Logo nasıl olmalıdır demeden önce logonun ne olduğunu, neyi ifade ettiğini bilmek lazım. Logo bir kişinin ya da bir şirketin kimliğini yansıtan en önemli görsel öğedir. Bu görsel öğe görsel olacağından somut, kimliği belirteceğinden soyut olmalıdır. Yani hem somut olacak hem de soyut olacaktır.

Arkadaşlarınızı tanırsınız ama sırlarını ya da bazı kimlik bilgilerini bilmezsiniz. Bu aslında soyut bir durumdur. Bazı şeyler bilinmek istenmez. Hatta başarılı olmak istiyorsanız insanların sizi deşifre etmelerine müsaade etmemelisiniz. Sizin isminizi bilmekle ya da TC kimlik numaranızı bir yere dağıtarak sizi deşifre edemezler. Bu bilgileri zaten isteseler seve seve verirdiniz. İşte logo da böyle olmalıdır. İnsanları meraklandırmalı.

Logo yaparken?

1) Resim kullanmama, yani eğer Van için bir logo yapılacaksa logoya kedi, canavar, göl gibi değerleri ilave etmemek lazım. Eğer eklenirse işte o zaman reklâm bandı yapmış olur.

2) Yazı fontları çok iyi seçilmeli. Özellikle Türkçe karakter sorunu olmamalıdır. Çoğu tasarımcı yazıya font vererek logo yaptım der. İşte bu tür yaptımlar olmamalı. Fontlar sadece yoldur. Siz yolun sonuna gitmek için araç kullanmak zorundasınız. Bunun için hayal gücüne ihtiyaç vardır. O hayal gücü yazılara vermiş olduğu şekil ile firmanın bakışını yansıtmayı hedefleyecektir.

3) Program seçimi peki? Program seçimi önemli değildir. Logoya bakan hangi program yaptı demez. Logoyu kim yaptı diye sorarlar. Çünkü programı kullanan bir beyin gücüdür. O yüzden elimde yeterli program olmadığı için daha iyisini yapamadım türünden düşünenler genelde başarısız olurlar.

Ben isteyenlere logo v.s. yapıyorum ya da yapmaya çalışıyorum diyeyim. Ama kendim için bir türlü logo yapamadım. Galiba çok titiz ve kuralcı olduğumdan olsa gerek. Yaklaşık olarak 5 yıldır istediğim logoyu elde edemedim. Çok şey de istemedim. Kendim için logoyu hep başkalarından istedim. Ama istediğim gibi yapamadılar. Bilgisayar biliyorum diye kimisi bilgisayar resmi ekledi, kimisi de internetle alakalı resimler. İşte bu benim farkımı, düşüncemi, misyonumu yansıtamazdı. İnternet ve bilgisayarı ben icat etmedim ki bu değerlere ait resimleri kullanayım.

Nasıl bir logo hayal ediyorum?
Logoda renk olarak kırmızı, beyaz ve ek olarak siyah kullanılabilir. Logonun arka planı transparent olacaktır. Ayrıca çalışmayı yapacak şahıstan jpeg ya da png hâli dışında PSD hâlini ve telif hakkını da almak isterim. Yani kişi o logo referans olarak göstermeyecektir.

Logo Konusu: İsmim Soy ismim
Logo Boyutu: Logoyu her yerde kullanacağımdan en az 1500X1500 pixel olabilir.
DPI değeri: En az 9000
İstenilen görüntü formatı: jpeg, png, gif, PSD