İnterneti kullanmak zorunda olduğumuz her gün
bize insanlığın daha ölmediğini hatırlatan, ısrarla “Ben robot değilim!” diyerek,
düzene kafa atma çağrısında bulunan reCAPTCHA’nın, 3. versiyonu Beta sürümü olarak yayınlandı. Google’ın gölgesinde geliştirilen reCAPTCHA v3 Beta ile birlikte, artık insanlığımızı sorgulamak için bize yol tabelaları, araba, fotoğraftaki kedi, köpek, tavşan ve atı seçtirmek yerine daha makul bir çözüm yolu uygulanacak.
Normal şartlarda reCAPTCHA ile gün içinde başınızın belaya girmemesi pek olası değil. V2 sürümüyle biraz akıllanıp yola gelse de, sistem hala bazen robot olduğunuz konusunda kuşkuya düşebiliyor. Google’a göre v3’ün kararlı sürümünün çıkmasıyla birlikte, bilgisayarın başında İbrahim Tatlıses’ten “Ben insan değil miyim?” parçasını dinlerken sinirden hıçkırmanıza neden olan günler nostalji olarak geride kalacak. (Ben işi biraz abartmış olabilirim). Peki, yeni sürüm nasıl ve ne şekilde işleyecek?
Yeni reCAPTCHA, internet kullanıcılarının
sayfa üzerindeki fare hareketlerini,
geçirdiği süreyi ve
hareket ivmesi gibi birkaç önemli metriği takip ederek, insan olup olmadığınıza karar verecek. Sınırların makul düzeyde tutulacağını düşünürsek, yeni reCAPTCHA’nın
insan olanın halinden anlayacağı kesin.
Tabii yeni reCAPTCHA v3’ü bypass etmek adına insan hareketlerini taklit edebilecek botların geliştirilmesi konusunda ne gibi önlemler aldıkları henüz meçhul. İnternet siteleriniz ve sayfalarınızda reCAPTCHA v3 Beta’yı erkenden kullanmak isterseniz,
buradan reCAPTCHA kayıt sayfasına geçebilirsiniz. reCAPTCHA v3 Beta hakkında yayınlanan ayrıntılı dokümantasyonu yoklamak isterseniz,
ona da şuradan ulaşabilirsiniz.
Yeni reCAPTCHA haberi benim şimdiden yarına huzurla ve insancıl bakmama neden oldu. Siz ne diyorsunuz?