” Bugünün sanat ile fotoğraf arasındaki ilişkilerini belirleyen bir şey varsa, aralarına sanat eserlerinin fotoğrafa aktarılması nedeniyle girmiş olan ama gereği yerine getirilmemiş gerilimdir ”

(Walter Benjamin)

7 ocak 1839 tarihinde gökbilimci ve cumhuriyetçi milletvekili François Arago, Fransız Bilimler Akademisi’nin özel bir oturumunda Louis Daguerre’in fotoğraf’ı keşfettiği bildirir. Arago, bu icadın bilim ve sanattaki olası kullanım alanlarını sayarak, Fransız hükümetine Daguerre’den bu yeniliğin patentinin derhal satın alınmasını hararetle tavsiye eder. Sonraki aylarda Daguerre bu icadını bütün parislilere gösterip tanıtır, en sonunda Fransız hükümeti de icadın patent haklarını satın almaya ve bunu bir kamu malı haline getirmeye karar verir. Sanonda Arago, 19 ağustos 1839’da Bilimler ve Güzel Sanatlar Akademilerinin törensel birleşik oturumunda Daguerre’in icadının üretim sırlarını açıklar. Fransız hükümeti, Prometeus’vari bir jestle, mucidinin yeni satın aldığı yöntemi hem Fransa’ya hem de diğer ülkeler hiçbir kısıtlamaya uğramaksızın yayılır. Kamuoyu, ”tüm izleri koruyan bu kalıcı ayna”ya derhal büyük bir hayranlık gösterir.

Gerçeğe bağlılığı, doğruluğu ve ayrıntıların dikkat çekici netliği nedeniyle övülen Daguerre’in makinesi, toplu düşgücünü baştan çıkarmıştır. Bu yeni sürecin yarattığı heyecan dalgasından dolayı ressam Paul Delaroche’un ”Artık resim ölmüştür” diye eseflendiği söylenir. Nitekim 19.yüzyıl boyunca, fotoğraf’la ilgili tartışmaların merkezinde resim sanatıyla olan ilişkisi olur. Fakat tabii resmin önünde daha uzun bir kariyer vardır. İlk başlarda Fransız ve İngiliz basını şahane bir güzel sanat aracının keşfedildiğini düşünürler. Ne var ki, bir sanat aracı olarak fotoğraf’ın zaafları çok geçmeden göze batmaya başlar. Fotoğraf’ta hem renk yoktur, hem de işin çoğunu bir ”makine” üstlenmektedir. Bu nedenle, Delaroche ve Eugene Delacroix gibi ressamlar fotoğraf’a, resmin yerini alacak bir sanat olarak değil, ancak canlı modellerin zor pozlarını kaydetme gibi işlerde ressamlara destek olabilecek yararlı bir araç olarak önem atfederler.


Alıntı kaynak : link