Dünyanın en büyük internet şirketi Google’ın yaratıcıları Sergey Brin ve Larry Page, Titanik’in yönetmeni James Cameron’la güçlerini uzay madenciliği için birleştirdi. Google, içinde değerli maden bulunan göktaşlarını yakalayıp dünyaya getirecek.
Önce dünyanın en büyük arama motoru ve ‘Google Earth’ adlı haritasıyla internette kuralları yeniden yazdı, ardından sürücüsüz otomobil ve geleceğin gözlüğü projeleri ile rakiplerine dudak ısırttı. Google, şimdi de gözünü uzaya dikti. Google’un patronları tarafından kurulan Planetary Resources adlı şirket, Google’ı dünyanın ilk uzay madencisi yapacak. Şirketin, “Küresel ekonomiye trilyonlarca dolar katkı sağlayacak, insanlığın refahı artacak” diyerek duyurduğu proje, bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi insansız uzay araçlarının astroitlere gönderilmesi sayesinde gerçekleşecek. Bu uzay araçları, ya astroitin üzerinde, ya da göktaşının boyutuna göre onu dünyaya çekip getirerek yüzeyindeki madenleri çıkartacak.
Milyonlarca yıl yeter
Yapılan hesaplamaya göre 500 tonluk bir göktaşına insansız uzay aracını gönderip, göktaşının yörüngesini değiştirerek dünyaya getirmek 6 ile 10 yıllık bir süre içinde gerçekleşebiliyor. Tüm bu operasyonun maliyeti ise 2.6 milyar dolar. Oysa ki değerli maden yönünden çok zengin olan göktaşlarından çıkartılacak olan demir, nikel, titanyum, altın, kobalt, manganez, paladyum, tungsten gibi madenlerin getirisi trilyon dolara ulaşabilecek. Boyu 1 kilometre olan ve üzerinde yoğun demir cevheri olduğu tespit edilen bir göktaşındaki madenin çıkartılması durumunda, dünyanın yıllık demir üretiminin 2-3 katı büyüklüğünde demir elde ediiyor. Daha da çarpıcı bir örnek ise NASA tarafından tespit edilen 16 Psyche göktaşı. Bu göktaşı üzerinde dünyanın tüm demir ihtiyacını milyonlarca yıl karşılayacak kadar demir olduğu biliniyor. Göktaşları aslında dünyadaki tüm madenlerin asıl kaynağı... Dünya soğumaya başlarken ona çarpan göktaşları, şu an dünyada bulunan tüm madenleri de gezegenimize getirdi. Google’ın bu rüya proje için öngördüğü tarih ise 2025.
En büyük hedef: 16 PSYCHE
1852 yılında keşfedilen ve ilk aşamada küçük bir gezegen olduğu zannedilen 16 Psyche göktaşı, şimdiye dek astronomların gözlemlediği en metal yoğunluklu göktaşı olarak biliniyor. Üzerindeki demir ve nikelin insanlığın ihtiyacını milyonlarca yıl karşılayabileceği hesap ediliyor. Göktaşının dünyaya uzaklığı ise 450 milyon kilometre. Karşılaştırmak gerekirse Ay’ın dünyadan uzaklığı yörüngeye bağlı olarak değişse de yaklaşık 400 bin kilometre olarak ölçülüyor.
Kaynak : http://haber.gazetevatan.com/google-uzayda-goktasi-avciligina-soyundu/445354/43/Teknoloji