ikinci el notebook alırken dikkat etmeniz gerekenler

Genel olarak herkesin ilk amacı aradığı ürünü en iyi fiyata almaktır. Özellikle Elektronik ve bilgisayar sektöründe bu daha çok ön plana çıkıyor. Bundan dolayıdır ki özellikle bilgisayar ve notebook piyasasında ikinci el ürün alım satım işleri inanılmaz hızlı yürüyor.


İşte burada asıl dikkat etmeniz gereken durum ortaya çıkıyor. Çünkü sıfır bilgisayar yanında ikinci el bilgisayar veya ikinci el notebook alımında en çok dikkat etmeniz gereken durum, donanımsal problemlerdir. Sıfır bilgisayar aldığınızda bu tür problemler çok minimal düzeydedir. Oysaki ikinci el bilgisayar

veya ikinci el notebook aldığınızda , donanımsal birçok problem ortaya çıkabilir. Ve yada donanımsal problem geçici olarak giderilmiş olabilir ve kısa süre sonra ortaya çıkma tehlikesi her zaman vardır. Burada örnek olarak ikinci el notebook alacağımız zaman başlangıç olarak alacağımız
firmanın çok güvenilir olması gerekiyor. Çünkü bu güvenirlik sayesinde ilerde çıkacak problemleri çok rahatlıkla halledebileceksiniz. Sonrasında ise ikinci el notebook alırken birazda olsa donanımsal bilginiz olması gerekiyor. Veya bilen bir kişiyi yanınızda getirmeniz çok yararınıza olacaktır.

İkinci el notebook alımında ilk olarak en fazla karşılaşılan problem olan , batarya ( pil ) problemi olduğunu hatırlatırız. Çünkü notebooklar ortalama 2-4 yıl kullanımdan sonra mevcut bataryaları %20 lere kadar, bazıları ise tamamen bitmektedir. Bu durum sizin için önemlidir. Çünkü bataryası bitmiş bir ikinci el notebook fiyatı size cazip gelebilir ama sürekli adaptörle kullanmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Buda hiçbir zaman fişten çıkarıp kullanamayacaksınız anlamına geliyor.


İkinci el notebook alımında bir sonraki konular ise genel olarak , ikinci el notebooku hangi işte kullanacak isek, on göre işlemcisine, ekran kartına, ram miktarına ve hard diskine bakmak durumundayız. Mesela notebookta grafik işi yapacak isek kesinlikle ikinci el notebookunuzun üzerinde harici bir ekran kartı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü onboard ekran kartları sizin grafik programlarınıza yetmeyebilir hatta hiç çalıştırmayabilir.


Sonraki dikkat etmeniz gereken ise, alacağınız notebook un dış kasasını iyi kontrol etmektir. Çükü küçükte olsa üzerinde birkaç yıl geçmiş bir notebooğun bir şekilde bazı yerlerinde küçük çatlaklar veya kaza ile oluşan çatlaklar oluşabiliyor. Buda ilerde sizin daha fazla problem yaşayacağınız anlamına geliyor.

Donanım kontrolleri ve dış kasadan sonra notebookun ekranını özellikle kontrol etmenizi öneririz. Çünkü ölü piksel noktalar oluşmuş olabilir veya baskıdan oluşan koyu lekeli bölgeler oluşmuş olabilir. Dikkatli bir kontrolle bu problemin üstesinden gelebilirsiniz.


Son olarak donanım açısından harddisk kontrolü yapmanızı öneriyoruz. Bad sektör denilen bozuk bölümlerin olması , hem işletim sisteminin hem de ilerde yükleyeceğiniz programların çalışmama problemini ortaya çıkaracağını unutmayınız.


Bu kontrollerden sonra ise unutmamanız gereken özelliklerden birisi olan wi-fi ( kablosuz bağlantı) özelliğinin olup olmadığından özellikle emin olun. Çünkü dış ortamlarda kullanmak için ilk önce bu özellik sizin çok işinize yarayacaktır. Sonrasında ise extra olarak webcam olması iyi bir özelliktir. Bunun yanında ihtiyaca göre usb port sayısının fazla olması ayrıca serial ve paralel printer girişlerinin olması ise ize extra işte kolaylık sağlamaktadır.