Sevgili WebMaster arkadaşlarım, Google'ın bir WebMaster tarafından bilinmesi gereken özelliklerinden bahsedilmiş... Bunları Alıntı olarak aldım
Google, şüphesizdir ki 2001 yılından bu yana Dünya'nın en çok kullanılan web sitesi olmanın yanında kullanıcısına en iyi hizmeti sağlayan bir kuruluş. Bu kuruluş bazı WebMaster'lara göre yeni web sitelerini pek sevmiyor bazılarına göre ise yeni web sitelerini çok seviyor.
Aslına bakacak olursanız Google iki temel üzerine kuruludur:
* Web Siteleri
* Kullanıcılar
Google'ın var olmasını sağlayan siz ve sizin gibi çalışan WebMaster'lardır. Google bunu çok iyi biliyor ve aslında WebMaster'lara haksızlık yapılmasını pek sevmiyor. (Kopya içeriğe olan saygısı da bunu gösteriyor)
Şimdi gel gelelim; bir WebMaster web sitesini iyi yerlere taşımak için neleri yapmalı nelerden uzak durmalıdır?
1-) GÖSTERİŞLİ BİR WEB SİTESİ:
Bundan bazıları incik boncuklu web sitesi anlıyor, işi bilenler ise ilk bakışta profesyonellik sezdiren web sitesi anlıyor. İşin aslı ikinci şıktır. Web sitenizde kıyıda köşede çok şey bulundurmayın profesyonel ve sağlam bir görünüşe sahip olsun. Kategori yerleştirmesi de ne kadar orjinal olursa Google o kadar sizi sever.
2-) ÇALINTI DEĞİL ÖZGÜN İÇERİK:
Nasıl bir şarkıcı önceden başkasının seslendirdiği bir şarkıda çok başarılı olamıyorsa web siteleri de aynı şekildedir. Önceden kullanılan içeriği sitenizde 10000 anahtar kelimeyle donatsanız bile Google bunun farkına varır ve sizi sandbox'a yollar. Sandbox'tan çıkana kadar da o ana kadarki vermiş olduğunuz emeklerin hepsi çöpe gider.
3-) SEO UYGULAMASI:
Bu SEO kelimesini ilk kez duyan arkadaşlar için kısaca özetleyeceğim. Örneğin sizin bir web siteniz var ve ismi domain.com... Bu web sitesinin blog olduğunu farz edelim. Bir konu açtınız Örneğin: Evlilik Aşkı Öldürür Mü? - İşte SEO burada başlıyor... eğer domain.com/post1.html yerine domain.com/evlilik-aski-oldurur-mu.html şeklinde bir web çubuğu adresiniz olursa siz SEO işine başladınız demektir. Bu SEO'nun vazgeçilmez bir dalıdır. Bunu uygulamayıp başarıya ulaşan web sitesi çok azdır. Zamanında ben de diyorum ha post görünmüş ha başlık ne farkeder... Gerçekten öyle değilmiş. SEO uygulayın ve umutsuzluğa düşmeden Google Amca'mızın göndereceği hitleri oturun izleyin...
4-) ÇOK FAZLA ANAHTAR KELİME OLUŞTURMAYIN:
Bazen nette gezinirken görüyorum dostlar. "Film izle, İzle Film, Dizizle, Dizi İzle... Şeklinde anahtar kelimelerle sitelerini donatmışlar. Bu web sitesi başarıya çok zor ulaşır. Daha sade anahtar kelimeler kullanın.
5-) WEB SİTENİZİN ALANINI BELİRLEYİN:
WebMaster Sitesi'nde bulunan herkes şüphesiz ucundan da olsa WebMaster'lık işinden anlıyor. Fakat bu ayrıntıyı çoğu kullanıcımız gözden kaçırıyor. Domain ismi ASTROLOJI.net olan bir web sitesi benim görüşüme göre toplist hizmeti vermemelidir. Yalnızca burçlar ve tarot gibi içerikler bulundurmalıdır ki alanını belirlemiş olsun. Genel içerikli bir domaininiz olmadığı sürece sitenizde her şeyi bulundurmanız sizin yararınıza değil, zararınıza olacaktır. Kullanıcılar bir alana yönelmiş siteleri daha çok sever. Peki MYNET herşeyi yapıyor eboore abi? Dediğim gibi genel içerikli bir domaininiz ve bilgi beceri sahibiyseniz bunu gerçekleştirebilirsiniz. Fakat astroloji.net u işi yapmasın.
6-) WEB SİTENİZE RESMİYET KATIN:
Değerli dostlarım, web siteniz kullanıcısıyla laubali olmadığı sürece başarıya ulaşır. Kullanıcılarınızla aradınızda belli bir mesafe olsun ve içli dışlı, argo kullanılan yazılar yazmayın. Bu sayede kullanıcılarınız sizin bilgi ve becerinize daha çok inanıp daha çok tıklayacaklardır web sitenizi.
7-) TOPLİSTLERE KAYDOLUN:
Toplistlere kaydolun özellikle dış referans (Yurtdışı) toplistlerine. Fakat footerınıza fazla toplist eklemeyin örneğin maksimum 5 tane toplist logosu bulundurun. Karşılıksız kod istemiyle gerçekleşen toplistlere ekleyin web sitenizi.
8-) DMOZ.ORG VE DİĞER DİZİNLERE KAYDOLUN:
Google'da daha yukarılara çıkmak istiyorsanız Dmoz ve diğer dizinlere web sitenizi doğru kategorilendirme ve doğru anlatım kullanarak kaydedin. Abartıya kaçmadan yazın site içeriklerinizi.
9-) PAGERANK DEĞERİNİZİ KONTROL EDİN VE ARTTIRMAYA ÇALIŞIN:
PageRank şüphesiz Google sıralamasını etkileyen en önemli faktörlerden biri. PR5 ve üstü sitelere linkinizi ekletmeye çalışın ve aynı PR değerine sahip web siteleriyle link değişimi yapmayın. Mümkün olduğu kadar karşınızdakinin PR değeri sizinkinden yüksek olmasına gayret edin.
10-) HOSTİNG SIKINTISI YAŞAMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN:
Bir kullanıcı sitenize her gün girip bir gün giremezse onu afakanlar basar. Bu yüzden sağlam bir hosting firmasıyla çalışın. Bir söz vardır. Bir insanı 40 yıl sırtında taşırsın 1 kez indirirsin sana küfreder. Gerçekten kullanıcılar için de web siteleri böyledir. Bu yüzden bu konuya dikkat edin bol bol yedekleme alın ve hosting firmanızla devamlı irtibat halinde olun.