Bu durum iyi bir fotoğraf yakalamak için yararınıza olacaktır.
6- İyi bir kompozisyon sağlayın
İyi bir kompozisyon yaratman”ın bilinen kuralları: Bir çizgi oyunu ve ilgi noktasını muhafaza ederek ve ön planda kullanılacak bir konu yaratarak derinlik yaratmak için fotoğraftaki ‘altın oran’ı belirlemek. Bu kuralları uygulamak zor değil. Bunları uygulayarak insanların resme nasıl bakacağını tahmin etmek mümkündür. Oran, denge ve uyum konularını yeterince iyi bilip bunları kullandığınızdan emin olun. Muhteşem bir konum yakalamış olsanız da iyi fotoğraflar çıkarabilmek için bu kuralların önemli olduğunu unutmayın. Bunları fotoğrafınız için bir başlangıç noktası olarak kullanın.
7- Gri tonlamalı filtrelerin kullanımı
Gri tonlama filtreleri her manzara fotoğrafçısının standart donanımı içindedir. Doğru kullanıldığında kameranın ışık ayarlarını doğru yakalanmasını ve dengeli bir pozlama oluşturulmasını sağlar. Karanlık ve ışık arasında çok büyük renk farklarının olduğu günbatımı manzarasını düşünün. Gri degrade filtre kullanarak ön plandaki ayrıntıları çok iyi bir şekilde yakalamak ve pozlanan bu fotoğrafı en iyi şekilde muhafaza etmek mümkündür. Ayrıca sadece güzel renkler için yavaş deklanşör hızları konusunda endişe etmeyin. Aynı zamanda bulutlar ve manzarayla güzel efektler de yakalaybilirsiniz Not: Günümüzde bilgisayardaki fotoğraf editörlerinde de gri tonlama filtreleri bulunmaktadır ama sonradan eklenen efektler asla yukarıda anlatılanların verdiği kaliteyi vermeyecektir. Hiçbir şey eski moda el emeği gibi olamaz!
8- Visualise
Bana hayalperest bir insan olduğumu ve çektiğim fotoğrafların hayalperestçe olduğunu sık sık söylüyorlar. Resmi bir hayalperest olarak görselleştirmeyi ve öyle çekim yapmayı her zaman tercih ederim. En cazip koşullarda nasıl görselleşeceğini planlamadan, manzarayı gördüğünüz an resim yakalamaya çalışmayın. Yani iki boyutlu bakın. Bu kolay tanınan bir mekan bulunarak (hangi şartlarda ve hangi mevsimde olduğu göz önüne alınarak) mümkündür.
9- Çekim İçin Uygun Lensleri Kullanmak
Birçok manzara fotoğrafı geniş açılı lensler ile çekilir. Bu gayet bilinen bir durumdur. Geniş açılı bir lens, iyi bir kompozisyon oluşturmak ve dramatik hatlar yakalamak için gereklidir. Bu her zaman iyi bir seçimdir ancak seçimlerinizi sık sık gözden geçirin ve nasıl bir kare yakalamak istediğinizi kendinize sorun. Görüş alanınıza göz gezdirin ve hangi kısmın sizin için daha büyüleyici olduğunu belirleyin. Ufuk çizgisinde küçük bir bölüm mü belirlediniz? Öyleyse bir telefoto lens ile belirlediğiniz bölümü izole edin. Ayrıca odaklanmak için bir zoom lens kullanın. Böylece lensler size yakaladığınız manzarada kafanızdaki kareleri oluşturmak için yardımcı olacaktır. Ben 500mm ölçüsündeki lensim ile düzenli manzara fotoğrafları çekebiliyorum.
10- Konumun İstediğiniz Gibi Olduğundan Emin Olun
Ekipmanınız, lensleriniz ve yapmak istediğiniz resimler varsa , ama istediğiniz resmi yakalayabileceğinizden emin olamıyorsanız gün batımından bir saat önce tripod arkasında konumlanmanız faydasız olacaktır. Kendinize istekli olup olmadığınızı sormanız gerekiyor? Hayır mı? Sorun değil, ama bazı resimleri çekemeyeceğinizin farkındasınız. Bu durum bir soru işaretini yanında getirir: Etrafınızdaki görüntü için ne kadar büyük bir tutkuya sahipsiniz? Ne kadar güzel bir resim çekmek istiyorsunuz? Çekeceğiniz fotoğrafları gördüğünüz manzaraya duyduğunuz tutku ve coşku belirler. Etrafınızdaki doğa ve manzara için duyduğunuz tutkunun en az fotoğraf çekmek için duyduğunuz tutku ve fotoğraf için yeterli bilgiye sahip olmak kadar önemli olduğundan emin olun. İyi şanslar!
Kaynak: Daha iyi manzara fotoğrafları için 10 ipucu