Ekonomik düşünce olarak farklar

Solcular, durumu kötü olanlardan daha az vergi, durumu iyi olanlardan daha fazla vergi alınmasını savunur. Solcular sosyalist/komünist eğilimli oldukları için devletin ekonomiye gerektiğinde ya da sık sık müdahale etmesini savunur. sağ görüşlü olanlar ekonominin daha serbest kalmasını isterler.

Dini düşüncede farklılıklar"

Sol kesim daha seküler ve laik iken sağ görüşte olanlar daha dindar yaşam tarzı benimser. sol tarafta ateist görüşler oldukça yaygındır. sağ görüşlü olanlar ateizme kesin olarak karşı çıkarlar.

İdeolojik olarak farklılıklar

Sol kesimde sosyalizm/komünizm gibi ideolojiler benimsenir. sağ tarafta ise liberal görüşler( liberal sağ) ve milliyetçilik görüşleri hâkimdir. sol kesim de femin ve aktivist faaliyetler destek görürken sağ görüşlü olanlar bu tip faaliyetleri desteklemezler. solcular da önemli olan "toplum" iken sağcılar "bireycidir". Ve yine sağ ideolojiler de muhafazakar düşünce ve aile önemli bir kurumdur.

Eğitimde farklılıklar

Sol kesim, eğitimde kadın erkek eşitliği, özellikle eğitimin karma bir şekilde yapılmasını isterler, eğitimin laik bir şekilde yapılmasını savunurlar. Sağ kesim, eğitimin dini kurallara göre yapılmasını savunurlar.

 

Milliyetçilik yönünden ayrım

Sol eğilimi olan insanlar daha hümanist ve diğer kültürlere karşı daha anlayışlı ve ılımlı bir profil çizerler. milliyetçilik duyguları daha düşük bir profil izlerler. sağ eğilimli olanlar, başka kültürlere kapalı ( istisnalar olabilir), daha tutucu ve milliyetçi görüşe sahiplerdir. özellikle sağ kesimde "cihat" anlayışı hâkimdir. islam'da yapılan cihat ve gaza hareketlerini buna örnek verebilir. yine hristiyanlar'da sağ düşünceli olanların misyonerlik faaliyetlerini ve yine hem islam'da hem hristiyanlık dünyasında yapılan "din" savaşlarını örnek verebiliriz.