İkonlar
Hangimiz yaptığımız tasarımlarda hazır ikonlar kullanmadık ki? Bazen gerçekten işimize yarıyor. Sıfırdan ikon yapıcak kadar vaktimiz olmuyor veya o kadar detaylı bir çalışma yapmamız gerek olmadığında hazır ikonlara hücum ediyoruz. Birçoğumuzun zaten ikon arşivi vardır fakat hiç gereği yok. Aradığınız hemen hemen her ikonu bulabileceğiniz online platformlar mevcut.
İcon Finder : Aradığınız her türlü ikonu ücretsiz ve ücretli olarak bulabileceğiniz dev ikon platformu. Bir nevi ikonların Google’ı. Sitede arama yapacağınız kelimeyi İngilizce olarak yazmanız gerekmekte. Ayrıca ikonların hem png hem de ico hali mevcut.
İcon Archive : Yine Icon Finder’a benzeyen bir site. Şu anda 525,225 tane ikon ve 2,298 tane ikon seti bulunduran sitede ücretli ve ücretsiz ikon bulmanız mümkün.
PSD Dosyalar
Yine üşengeç tasarımcıların işine yarayan PSD dosyaları. Gerçi hoş her tasarımcının ilgisini çeker. Gerek tasarımı incelemek için olsun gerekse tasarımı kullanmak için olsun PSD arşivleri şarttır.
PSDgraphics : İçinde PSD dosyalarının haricinde birçok Tutorial videolarının, arkaplanların, ve hazır templeatelerinde bulunduğu bir site. Sitede her türlü PSD dosyasını bulmanız mümkün. (Kart tasarımları, buton tasarımları, menü tasarımları, çeşitli ikon tasarımları ve daha birçok şey.
PsdUp : Türk yapımı PSD paylaşım sitesinde birçok PSD dosya bulunmakta. Üstelik PSD dosyalarının yanında, web site PSD’leri gibi dosyaların içinde sitenin kodlanmış hali de çıkıyor. Üstelik bütün bunların hepsini ücretsiz sunuyorlar. Sitenin en güzel yanı sizinde PSD dosyalarınızı paylaşabilmeniz. Unutmayın ki bilgi paylaştıkça çoğalır.
DeviantArt : Deviantart gibi platformlarda da amacınıza uygun birçok PSD dosyası bulmanız mümkün. Amacınıza yönelik olarak arama yaptığınızda yalnızca PSD değil aradığınız herşeyi bulmanızı mümkün kılan bir platform. Nede olsa tasarımcıların tasarımlarını yayınlamasındaki vaz geçilmez adreslerden bir tanesi.
Freepik : Ve tabiki dev PSD arşivlerinden birisi olan Freepik. İçerisinde 10,000’den fazla ücretsiz PSD arşivi bulunan Freepik’te tasarımcıların vaz geçilmez kaynaklarından bir tanesi halinde. Ancak unutmayın ki Tumblr’dan dahi PSD dosyası bulmanız mümkün.
Brush Dosyaları
Normalde pek arşiv yapan birisi değilimdir. Tasarımda kullanacağım dosyayı o an internetten bulmayı tercih edenlerdenim fakat Brush ve Action dosyalarının arşivini yapmanız iyi olacaktır. Şahsen ben yapıyorum.
Brusheezy : Sanırım Google’da aratarak bulabileceğiniz en geniş Brush arşivi. Aradığınız hemen hemen herşeyi bulabileceğiniz bir arşiv. Üstelik yalnızca Brush’ta değil; PSD dosyaları, Action dosyaları, Shapes, Style dosyaları aklınıza tasarım denince ne geliyorsa hemen hemen herşeyi bulabileceğiniz bir platform.
BrushLovers : Ücretsiz birçok Brush’ı bulup indirebileceğiniz bir başka platformda BrushLovers. Brusheezy kadar kapsamlı olmasa da BrushLovers’ta da Brush dosyaları dışında çeşitli Gradient, Pattern dosyaları bulmanız mümkün.
Google : Yine amacınıza yönelik olarak arama yaparak en iyi sonucu elde edebileceğiniz yer Google. Sanırım en geniş Brush’a sahip platformda burası
Actions
Photoshop’ta yapacağımız birçok işlemi kolaylaştıran hatta tek tuşta yapmamızı sağlayan Actions’lar.
Actions’ları paylaşan özel bir siteye rastlamadım bugüne dek. Ancak Actions bulmanın püf noktasını anlatayım. Bunda da tabiki Google’dan yardım alacağız. Google’a direkt Photoshop Actions veya Actions gibi aramalar yaptırmayın. Arama yaparken ne tür Actions istediğinizi kararlaştırın. Örneğin yazılar üzerine efekt verecek bir Action istiyorsanız Google’a Text Actions yazarak çok sayıda sonuca ulaşabilirsiniz. Veya fotoğraflar üzerinde eskitme yapmak istiyorsanız Old Actions diye aratabilirsiniz. Tabiki yalnızca Google’a değil yine aynı zamanda Deviantart’a da aratmayı unutmuyoruz
Fontlar
Tabiki fontlar. Hemen hemen her tasarımda kullandığımız fontların yeri ap ayrıdır. Tasarımın bütünü güzel olsa dahi kötü bir font bütün işi bozabiliyor.
Dafont : Binlerce fontu içinde bulunduran Dafont tasarımcıların font bulmaktaki vaz geçilmez adresi. Aradığınız her türlü fontu bulmanız mümkün. Yeterki doğru kategoriye bakın.
Google Fonts : Birçoğumuzun muhtamelen haberinin bile olmadığı Google Fonts servisi de işinizi görücektir.
1001Fonts : Yine Dafont kadar kapsamlı bir site. Bakmanızda fayda var
Shapes
Yine çok fazla kaynağı bulunmasa da birkaç tane var. Bunları da es geçmeyelim.
Shapes4free : Sanırım piyasadaki doğru düzgün tek Shapes sitesi veya ben bilmiyorum.
Shapes4free dışında yine Deviantart’ta ve Brusheezy’de çok fazla shape bulabilirsiniz.