ISO Nedir?
ISO, sensörün ışığa duyarlılığı anlamındadır. DSLR makineler çıkmadan önce de fotoğrafçılıkla ilgilendiyseniz filmler üzeirnde 100-200-400 gibi rakamlar görmüşsünüzdür. Bu rakamlar filmlerin ışığa duyarlılığı için yazılmıştır. Günümüzde de DSLR makinelerde ışığa duyarlılığı ISO ile adlandırıyoruz.
ISO Yüksek Olursa Ne Olur?
ISO’nun yüksek olması durumunda çektiğimiz fotoğraflarda noise(gürültü) oluşur. Noise(Gürültü) oluştuğu zamanlar çektiğimiz fotoğraflarda istemediğimiz noktalar karıncalanmalar oluşur. Noise(Gürültü) oluşmaması için ISO değerini olabildiğince düşük ayarlarda kullanmamız gerekmektedir.
ISO’nun daima düşük ayarlarda kullanılmasıyla fotoğraflarda noise olmaz. Eğer ışık için kullanabileceğimiz kaynak yoksa ISO’yu ışığın düşük olduğu ortamlarda yükseltmeliyiz. Eğer ortamda ışık bulamayıp ISO değerini yükseltirseniz daha aydınlık fotoğraflar elde edebilirsiniz ancak ISO değerini ne kadar yükseltirseniz fotoğraflarınızda o kadar çok noise oluşur.
Çoğu DSLR makineler fabrikadan çıkışında otomatik ayarlarında geldiği için karanlık ortamda fotoğraf çekerken ISO değerini otomatik olarak arttırmaktadır. Bu sorunu çözmek için manuel ayarlarda kullanarak ISO değerini düşürmeniz gerekmektedir.
Eğer çekmekte olduğunuz konu veya nesne hareketli ise, daha yüksek enstantaneye ihtiyacınız olacağı için ISO değerini de arttırmanız gerekecektir. Eğer tripod kullanıyorsanız ışık düzeyine bakmadan ISO değerini en düşük ayara getirebilirsiniz çünkü bir makine sabit durumdayken 20 saniyede bile ışığa çok gerek kalmadan güzel kareler yakalayabilir. Noise(gürültü) film efekti verdiği için bazı kişiler özellikle ISO değerini yükseltmektedir.
Kaynak: http://www.tunahandilek.me/fotograf/iso-nedir-ne-ise-yarar.html