Google'ın açık kaynaklı işletim sistemi Android için gelitirdiği uygulama mağazası olan Play Store, diğer market uygulamalarına göre daha kolay uygulama kabul prosedürleri vardı.
Bu kolay prosedürleri fırsat bilen pek çok kötü niyetli uygulama geliştirici, zararlı yazılımlarla faydalandı. Google geç de olsa fark ediyor ve bu yazılımlara müdahale ediyordu fakat böyle yazılımların en başta markete alınmaması gerekiyor.
Google sonunda bu duruma el attı ve Play Store'a uygulamma kabulünde değişikliklere gitti. Geliştiricilere yönelik hazırlanan şartnamede önemli değişiklikler var.
Yeni gelen değişikliklere uymayan uygulamaların, 30 gün içerisinde Play Store'dan silinmesi söz konusu. Peki bu uygulamaları silerse Play Store'daki uygulama miktarı ne kadar düşer? 1 ay sonra bu cevabı verebileceğiz. O anı merakla bekliyoruz.
Google'ın yenilenen şartnamesinden, öne çıkan başlıkları aşağıda sıralayalım:
Google, gereksiz içeriklere karşı savaş açmış durumda. Bu noktada fazla uygulama iyidir mantığından, kaliteli uygulama dönemine geçiliyor. İşte Google'ın şartnamesindeki gereksiz uygulamalara karşı olan kısımlar;
Ürün tanıtımları kullanıcıyı yanlış yönlendirmemeli, uygulama mağazasının içindeki alana yanıltıcı görseller ve içerikler eklenmemeli.
Mağaza içi arama sonuçlarında sıralamayı etkilemek için, alakasız anahtar kelimeler kullanılmamalı.
Geliştiriciler herhangi bir uygulamaya birden fazla oy vererek uygulamanın mağaza içerisindeki yerini değiştirmeye teşebbüs etmemeli veya kullanıcıların uygulama oylamalarında puanları etkileyecek teşviklerde bulunulmamalı.
Birincil işlevi herhangi bir web sitesine ilgi çekmek, geliştirici tarafından sahip olunmayan yada yönetilmeyen bir web sitesinin sahibinin veya yöneticisinin izni olmadan web görünümünü sağlamakta olan uygulamalar mağazaya eklenmemeli.
Sihirbaz servisiyle veya otomatik bir araçla oluşturulmuş uygulamalar ilgili servisin operatörü tarafından 3. şahıslar adına mağazaya kayıt ettirilmemeli.
Kullanıcıya içerik ve gönderimde hedeflenen alıcıyı onaylama yetkisi verilmeden kullanıcı adına SMS, e-posta veya diğer mesajlar gönderilmemeli.
Tekrarlanmış ve başka yazılımların kopyası niteliğinde olan içerikler, mağazaya eklenemez.
Uygulamalar, özellikle uygulama içi içerik satımında bile Google'ın ödeme sistemini kullanmak zorundalar. Başka ödeme çeşitleri kullanılamayacak.
Google Play Store'da artık sizden izinsiz bilgi alabilecek uygulamalar bulunmayacak. Google bulduğu an bunları silecek.
Google, geçtiğimiz günlerde cinsel içerikli uygulamaları yasaklama kararı aldığını açıklamıştı. Bu karardan sonra market politikası da değişti. Yeni politikayla beraber uygulama içi reklamlarda da düzenleme yapılıyor. Buna göre cinsel içerikli, şiddet içeren, yasadışı reklamların yapılması yasaklanıyor.
Son olarak Google'ın uygulamalara seçilen ad ve ikonları tekrar ve tekrar gözden geçireceği ortaya çıktı. Need for Speed yazan, fakat bununla tamamen alakasız bir içeriği çıkartan uygulamaları artık görmeyeceğiz.
Bakalım Google'ın yeni Play Store politikası ne kadar işe yarayacak?
Kaynak: ShiftDelete