Bildiğiniz gibi Avea, TTnet ve Türk ******* tek bir isim altında birleşti. Artık bütün bu markaları Türk ******* ismiyle çağırıyoruz. Tabii beraberinde de yepyeni bir logo ile bu yeni yapı duyuruldu.
Sosyal medyada bol bol konuşulan bu logo kimileri tarafından beğenilirken kimileri tarafından da yerden yere vuruldu.
Biz de sizler için Türk *******’un yeni logosunu inceledik.
Türk *******’un Yeni Logosu
Öncelikle eski Türk ******* logosuyla yeni tasarlanan logoyu yanyana görelim.
Şimdi Türk *******’un yeni logosunu biraz daha detaylı inceleyelim.
Beğendiğimiz Yönleri
Büyük markaların kimlik değiştirirken küçük adımlar atması negatif bir izlenim oluşturmamalı. Google‘ın logosunu daha oval harflere sahip bir yazı tipiyle değiştirmesi, harf tırnaklarından kurtulması da buna bir örnektir.
Türk ******* da bu anlamda doğru bir yol izlenmiş. Daha koyu ve güçlü bir mavi (lacivert demek belki daha doğru) ile marka daha güçlü gösterilmiş. Ancak geometrik şekiller korunmuş, firmanın isminin sağına serpiştirilmiş.
Renkler ve logonun genel yapısı bizde bir
Material Design havası bıraktı. Kesişen üçgenlerin yarattığı açık mavi eski logoda kullanılan açık maviden biraz daha koyu. Yani temel anlamda eski renkler kullanılmış ve belirli bir oranda koyulaştırılmış. Bu küçük detaylar logoyu tanıdık kılmaya yetmiş.
Kırmızı haricinde kullanılan renkler ve logonun genel yapısı modern ve güçlü bir izlenim bırakmış.
Beğenmediğimiz Yönleri
Yeni logonun en büyük sorunu “Türk *******” yazısını çıkardığımızda bize o markayı hatırlatmayacak olması olarak gösterilebilir. Havada uçuşan birkaç üçgen ile bizlere Türk *******’u çağrıştırmak istenirse bu geometrik şekillerin pozisyon ve büyüklüklerini tekrar düzenlemek gerekir. Bu bir tasarımcının önceden öngörmesi ve çözmesi gereken bir problem.
Kullanılan yazı tipi ise oldukça başarısız. Espas hataları fazlasıyla dikkat çekmekte. Üçgen gibi keskin köşeleri olan bir geometrik şeklin yanına daha nizami bir yazı tipi de kullanılabilirdi.
Yazı tipi demişken, Ü ve O harfleri biraz dikkatli bakalım :
İnanılması güç ama bir şekilde fontun hataları gözden kaçmış olmalı. “Ü” harfinin sonradan evrildiğini anlamak için profesyonel bir tasarımcı olmanıza bile gerek yok. Aslına bakarsanız tüm harfler kendi içerisinde boyut farkı gösteriyor. Bu bütünlüğü ve kaliteyi tamamen düşüren bir detay.
Ayrıca sağ köşeye yerleştirilen ve logonun dışına doğru bakan kırmızı üçgen odağı dışarıya doğru taşırmakta. Böyle güçlü bir rengi logonun bir ucunda kullanıp ağırlık dengesini alt üst etmek pek hoş olmamış.
Bütün bu hatalar logoyu estetik kaygısından uzak, özensizce ve amatörce hazırlanmış olduğu izlenimi yaratmaktalar. Yukarıda bahsettiğimiz tüm pozitif yorumlar ise etkisini bu hataların yanında kaybetmekte.
Karne : 5 üzerinden 2, geçer.
Logonun modern renkleri ve keskin hatlarıyla bıraktığı pozitif izlenim yapılan basit hatalar ve dikkatsizliklerle kayboluyor. Genel anlamda başarısız olarak nitelendirebileceğimiz Türk *******’un yeni logosu sosyal medyada aldığı eleştirileri hak eder gibi.
Kaynak : http://www.adobewordpress.com/turk-*******-yeni-logo