Merhaba arkadaşlar . Bu konum da sizlere grafik tasarım programları hakkında bilgi vereceğim . Peki bu programlar nedir? Bunlar ise ; Adobe programlarından Illustrator , Photoshop ve InDesign olacaktır. Her biri için ayrı bir başlık ve kendisine ait bilgiler yer alacaktır. Uzatmadan programlarımıza geçelim.İlk olarak ;

Photoshop
Grafik düzenleme programları ( Corel Photo Painter , Corel Painter , Fireworks , Photoshop ) , yeni bir resim oluşturmanın çok var olan fotoğrafları üzerinde düzenlemeler yapmanıza yardımcı olur . Photoshop piyasada kullanılan en profesyonel piksel tabanlı fotoğraf düzenleme programıdır.

Photoshop’ta Neler Yapabilirsiniz?
Photoshop’ta ;
- Fotoğraflar üzerinde çeşitli renk düzeltme ve değiştirme işlemleri yapabilirsiniz.Örneğin ; fotoğrafı genel olarak mavinin yada kırmızının tonlarına çevirebilirsiniz.

- Fotoğraflar üzerindeki kusurları yok edebilirsiniz. Örneğin ; fotoğraftaki bir kişinin sivilcesi , kırışıklığı giderebilirsiniz.

- Fotoğraflarınızı harmanlayarak kolajlar oluşturabilir ya da fotomontaj çalışmaları yapabilirsiniz. Örneğin; uçan insan resimleri oluşturabilirsiniz.

- Fotoğraflarınızın üzerinde Photoshop’a ait özel filtreler kullanabilirsiniz. Örneğin; renkli resminize fotokopi görüntüsü verebilirsiniz.

- Grafik tasarım ürünleri oluşturabilirsiniz.Örneğin; afiş tasarımları , broşür tasarımları v.b.

- Tekstik sektörü için çeşitli desenler oluşturabilirsiniz.

- İnternet ortamı için tasarımlar oluşturabilirsiniz. Örneğin; webarayüzü , banner , buton v.b.

Photoshop hakkında umarım birazda olsa bilgi sahibi olmuşsunuzdur . Bir diğer grafik tasarım programı ise ;

Illustrator

Adobe firmasının geliştirdiği , vektörel tabanlı , baskı , grafik ve multimedya tasarımlar oluşturmak için kullanılan programdır. Bu program sayesinde web sitesi arayüzleri , kurumsal kimlik çalışmaları ( logo , zarf , CD yüzü , kartvizit , antetli kağıt , fatura , katalog , dergi , kitap , gazete , reklam , afiş , poster v.s. ) içeriği gibi çalışmaların tümü hazırlanabilir.

CorelDraw’da Illustrator gibi vektörel tabanlı bir programdır.Yine CorelDraw’da olduğu gibi , kara kalem çizimlerinizi ya da piksel tabanlı resimlerinizi Illustrator ile kolaylıkla çizime dönüştürüp renklendirebilirsiniz. Ancak Adobe Illustrator CorelDraw’ın bazı sürümlerinin Mac OS işletim sisteminde çalışmaması nedeniyle Mac kullanıcıları tarafından daha sık tercih edilen bir grafik programıdır.

Bu konumuzun son programı olarak ;
InDesign

Adobe Creative Suit paketinin üyelerinden biri olan yeni ve artı özellikleri ile dergi ve kitap dünyasında başta olmak üzere tasarımlarınızda başarıya ulaştıracak InDesign en yaygın mizanpaj programdan biridir. Tercih edilme sebebi sadece mizanpaj konusundaki başarıları değil diğer tüm Adobe programları ile tam uyum içerisinde çalışabilmesidir. Ayrıca Adobe dışında Microsoft Office programları ile uyumlu olması sayesinde sadece çoklu sayfa tasarımları olan kitap , broşür , dergi , gazete gibi ürünlerde değil çoklu kartvizit çalışmalarında da size pratik çözümler bulunmaktadır.

InDesign program ile mizanpaj çalışmalarını pratik şekilde uygulamamızı sağlayan özelliklerin bir diğeri de elimizde çalışma için resim ve yazılar hazır olmasa bile bu durum sayfa düzenini oluşturmamıza engel olamayacaktır. Resim yerine yer tutucu olarak frameleri kullanıp , yazı yerine ise text alanını dolduran Fill with Placeholder Text özelliği ile yazı işlerini stiller yardımıyla biçimlendirip tasarım çalışması için materyallerin gelmesini beklemeden çalışabilirsiniz.

Baskıya göndermeden önce programda baskı için olması gereken düzenlemeler programa Preflight panelinden giriş yapılarak tanımlanır. Hataları önizleterek baskıdan önce çözüm üretilmesini sağlayan bu özellik ile InDesign programı grafikerlerin korkulu rüyası olan baskı hatalarının önüne geçmektedir.

Grafik Tasarım Programları