Tasarım yapmak her ne kadar çok basit bir iş gibi gözükse de esasında son derece ince ve bir o kadarda meşakkatli bir meseledir.

Peki grafik tasarımcı olmak isteyenlerin yapmaları gerekenler nelerdir? Bu sorunun birçok cevabı olabilir. Mesela tasarım programlarının arayüzünü kullanmak bu soruya bir cevap olabilir. Fakat bizim tarafımızca bu soruya cevaben daha önem arz eden bir mesele vardır ki o da hayal gücünü ortaya çıkartmaktır.

Evet, hayal gücünü ortaya çıkartmak.

Eğer küçük yaşlarda boş bir kağıda güzel olsun çirkin olsun bacası tüten bir ev, dağların arkasından çıkan bir güneş, yine dağların arasından akan bir akarsu, belki bir okul, belki bir aile çizmiş iseniz yada sadece sizin anlayabileceğiniz bir resim çizmiş iseniz içinizde hatırı sayılır bir hayal gücü var demektir.

Elbette hayal gücü gelişir veya körelir. İşleyen demir pas tutmaz atasözü buraya yazılırsa mana bozulmaz herhalde.

O halde grafik tasarımcı olmak isteyenlere yapmaları gerekenleri ve hayal güçlerini nasıl geliştirebilecekleri hakkında birkaç öneride bulunalım.



1.Okuyun

Okumak mı? Nereden çıktı şimdi bu! Neyse devam edelim.

Okumak ülkemizde pek tercih edilen bir eylem olmasa da hayal gücünün gelişimi açısından ciddi manada önemlidir. Çünkü okumak beynimizin hem sağ taraftaki lobunu hem de sol taraftaki lobunu geliştiren bir aktivitedir. Peki ne okuyalım? Hikaye ve roman kitaplarını tavsiye edebiliriz.

Hikaye ve roman okumaları yapmak sizi gerçek yaşantıdan bir nebze olsun uzaklaştırıp farklı bir hayata götürür. Farklı düşünmenizi sağlar. Bu sebeple hikaye ve roman kitapları önemli bir yer tutuyor.

Tabi ki dergi okumaları ve fikir kitapları da önerdiğimiz türlerdendir.



2.Çizin

Boş bir kağıt alın elinize sadece sizin anlayabileceğiniz şeyler çizin ve çizdiğiniz şekillere anlamlar yükleyin. Çizimlerinizi çevrenizdekilere gösterip göstermemek sizin tercihinize kalmış. Fakat göstermeyi tercih ederseniz hemen hemen herkesin düşüncelerinin birbirinden farklı olduğunu göreceksiniz. Farklı yorumlar, farklı fikirler sizi geliştirecektir.

Yapacağınız tasarımları dijital alemden önce analog alemde çizin. Gerekirse tekrar tekrar çizin. Çizimlerinizi çevrenizdekilere gösterip göstermemek yine sizin tercihinize kalmış. Çizmek, hayal gücünüze olumlu yönde bir etki oluşturacaktır.



3.İnceleyin

Diğer tasarımcıların yaptığı tasarımları inceleyin, sizin konunuz ile alakalı görselleri inceleyin. Elinizin altında internet olduğu sürece sırtınız yere gelmez. Bir çok tasarım bir çok görsel bir çok fikir. Bu incelemeler ufkunuzu genişletmekle yetinmeyip yapacağınız tasarımları da pozitif yönde etkileyecektir.



4.Renkleri öğrenin

Bir çok eğitim kurumunun tasarımlarında genellikle mavi rengi kullandığını fark ettiniz mi? Yada sosyal medya sitelerinin sade ve mavi renk üzerine yoğunlaşması bir tesadüf müdür? İnsan psikolojik bir varlıktır. Doğal olarak renklerden etkilenir. Evet renklerin insan üzerinde ciddi bir etkisi olduğu doğrudur. Hangi rengin insan üzerindeki etkisi nedir? sorusu tasarımlarınızdaki renk seçimlerinizi etkileyecektir.



5.Programları öğrenin

Hayal gücü ile grafik tasarım programları bir ağaca benzerler. Şöyle ki programlar ağacın gövdesi ve dalları iken hayal gücü ise çiçekleri ve yapraklarıdır. Çiçeksiz ve yapraksız ağaç odundur, gövdesi ve dalları olmayan yaprak ve çiçekler solmaya mahkumdur.

Programları ne kadar iyi öğrenir iseniz ağacınızın görüntüsü o derece güzel olur ve profesyonel olmayan kameraların bile hafızasında yer edersiniz.



6.Hayali bir dünya kurun

Gerçek dünyanın stresinden, derdinden, kederinden kurtulup bütün insanların huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşayabildiği sizinde içinde mutlu olduğunuz bir dünya kurun. Kuracağınız dünyada sınırlarınızı zorlayın. Eğer yıllar öncesinde bilgisayar birilerinin hayal dünyasında olmamış olsaydı birçok alandaki gelişmeler mümkün olur muydu?

Hayal edin, mutlu oldun ve hayalinizdeki dünyayı gerçekleştirmek için uğraşın, deneyin tekrar deneyin gerekirse mücadele verin. Kazanan siz olacaksınız.



7.Severek yapın

Hani yemeklere sevgi katmak diye bir tabir vardır ya işte bu tabir grafik tasarım içinde geçerlidir. Aslında bütün işler için bu tabir geçerlidir. Çünkü sevgi ile yapılan her iş her ne kadar zor olursa olsun eğlenceli hale gelir ve eğlenerek yapılan her iş sonunda güzel sonuçlar elde edilir.

Daha yapacak çook tasarım var.


blog.kocacinar.com