lostyazilim
tr.link

Flat Tasarım ve Özellikleri

5 Mesajlar 851 Okunma
lstbozum
tr.link

MelikhanMutlu MelikhanMutlu Electrical Engineer Kullanıcı
  • Üyelik 14.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** M**
  • Mesajlar 35
  • Beğeniler 3 / 8
  • Ticaret 0, (%0)
Flat tasarım, sadeliğin ön planda olduğu ve kullanılabilirliği arttırmak misyonuyla uygulanan bir yaklaşımdır. Özellikle 2013′te diğer web trendleri arasından sıyrılarak geçtiğimiz senenin en gözde trendi olmayı başarmıştır. Microsoft, Windows 8 arayüzü ile flat tasarımı arayüzünde kullanmış ve daha sonra Apple da iOS7′de flat tasarımı ön planda tutmuştur.

Microsoft ve Apple’a ek olarak Google’ın flat logosu ile bu trende uyduğunu görebiliriz. Şimdi flat tasarımın özelliklerinden bahsedelim.

>2 Boyutluluk ve Efektlerden Arındırma
Örneklerden de görebileceğiniz gibi tamamen 2 boyutlu, herhangi bir derinlik eklenmeden yapılmış tasarımlar flat tasarımın temelini oluşturur. Gölgeler, renk geçişleri, derinlikler kullanılmamış ve mümkün olduğunca sadelik ön plana çıkmıştır.

>Basit ve Sade Elementler
Flat tasarımda butonlar ve ikonlar gibi birçok UI element kullanılır. (UI nedir?) Tasarımcılar kare, dikdörtgen ve daire gibi basit şekilleri flat tasarımda sık sık kullanır ve kullanıcıların ulaşılabilirliğini maksimum düzeye getirmeye çalışırlar. Ulaşılabilirlikteki en önemli unsur ise yönlendirmelerdir. Her element kolayca tıklanılabilir ve anlaşılabilir olmalıdır ve böylece kullanıcıya tasarımın doğru bir şekilde ulaştırılması sağlanır.

>Tipografiye Odaklanmak
Tipografi basitçe yazıyı bir şekle sokma tekniği olarak açıklanabilir. Font büyüklüğü, satırlar ve harfler arasındaki boşluklar hatta harflerdeki kıvrımlar dahi tipografi için önemlidir. Flat tasarımın basit ve sade bir tasarım anlayışı olduğunu belirtmiştik. Tasarımınızda sadeliği yani o flat dediğimiz özelliği sağlamak isterken o tasarım sıkıcı ve estetikten yoksun bir hale gelebilir. İşte bu yüzden tasarımda kullanılan kullanıcı arayüzü elementlerinin basitliğinin yanında tipografinin önemi bir hayli artacaktır. Bunu sağlarken ise dikkat edilecek en önemli şey fontların tasarlanılan sayfaya yer, şekil ve renk bakımından uyumluluğudur.

>Renklere Odaklanmak
Renkler flat tasarımın en büyük parçasıdır diyebiliriz. Flat tasarımda daha renkli ve parlak renkler kullanılır. Burada dikkat edilecek en önemli şey ise sayfanızdaki renklerin ne kadar uyumlu olduğudur.

Sonuç

Minimalist yaklaşım(sade ve basit), ulaşılabilirlik, basit şekiller ve 2 boyutluluk, özenilmiş bir tipografi ve son olarak parlak ve canlı renkler flat tasarımın özellikleridir. Flat tasarım 2013′ün gözde trendi olmayı başardı fakat 2014 neler getirir bilemeyiz.

KAYNAK: http://melikhanmutlu.com/web-dunyasi/flat-tasarim-ve-ozellikleri.html

wmaraci
reklam

brown brown WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 28.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad H** E**
  • Mesajlar 1748
  • Beğeniler 385 / 385
  • Ticaret 27, (%96)
Ben flat tasarımın sadelik olduğunu düşünmüyorum ve efektsizlik diye tanımlıyorum.Sonuçta flat elementler kullanarak pekte sade olmayan bir tasarım elde edebiliriz.Ayrıca bunun yoruma açık bir konu olduğunu söyleyip, bazı arkadaşların "öyle şey olurmu, o bir kuraldır" demesinden de kurtuluyorum, çünkü bana göre tasarımda yorumlanabilen bir varlıktır.Hatta bi felsefe bile diyebiliriz.

• Üyelik 14.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** M**
  • Mesajlar 35
  • Beğeniler 3 / 8
  • Ticaret 0, (%0)
'Tasarımınızda sadeliği yani o flat dediğimiz özelliği sağlamak isterken o tasarım sıkıcı ve estetikten yoksun bir hale gelebilir.'

Aslında ben de size katılıyorum çoğunlukla ama sadelikten ne anladığımız önemli daha doğrusu herkesin o kendince sadelik tanımından kaynaklanan bi farklılık söz konusu bence :))

BayramIsleyen BayramIsleyen Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 15.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 103
  • Beğeniler 23 / 7
  • Ticaret 0, (%0)
Flat tasarım prensiplerini ben de çalışmalarımda göz önünde bulunduruyorum. Gerçekten 2013'ün modasıydı. Bence 2014'de de bu moda devam edecek...

Yararlı paylaşım. Teşekkürler.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 14.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** M**
  • Mesajlar 35
  • Beğeniler 3 / 8
  • Ticaret 0, (%0)
Ben de 2014'te devam edeceğini düşünüyorum; rica ederim.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al