Arama motorları içerisinde en kaliteli ve içerik bakımından zengin (para bakımından da zengindir, söylemeden geçemem) olan Google, webmaster kişilerin arama motorlarına uygun şekilde kullanıcılara site yapmasını ister. Yani Google, ziyaretçilere uygun web siteler hazırlanmasını istiyor. Ziyaretçilere zengin içerik sunmada birinci olan Google, bu içerikleri çok kısa sürede, profesyonel şekilde sıralamaya koyabiliyor. İşte sıramaya koyarken bazı trikler, bizlere yardımcı olabilir. Daha üst sıralamalara koşabileceğimiz gibi, daha çok trafik (legal ve organik olarak) elde edebiliriz. Bu daha çok ziyaretçi ve daha çok ürün pazarlama demektir. Bizim ürünümüz, bu sitede içeriktir. İçeriğin Google'a nasıl daha iyi tanıtılabileceğini sizlere anlatmaya çalışacağım.
Yaklaşık 2.5 hafta önce yayına aldığımız bir sistem var. Sizlerin sitemizde yazdığımız yazıları eleştirebilmeniz için tek yöntem olan yorumların yanına kardeş olarak oylama sistemini getirdik. Bu sistem ile birlikte 10 üzerinden bir değerle sitemize puan verebiliyorsunuz. (Makalelerimizi derecelendirebiliyorsunuz.) Peki bu derecelendirmenin sadece sitemizde kalması yerine, Google'ın da haberdar olmasını istemez miyiz, elbette isteriz. Bunun için yapılması gerekenler ise şunlar;
[*]Belirli kurallara uygun şekilde snippet kullanımının olması ve bu kuralların Google tarafından desteklenen biçimlerde uygulanması.
[*]Kuralların güncellenebilmesi ve kullanıcıların normal yollardan bu uygulamaları kullanabilmesi.
Demek istiyor ki ( buraya bir gülücük alabilirim :) ) siz puanlama sistemini hazırlayın ama normal kullanıcılar kolay şekilde buna oy verebilsin, verdiği zamanda bana kolay ve benim anlayabileceğim şekilde açıklayın. Bende sizle bunu yapabileceğiniz bir özelliği paylaşıyorum;
Eğer bir WordPress kullanıcısıysanız "Post Ratings" veya "GD Star Ratings" eklentileri bunları hızlı bir şekilde Google kurallarına göre (arama motorlarının anlayabileceği hale getirebiliyor) düzenliyor. Aynı zamanda bu uygulamalarda fazlasıyla kullanıcı dostudur.
Biz "Post Ratings" eklentisini sitemize kurduktan yarım saat sonra, oylanmış makalelerimizin Google'da yıldızlı olarak indexlendiğini farkettik. İşte yıldızlı olarak görünen makalelerimizden bir kaç örnek;
Sisteminiz eğer WordPress değilse, sisteminize uygun hale getirebilmek için şu kuralları uygulayabilirsiniz;
>> http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=172705&topic=1088474&ctx=topic (Resmi olarak Google'ın önerdiği etiketlerdir.)
Benim önerim, sistemi kullanmaya başladığınızda 10'luk bir değerlendirme sunun. Çünkü Google o zaman "Derecelendirme:" etiketini arama sonuçlarına ekliyor ve daha hoş & detaylı bir görünüm kazanıyorsunuz. Sonuçları sıralamaya etkisi olduğu söylenebilir, etkisi olmasa bile makalenizin bu denli renkli ve yıldızlı görünmesi kullanıcıların dikkatini çekecektir.
Bu eklentiyi kullandığımız andan itibaren listelenmesinde sıkıntı olan ve ilk sıralarda olmayan makalelerimiz de bile yoğun şekilde yükselme sağlandı. Tavsiye ediyorum. Şimdi gelelim diğer snippetlere. :)
Diğer snippetleri şu şekilde açıklayabiliriz;
Etkinlikler
Kişiler
Kuruluşlar
Sayfa işaretleri
Ürünler
Videolar: Facebook Paylaşımı ve RDFa
Yazılım uygulamaları
Yemek Tarifleri
Yorum derecelendirmeleri
Yorumlar
Bu snippetlerin nasıl kullanılacağını, listelendikleri yerlerden üzerlerine tıklayarak öğrenebilirsiniz. Uygulanmış örnekleri de aynı zamanda adım adım mevcuttur. (Tekrar söylüyorum, gösterdiğim ve belirttiğim tüm kaynaklar Google'ın sağladığı ve kendisinin daha rahat anlayacağını belirttiği etiketlerdir.)
Makalemin sonuna gelirken sizlerinde bu tür ekstraları kullanmanızı öneriyorum. Ne kadar Google dostu ürün kullanırsanız, Google'da o denli sizlere yaklaşır. Sizlerin bu tür uygulamaları daha rahat test edebilmeniz ve Google'un gözünden inceleyebilmeniz için Resmi olarak bir araç oluşturulmuş bile;
>> http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets
Yukarıdaki araç sayesinde sitenizde yaptığınız değişikliklerin doğru olarak uygulanıp uygulanmadığını basit şekilde görebilirsiniz. Her webmasterın edinmesi gereken bir araç olarak görüyorum ve tavsiye ediyorum.
Google dostu siteler üretmeniz dileklerimle, başarılar diliyorum. :)
Kaynak: http://lokuf.com/teknoloji/internet-network/4443/zengin-snippet-kullanimi-29.html
İyi forumlar. :)