Haber Sektöründe 6 Aylık Google algoritma incelemerim sonucu ulaştığım bilgilerimin ufak  bir kısmını internette paylaşmaya karar verdim.
 
Haber siteleri Google Keşfetten Neden Çıkarılıyor index Sorunu neden yaşıyorum?
AI Kullanımı : Yapay Zekalar ile içerik üretmek.
Yanıltıcı veya zararlı içerik: Sahte haber, nefret söylemi, şiddet içeren veya manipülatif bilgiler.
Clickbait (tıklama tuzağı): Abartılı başlıklar veya içerikle uyumsuz görseller.
SEO spam: Aşırı anahtar kelime kullanımı veya gizli metinler.
Yavaş yükleme hızı: Mobil kullanıcılar için optimize edilmemiş sayfalar.
Aşırı reklam: Sayfayı kaplayan veya otomatik oynatılan reklamlar.
Kötü tasarım: Okunması zor yazı tipleri, mobil uyumsuzluk.
Yüksek hemen çıkma oranı: Kullanıcıların hızlıca siteyi terk etmesi.
Yukarıda yazdıklarım sadece ufak bir kısmı Google Discover’da kalıcı olmak için kullanıcı odaklı, güvenilir ve teknik açıdan sağlam bir site oluşturmak esastır.
 
Haber Sitelerinde Yapılan içerik Hataları?
Bütün Basın İlan Kurumuna bağlı haber sitelerinin hepsini inceledim ve bu siteler, kategorilerine göre günlük belirli bir ziyaretçi sayısına ihtiyaç duymaktadır; fakat, bu günlük kotayı tamamlamak için "her yol mübahtır" mantığıyla, kullanıcı odaklı ve güvenilir içeriği bir kenara bırakıp sadece kotayı doldurmaya odaklanmaktadır. İstediği ziyaretçi oranının fazlasını yakalayınca, bu içerikler "süpermiş" deyip aynı tarzda içerikleri girmeye devam etmektedirler. Bunun sonucunda içerik, kullanıcı odaklı olmaktan çıkarak tamamen arama motoru odaklı ve kullanıcıyı kandırmaya yönelik hale gelmekte; bu nedenle Google filtresine takılmaktadır.


Örnek Kim Kimdir? içerikleri
Daha Yazmaya Kalksam sayfa link çöplüğüne döner.
 
Sonucu : 
Kendilerine "SEO Uzmanı" "Seo Haber veya Seo Haberci" diyen bir grup, arama motoru odaklı başlıklarla arama motorlarından yüksek ziyaretçi çekmeye yönelik; girdiği içeriklerle site sahiplerini ve kendilerini kandırmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bunun sonucunda, kullanıcıya fayda sağlamayan içerikler Google filtresine takılmaktadır. Basın İlan Kurumu'nun ziyaretçi isteklerini karşılayamadığı için, sitelerine bot trafik sağlamak amacıyla, "doğal organik ziyaretçi" diye internette sözde SEO uzmanlarıyla yine çalışmak zorunda kalmaktadır.  İlerleyen zamanda Google algoritmalarından bot trafik yüzünden site spama girer ve indexleri silinir. 
 
Son Söz:
Google, özellikle son iki yılda yaptığı algoritma güncellemelerinde, haber sitelerinden doğru ve güvenilir bilgiler beklemektedir. Gerçek bilgiler, Google için önemli hale gelmiştir. Gerçek bilgileri sunamayan haber siteleri cezalandırılmakta; bu cezalar, 2025 yılı itibarıyla daha da ciddi hale gelecektir. Artık backlinkler veya teknik SEO ikinci planda kalırken, içerik kalitesi, uzmanlık ve güvenilirlik daha ön plana çıkmaya başlamıştır. Google algoritma kurallarına nasıl uyulması gerektiği, içeriklerinizin nasıl olması gerektiği; E-E-A-T, D-U-Y-G ve YMYL kurallarına göre içerik hazırlama konusunda haber üzerine algoritmaları iyi araştırmış gerçek bir uzmandan destek alınmadığı sürece, otorite sahibi olsun olmasın, algoritmalar ciddi cezalar verecek. Dünyada birçok lider haber siteleri algoritma cezaları aldı ve dahada alacak.

SEO ucuz bir iş değildir; herkes SEO uzmanı değildir. Bu işler, "Ben 20 lira ya 30 liraya siteni düzeltirim, Google sana ceza vermiş; bu cezadan 50 liraya kurtarırım" şeklinde yapılamaz.
Burada önemli olan para değil Haber sitelerinin editörlerini E-E-A-T, D-U-Y-G ve YMYL kurallarına göre içerik girmesi konusunda eğitilmesidir.
 

Kendimi Tanıtayım. 
Merhabalar, Ben Aykut. 2008 yılında site içi ve site dışı SEO ile ilgilenmeye başladım. 2012 yılında ise SEO alanında kendi çapımda uzmanlaştım. Genellikle tatil sektöründe projeler gerçekleştirdim. Geçen yılın ağustos ayında, yerel bir haber sitesi sahibi olan arkadaşım, Google algoritmalarından ceza aldı ve bana yardım istemek için başvurdu. Kasım ayında, arkadaşımın sitesini cezadan kurtardım. Bu süreçten sonra bir süreliğine haber sektöründe SEO danışmanlığı yapmaya başladım. Google algoritmalarının Haber sitelerinden isteklerini tamamen çözmeyi başardım ve hizmet verdiğim sitelere, içeriklerinin algoritmalara uygun olması için destek vermekteyim.

Google Algoritmaları hakkında Peki ben ne düşünüyorum ?
Ben, Google algoritmalarının "keşke yıllar önce yapsaydı deme" anlayışını savunanlardanım. Spam ve güvensiz içeriklerin yanı sıra, insanların "sitede zaman geçirsin diye" zor ulaştığı içerikler ve; "haber sitem var, backlink gücüm de var, nasıl olsa deyip istediğim haberi yaparım" tarzında üretilmiş içeriklerden gerçekten çok sıkıldım. İnsanlar da artık bu durumdan bıkmış durumda.
 
İnternette bu tür konular gözüme çarpıyor ve okuyorum. İnsanlar, "Google saçmalıyor", "Google haber sitemi geri plana attı" , "Google ne yapmaya çalışıyor", "Özgün haber yazıyorum yinede google siteme ceza verdi" gibi başlıklar ve içerikler görüyorum. Bundan dolayı yukarıdaki konuları yazmak istedim.