Portre fotoğrafı çekmek fotoğrafçılığın en uzman noktasıdır. Bir kerede mükemmel portre çekimi yapmak imkansızdır. Bu yazıda portre çekimi için 10 ipucu sunuyoruz. Portre fotoğrafları genellikle büyük olur. Portre çekimi yapacak iseniz gerekli olabilecek tüm ekipmanları yanınızda bulundurun. Portre fotoğrafı çektiren kişi de fotoğrafın içerisinde kendini iyi görmek ister. Bu nedenle sadece kendinizi değil, çekim yapılacak modeli de profesyonel çekim için hazırlayın.

1. Gözlere Odaklanın

Bir portrenin olmazsa olmazı keskin gözlerdir. Sıklıkla küçük diyafram değerleri ile çalışır iseniz, çalışmanın derinliği kaybolur. Gerekli olan geniş diyafram kullanmasıdır. Gözleri keskin hale dönüştürmediğiniz de izleyicinin odağını kaybedersiniz. Gözlerin yakın gözükmesi bakışların daha keskin düşmesini sağlar.

2. Büyük bir diyafram kullanın

Bir portrede profesyonel bir görünüm sağlamak için büyük çalışmak gerekir. Diyafram açıklığı (düşük f-sayısı) düşük numara olur ise resimdeki alan derinliğinin küçük olmasını sağlar. Arka planı bulanık hale dönüştürdüğünüzde modelin ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Arka plan ne kadar uzak olur ise model o kadar dikkat çekici hale gelir. Konu olan model’i ön plana taşımak kadar etkili bir yöntem daha yoktur. Bunun için olabildiğince az sayıda standı Av ve ya A (diyafram önceliği) kameranıza yerleştirin ve 3.5, f/ f/2.8 kullanabilirsiniz. Bu yöntemle büyük model, küçük orta plan yaratmış olacaksınız.

3. Göz hizasına dikkat edin

Göz seviyesinde yapılan portre fotoğrafları her zaman iyi sonuç verir. Fotoğraflarken genel olarak portre fotoğraflarında bacak bölümünün alınması hoş durmaz. Çeneyi yukarı kaldırmak ve aşağı eymek çocuk portrelerinde tercih edilmesi daha doğrudur. Yetişkinlerde yüz seviyesi çoğunlukla vücut seviyesi ile sabit kalır. Bazı portre fotoğraflar göz hizası sabitlenmeden de yapılabilir, ancak bu bir istisnadır.

4. Ayrıca sabit bir ortam koyun

Resimdeki modelin ön plana çıkması tabi ki önemlidir, ancak resmin çekildiği ortam, stüdyo da büyük önem arz eder. Arka plandaki sabit nesneler veya resimler olabildiğince modeli ön plana çıkartan ancak özenilmiş olmalıdır.

5. Fotoğrafınızda Tutku olmalı

Portre resimlerken modelin tutkusunu resme eklerseniz daha verimli ve dikkat çekici sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin; bir motorsiklet veya bir gitar. Model ve sevilen hobi kaynağını bir arada portreye dönüştürdüğünüzde elde ettiğiniz resim bir bütün olarak karşınıza çıkacaktır.

6. Konu kapalı merkezi

İyi bir portre resminde üç nokta çok önemlidir. Modelin sağ tarafı, sol tarafı ve başının üstü eşit orantıda boşluklara sahip olmalıdır. Genel olarak fotoğrafçılığa yeni başlayanlarda başın üst kısmındaki boşluk oldukça fazla olur. Bedeni nereden kesmek gerektiğini ve aynı zamanda başın üstü ile yan tarafların uzunluklarını iyi ayarlamak gerektiğini bilmek gerekir. Konu kapalı merkezi bu üç bölümün eşit dağılımı sayesinde oluşturulur.

7. Yaklaş

Portre çekimleri genel olarak yakın çekimlerdir. Bu derece yaklaşmak ve istenilen fotoğrafı çıkartmak bazen zor olabilir. Portreyi oluştururken odak nokta daima gözlerdir, bu nedenle boydan alınan portreler arka plandaki objeleri ön plana çıkartır. En iyi çekim modelin yüz kısmını ana hat olarak kabul etmek ve bu bölümü yoğunlaşmak olacaktır.

8. Yumuşak ışık bulun

Yumuşak ışık kullanmak portre ve portre fotoğrafçısı için oldukça rahat çekim yaratır. Portredeki modelin güzel görünmesinin dışında ışığın dağılımının portreye kattığı kişilik bambaşkadır. Dış çekimlerde yumuşak ışığı gün batımı ve gün doğumu saatlerinde yakalayabilirsiniz. Öğlen saatlerinde ışık çok sert gelecektir. Hatta bulutlu bir günde yapacağınız çekim oldukça rahat olacak ve muhteşem ışık sağlayacaktır. Parlayan bir güneşin altında portre çekmek yerine bulutlu bir havada portre çekmek ve daha sonra gölgeyi yumuşatmak daha rahat olacaktır. Gölgeyi yumuşatmak için reflektör kullanabilirsiniz. Bir portre içerisinde farklı kontrastlar ve geçişler her zaman gerekir, ışığı yumuşak dokundurduğunuz da ve yansıttığınızda muhteşem portreler elde edebilirsiniz.

9. siyah ve beyaz dönüştürme

Renkler genellikle portrelerde önemli bir rol oynamaktadır. En yaygın portre örnekleri siyah ve beyaz olanlardır. Portrenin rengini kendisi belirler. Ara hatlar, yapısı ve konusu tamamen kendine özgü renklerle buluştuğunda anlamlı hale gelir. Siyah ve beyaza dönüştürmek için doğrudan kameradan dönüştürme yapabilirsiniz veya photoshop, lightroom gibi programlar ile fotoğrafın üzerinde renklendirmeyi değiştirebilirsiniz. Portreyi çekerken siyah beyaz çekim yapmak sonradan renklendirmek kadar zevk vermez.

10. Deney

Portreyi elbette ki farklılaştırabilir ve boyutunu, anlamını değiştirebilirsiniz. Ancak öncelikli olarak başarılı bir portre çıkartıyor olmanız gerekir. Kurullara bağlı olarak portreyi ilgi çekici fotoğraflar çekebiliyor iseniz daha sonra dilediğiniz gibi kameranız ile oynayarak denemeler yapabilir, normalden daha farklı portre resimlerini çekebilirsiniz.

Kaynak : Daha iyi portre fotograf çekimleri için 10 İpucu