Arkadaşlar merhaba. Son iki yılda, Google' ın pek çok servisini yeteri kadar başarılı olamamalarına bağlı olarak kapatma kararına karşılık gerekçe olarak; otoritelerden gelen bilgiler ışığında Google' a oranla rakiplerinin büyük başarısının olduğu gösteriliyor. Öyle ya kim peki bu rakipleri, gelin birlikte tanıyalım.

GoogleWave ➽ Dısqus
Wave, geçen seneye kadar kullanıcılarına tartışma ortamı sunan yazılımı ve bu tartışmaların birer forum formatında ilerleyebiliyor olması ne yazık ki fazla rağbet görmedi ve yerini rakibi Dısqus' a bıraktı. Dısqus yaptığı açıklamada her ay 1 milyar kullanıcısının bulunduğunu belirtti.

Google Translate ➽ Dictionary.com
Dev şirketin sözlük ürünü olarak kullanıcılarına sunduğu Dictionary, birçok dilde hizmet verebilmekteydi. İki yıl kadar önce Translate servisine entegre ettiği Dictionary kapandı. Çeviri dediğimizde şüphesiz aklımıza Google Translate gelmekte. Buna rağmen yine de Dictionary.com servisi daha tutarlı ve daha doğru sonuçlar vermesi bakımından ayrı bir yerde tutuluyor. Üstelik sitenin aylık kullanıcı sayısı da 50 milyon ziyaretçi. Ne var ki, bu sitede Türkçe çevirilerde Translate servisi gibi kullanıcıya iyi neticeler vermiyor.

iGoogle ➽ Netvibes.com
Google, kullanıcılarına diledikleri gibi kendi Google ana sayfalarını hazırlayabilmelerine imkan veren uygulaması iGoogle servisini geçtiğimiz Kasım ayında yayından kaldırıldı. Yerine kim geçti dersiniz ? Geçen yıl 26 milyon dolara satın alınan rakibi netvibes.com

Google Reader ➽ Feedly.com
Şirket, çok sayıda kullanıcının RSS üzerinden haber özetlerini okumasına olanak tanıyan Google Reader servisini geçtiğimiz Temmuz ayında kapama kararı aldı. Karara çok sayıda kullanıcının da ititrazları da çare olmadı. Şu an da kullanıcılar bu boşluğu 4 milyon ziyaretçisiyle Feedly.com ile kapamaktadır.

Jaiku ➽ Twitter
Twitter' ın önlenemez başarısını çekemeyen şirket yetkilileri, karşısına Jaiku adlı bir mikroblog sitesini çıkardılar ancak bu da tutmadı ve 2012' de servise son verildi. Twitter ise yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık cirosuyla tüm dünyanın beğeni ile takip etiiği bir site.

Google Netbook ➽ Evernote
Kullanıcıların küçük küçük notlar almasını sağlayan uygulaması Notebook' a 2011 yılında osn veren Google' a rakip daha zengin içerik ve uygulamalara ve her platformda çalışabilen üstün özellikleri ile Evernote servisi kullanıcılardan yoğun ilgi aldı ve şu an piyasa değerlendirmelerine göre şirketin değeri 1 milyar doları aşkın durumda.

Knol ➽ Wordpress
Oldukça tutarsız ve yanlı bir uygulama olan Wikipedia' nın aksine bilgi ve blogları birleştiren Knol servisinde bilgi birikimlerini makaleleri yayımlayan yazarlar para kazanarak motive olmakla birlikte servisin gelişmesine katkı sağlıyorlardı. Maalesef Google diğer servisleri gibi buna da son verme yoluna gitti. Şimdilerde yerine rakibi Wordpress' in de sahibi olduğu Automattic hizmet sunuyor.

Google Health ➽ HealthVault
Şirketin Health servisi ki elektronik sağlık dosyaları mevzunda hizmet veriyordu, 2012 yılında buna da son verildikten sonra piyasada söz sahibiyim diyebilecek konuma yükselen Microsoft [B]HealthVault[/B] oldu.

Picnik ➽ Pixlr
Google, 2010 yılı başlarında çiçeği burnunda online fotoğraf düzenleme servisi Picnik' i satın aldı, ancak başarı sağlayamadığı servisini iki yıl kadar sonra kapamak zorunda kaldı. Onun yerine kullanıcıların çokça sevdiği bir servis olan Pixlr ücretsiz hizmet sağlıyor ve bu hizmetinin karşılığında yılda yaklaşık 1 milyon dolar kazanıyor.

Söz Sizde;

Google gibi bir şirketin ne gibi başarısızlıklarla boğuşarak ne denli önemli maliyetlerle satın almış olduğu servis ve uygulamalar ve bunların kapanma süreciyle ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

Kaynak : http://cerezlerim.blogspot.com/2013/12/uzerine-cizik-yiyen-google-servisleri.html

İyi Çalışmalar.