İyi günler arkadaşlar, hemen hemen herkes google analitik nedir duymuştur veya biliyordur. Bilmeyenler ve bilenlerin detaylıca öğrenebileceği bir yazı olduğunu düşünüyorum. Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Yazım yanlışı yapmışsam affola.

Google analytics ya da Türkçe adıyla google analitik, web site gözlem aracı diyebiliriz. Tabi böyle deyince basit bir şey gibi gözükebilir ancak google analitik ile sitenizi ziyaret eden kişilerin neler yaptığıyla ilgili önemli, kullanışlı, güncel bilgiler elde edebilirsiniz.O zaman bu bilgileri detaylandıralım. Güncel bilgiler demiştim, bundan başlayayım. Eğer ki sitenizi ziyaret eden veya gezen bir kişi varsa bunu anında görebiliyorsunuz. Mesela aynı anda twitter, facebook, google+ hesaplarınızdan yeni yazınızı paylaştınız. Hangi sosyal ağdan geldiklerini görebiliyorsunuz. Aynı zamanda bir forumdaki imzanızdaki linke tıklayarak gelmişse gene görebilirsiniz.

Günlük sayfa ziyaret sayısını(tekil, çoğul) her linkiniz için sayfada bulunma süresini, bu sürelerin hangi kaynaktan gelenin çok veya az olduğunu sıralayabilir, bir sitenizden bu tarz bilgiler elde ederken başka bir sitenizi de aynı hesaba bağlayarak o sitenin bilgilerini de öğrenebilirsiniz.

Uluslararası ziyaret çeken bir siteyse hangi ülkeden ve o ülkenin hangi eyaleti, ilinden(Türkiye'nin de illeri dahil) siteniz trafik alıyorsa bunları inceleyebilirsiniz.

Aynı zamanda google analitik sitenizi ziyaret edenlerin pc'deyse işletim sistemleri ve tarayıcılarını gösteriyor, mobil'deyseler hangi telefon markası ve yazılımı ile girdiklerini gösteriyor. Tarafımdan pek kullanılmasa da arada bir merak ettiğimden girip bakıyorum :) Tabi şu aralar siteleri mobil uyumlu yapmak çok önemli bir mevzu. Bu yüzden sitenize hangi telefonlardan girildiğini öğrenmeniz güzel bir fark olacaktır.

Daha bitmedi yazı, devam ediyoruz. Sitenizi ziyaret edenlerin bir sayfadan başka sayfaya geçmeleri gayet mümkün. Hele ki önceki yazı linki eklentileriyle bu gayet rahat oluyor. İşte bu sayfa değişimlerini takip edebiliyorsunuz. Hangi sayfadan hangi sayfaya geçmiş, yazınızı okurken atıyorum sidebar'daki bir kategoriye tıklamış diyelim bu tarz bilgileri inceleyebiliyorsunuz.

Sitenizi arama motorları vasıtasıyla ziyaret edenlerin hangi kelime/kelime grubu ile ulaştığını öğrenebilir, bu bilgilere göre sitenizde strateji belirleyebilirsiniz.

Daha saymadığım özellikleri olmasına rağmen yazımı burada sonlandırıyorum. Eğer ki sizin için önemli olan bir özelliği atlamışsam lütfen yorumlarda yazın. Bilmeyenler içinGoogle analitik sen nelere kadirsin denilebilecek bir tanıtım yazısı olduğuna inanıyorum. Başka bir yazıda görüşmek üzere.

Not: Yazının ön görseline buradan ulaşabilirsiniz. Ön görselde imzamdaki sitenin türkiyedeki ziyaret edilme durumunu görüyorsunuz. En koyudan(en çok) en açığa(en az) şeklinde incelebilirsiniz.

kaynak: http://herzamanileri.com/google-analitik-nedir-ne-ise-yarar.html