Şimdiye kadar yabancı şarkı sözleri aratmışsanız, muhtemelen Rap Genius'a rastlamışsınızdır. Şarkı sözleri ve zil sesleri konusunda Google görevi gören site, arama motoru rekabetinde fena halde yakayı ele verdi.

Rap Genius, facebook ve Twitter üzerinden kullanıcıları rahatsız eden kışkırtıcı spam saldırıları sonucu Google tarafından cezalandırıldı. Tanıtım ve tweetlerin paylaşıldığı bir blog açan Rap Genius, kötü bağlantı adresleri paylaşımları sonucunda Google SEO tarafından yasaklı link tespiti ile cezalandırıldı.

Noel'den birkaç gün öncesinde Facebook'tan paylaşımlarına başlayan site, Rap Genius affiliate blog aracılığıyla bu bağlantıları yayınladı. Bu blogun sahibi olan John Marbach, Rap Genius fanları e-posta abonelikleri ile birlikte spam yağmuruna tuttu.

Marbach'ın takipçilere attığı davetiyeler aşırı spam içerikliydi. Justin Bieber'in yeni albümün sözlerini ve klibini paylaşacaklarına dair bilgiler içeren mail kısa sürede büyük ilgi gördü. Binlerce kullanıcı Rap Genius sitesini ziyaret ederek, Justin Bieber'in yeni şarkısını aradılar. Böylece senenin ilk en çok aranan şarkı sözü, binlerce internet kullanıcısı tarafından Rap Genius sitesinde aranıyor olacaktı.

Marbach'ın blogu daha sonra Google'ın yazılım mühendisi Matt Cutts'un dikkatini çekti. Google'ın SEO spam takımı hemen harekete geçti. Rap Genius markası spam içeren mail bağlantıları yolladığı için Google tarafından cezalandırıldı. Birçok şarkı sözü sıralamasında ilk sırada çıkan web sitesi rütbe düşürülerek arama motorunda alt sıralarda kaldı.

Rap Genius Google'ın cezasından ister istemez haberdar oldu. Google'ın cezasını görmezden gelmek gibi bir yetkiye çoğu web sitesi gibi onlar da sahip değildi. Rap Genius'tan şöyle bir açıklama geldi.

Google'ın cezasından kurtulmak için he birlikte çalışıyoruz. Sitemizde belirleyici değişiklikler yapmamız lazım. Biz bunun için elimizden geldiğince çalışıyoruz ve Google ile ilişkilerimizin eskisi gibi olmasını temenni ediyoruz.

Rap Genius gibi birçok müzik sitesi Google SEO'da çeşitli yollar ile hilelere başvururken, onlar Google'a yakalanan taraf oldu. Bu cezalandırma rakiplerinin nezninde onların hitini bir nebze daha geriye atmış oldu. Hatta büyük bir nebze diyelim biz ona.

SEO için yapmış oldukları hileleri temizleyen Rap Genius ahalisi sonrasında Google'a blog üzerinden bir açık mektup yazdı. Yaptıkları değişiklikleri ve hatalarını değerlendirdikleri mektubun önemli noktaları şöyle:

Spam konusunda diğer müzik siteleri daha vahim SEO çalışması yapıyorlar. Biz daha iyi müzik haber ve aramalarına yardımcı olmak için gerekli iyileştirmeleri yaptık ve sitemizde bulunan kırık linkleri temizledik.
Rap Genius'un Google'den ceza alışı rakiplerinin işine geldi diyebiliriz. Rakipler sitenin paravan adreslerini de Google'a deşifre etti. (AZLyrics.com, Metrolyrics.com, Lyricsfreak.com, Lyricsmode.com, Lyrics007.com, Songlyrics.com) siteleri Rap Genius'un paravan olarak yönlendirme yaptığı sitelerdi. Daha sonra Rap Genius yöneticileri bu spam çalışmasını nasıl yaptıklarını detaylı bir şekilde anlatmak zorunda kaldı.


Google tarafından cezalandırıldıktan sonra Rap Genius'un ziyaretçi sayılarında ciddi bir düşüş yaşandı. Aşağıdaki grafikte detaylıca inceleyebilirsiniz.

Bu ciddi düşüşe rağmen Rap Genius'un Google'da indexleri hala yer buluyor. Google cezasından önce günde yaklaşık 800 bin görüntülenme sayısına ulaşan web sitesi, bu rakamı rüyasında görür hala geldi ve 100 binlere kadar düştü.

Rap Genius'un bu trafik düşüşünün yanında Google backlink cezası da vermeyi ihmal etmedi. Şarkı sözlerinde dünyanın bir numarası olan Rap Genius cezalar sonrasında büyük bir vizyon kaybı yaşadı. Dünyanın dört bir yanında bilişim sitelerinde Rap Genius'un Google'ı SEO ile kandırma haberlerine yer verildi.

Birkaç hafta sonra Google'ın aldığı kararla yeniden ilk sıradaki yerini alan site için benim şahsi fikrim işin içine siyaset bulaştığıdır. Siyaset olmasa Google'ın bu kadar hızlı bir cezayı affetmesi normal karşılanamaz. Google'ın cezasından dönüşünün altında yatan bir diğer neden ise Rap Genius sitesinin yaptıkları tüm hileleri dürüstlük ile web sitelerinde ziyaretçilerine açıklamaları diyebilirim.

Dürüstlük ve Google SEO paralel olarak çalışıyor diyebiliriz. Google SEO konusunda bir dünya markasına ders verirken, paravan site ve spam içerikle Google'ı kandırmaktan, 25-30 TL ücret karşılığında Google'da ilk sayfada çıkma sevdanızdan vazgeçmenizi öneririm.

Kaynak: http://seonotlari.blogspot.com/2014/01/google-dan-rap-genius-a-seo-cezasi.html