YouTube içerik yönetimi konusunda ciddi bir mesai harcıyor. Telif hakkı ve topluluk kuralları ihlâli konusunda hassas olan şirket, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 8.3 milyon videonun platformdan kaldırıldığını açıkladı.

YouTube telif hakkına sahip videoları işaretlemek için kullandığı Content ID isimli sistemini 2013’ten bu yana güncellemiş değil. Ancak bunun yerine Copyright Match isimli yeni bir aracı kullanıma sunan video paylaşım sitesi, böylelikle içerik sahiplerinin orijinal videolarından alıntılar içeren başka videoların işaretlenmesini mümkün hâle getiriyor.

Variety’de yer alan habere göre, YouTube yeni aracının beta testlerini yaklaşık 1 yıldır sürdürüyor. Bu aracın önümüzdeki hafta itibarıyla 100 binden fazla abonesi bulunan kanallara dağıtılması bekleniyor. Kriterleri karşılayan kanal sahipleri, YouTube Studio’da ekranın sol tarafında bir “Telif Hakkı” bölümü görecek. Buradaki “Eşleşmeler” isimli sekmede ise YouTube’un yeni aracının tespit ettiği benzer videolar gösterilecek.

Yeni araçla kanal sahiplerine telif hakkı ihlâlinde bulunduğunu düşündükleri kanallara mesaj atma, ilgili içeriği kaldırma talebinde bulunma veya doğrudan kendi içeriklerini arşive yönlendirme gibi seçenekler sunacak. YouTube içerik sahiplerine bulunan benzerliklerin doğrudan telif hakkı ihlâli anlamına gelmediğini hatırlatmayı da ihmal etmedi.

Kaynak ; https://www.teknoblog.com/youtube-icerik-calinti-videolari-isaretlemenin-yolunu-sunuyor/