Merhaba saygıdeğer WM Aracı üyeleri!


"Bilgileniyoruz" isimli serimin ikinci çeviri makale paylaşımı şerefine nail olmuş bu konuda, Search Engine Land'in Google arama konsolu testleri ve alan adı mülkleri hakkında yazmış olduğu bir makalenin Türkçe versiyonunu okuyacaksınız. Konunun sonunda orijinal kaynağın bağlantı adresini bulabileceksiniz.[B]

Serimizin ilk makalesine ulaşmak için:



"Bilgileniyoruz #1: WordPress Tabanlı Web Siteniz İçin En Çok Verim Alabileceğiniz 10 Google AdSense Banner Boyutu ve Biçimi
"[/B]



Google Arama Konsolu Testleri Alan İle Birlikte Alan Adı (Domain) Mülkleri





* Google, kendisine ait olan eski arama konsolu sisteminden devraldığı özellikleri yeni arama konsolu sisteminin özelliklerine eklemeyi planlarken bir yandan da mülklerin nasıl düzenleneceğini yeniden düşünüyor.

* Dünya'nın en ünlü arama motoru şirketi, kendisine ait olan arama motoru konsolunu test ediyor. Bu testin amaçlarından biri, bir ölçü de olsa eski mülk sisteminin özelliklerinden bazılarını yeni alan adı mülkleri konseptinde bulunan özelliklerle değiştirmek istemesidir.



* Tristram de Silva, bu yeni beta özelliğine erişim fırsatına sahip ve yukarıdaki ekran görüntüsünü bizlerle paylaştı.

* Google, bu özellikle ile ilgili hazırladığı yardım dokümanında şunu belirtti:

"Arama motoru konsolumuz, yeni bir internet ağı (web) mülkü üzerinde denemeler yapmaktadır. Bu denemeler, aynı zamanda belirli bir alan adı için tüm protokol ve alt alan adı (alt domain) varyasyonlarını içeren çeşitli çalışmaları da kapsamaktadır".


* Google, bu yeni mülk türünü bir "alan adı" mülkü (domain property) olarak adlandırıyor.

Google'a Göre Alan Adı Nedir?



1 - Bir alan adı mülkü, hiçbir protokol veya ağ yolu olmadan sade bir açık alandır veya sade bir alt alandır.

2 - Bu mülk için bütün alt alan adlarının, protokollerin ve alt alan yollarının verileri toplanmış durumdadır.

3 - Örnek vermek gerekirse eğer bir alan adını example.com olarak tanımladıysanız example.com adresinin bütün alt alanları ve bütün alt yolları bu mülke dahil demektir. (m.example.com, support.m.example.com, www.example.com ve benzeri...) Buna ek olarak, bu alanlardan herhangi birinde bulunan alt yollar da bu sisteme dahildir (http ve https protokolleri de dahil).




Bu Özelliği Nasıl Görebilirim / Deneyimleyebilirim?



* Bu özellik, ne yazık ki her kullanıcı tarafından kullanılamaz. Google, bunun deneysel bir özellik olduğunu ve yalnızca bu oluşumda bulunan bir kişi tarafından bu deneye davet edilirseniz bu sisteme dahil olabileceğinizi ifade etti. Şu an için bu deneye davet alabilmeniz adına kullanabileceğiniz herhangi bir yol yok.

Bu Alan Adı Özellikleri Nasıl Oluşturulur?



1 - Google şu anda bunları sizin için oluşturma yetkisine sahiptir.

2 - Google dışında başka hiçbir şekilde bu tarz bir alan adı oluşturma işlemine başlayamazsınız.

3 - Herhangi bir kişiden, bu deneye katılabilmek için bir davet aldıysanız sınırlı bir test aşaması sürecinde size özel olarak hazırlanmış bir alan adına sahip olacaksınız.

4 - Google, bu özelliği tüm kullanıcılara açtıktan sonra bütün webmasterların bu özellikten yararlanması için bir yol veya bir sistem hazırlayacaktır.


Neden Bütün Raporları Göremiyorum?



* Google arama motorundaki tüm raporlar şu anda alan adı özellikleriyle birlikte uyumlu bir halde çalışmamaktadır.

* Otoriter arama motoru, bu konu hakkında şunları söyledi: "Bazı raporlar, araçlar ve ayarlar, alan adı özelliğine sahip bir mülk için kullanılamıyor".

* Ayrıca, yeni hazırlanmış olan alan adı mülkleri, eski sürümde değil yalnızca yeni arama konsolu sürümünde kullanılabilir.

* Eski sürüm, hâlâ eski mülk özelliklerini desteklemektedir.


Ya Bu Sistemi Kullanmaktan Vazgeçersem?



1 - Eğer bu sistemi kullanmaktan vazgeçmek istiyorsanız veya ondan nefret ettiyseniz Google bunun için size bir form hazırlamış: "Forma ulaşmak için tıklayın"



Bu Yeni Deneysel Özellik Hakkında Sıkça Sorulan Bazı Diğer Sorular



Soru 1: Bu özellikteki verileri bileşen kaynaklarına bölebilir miyim (http, https, vb.)?

Cevap: Hayır. Gördüğünüz veriler birleştirilmiştir ve bölünemezler. Yalnızca bireysel olarak uygun raporların içerisinde yer alan bir örnek kaynak konumlayıcılar (URL) bölünebilirler.

Soru 2: Bir alan adı mülkü özelliğinin bir parçası olan bir alan adı için başka bir arama konsolu özelliği oluşturabilir miyim?

Cevap : Evet. Eğer bir alan adı mülküne sahipseniz (mesela example.com) "www.example.com" için ayrı bir mülk oluşturabilirsiniz. Bu sayede verilerinizi birbirine karıştırmadan ayrı ayrı görebileceksiniz. Example.com'un alan adı mülkü bu işlemden etkilenmeyecektir.

Soru 3: Hesabımda neden hiçbir alan adı mülkünü göremiyorum?

Cevap: Yeni hazırlanmış olan alan adı özellikleri testi şu anda sınırlı bir test kapsamında yürütülmeye devam ediyor. Eğer bir kişi tarafından bu teste katılmaya davet edildiyseniz hesabınız için bir mülk oluşturulacak ve bu durum size bildirilecek.

En Önemli Soru: Bu Yeni Sistem Neden Önemli?




  • Google arama konsolu, her alan adı özelliğini doğrulamanıza ve daha sonra size her bir özellik için veriler, analizler ve bildirimler hakkında rapor hazırlaması adına size ihtiyaç duyar.

  • Bu nedenle, www kullanan veya www kullanmayan, http kullanan veya https kullanan ve m. uzantısı kullanan veya kullanmayan bütün internet sitesi sahipleri, teknik olarak kendilerine ait verilere, analizlere ve bildirimlere tabidir.

  • Bu özellik, bunları tek bir toplu görünümde birleştirir ve sitenizin Google’da nasıl performans gösterdiği hakkında size daha bütünsel bir tablo sunar.

  • Google'ın eski arama konsolu sürümünde bu özellik mevcut ancak Google, yeni sürümünde bu sistemin eskisinden daha akıllı bir sistem haline gelmesini istiyor.



Makalemiz burada sona eriyor. Umarım yararlı olmuştur. Okuyanlara ve bu konuya yorum yapanlara teşekkür ederim. Sizin düşünceleriniz neler? Bu yeni oluşum yeni bir zorlayıcı düzenin habercisi midir?

Orijinal yazı: "Tıkla".