Pek çoğumuz normal bir resmi büyütmekten korkarız çünkü normal bir resim piksel değerleriyle ifade edilir ve resim büyütüldükçe pikseller ortaya çıkar ve sonuç resim pek iç açıcı değildir.
Bu sorun vektör resimler sayesinde ortadan kalkmaktadır. Vektör grafikler çözünürlükten bağımsız, herbir nesne matematiksel ifadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür.
VEKTÖR GRAFİK
Vektör terimini en basit haliyle, iki nokta arasında çizilen çizgi olarak tanımlayabiliriz. Başka bir deyişle bu tip grafikler; koordinatları belirlenmiş, başlangıç ve bitiş noktaları belirtilmiş çizgilerden oluşur. Bilgisayar, bu yöntem ile çizilmiş çizgilerin tümünü yan yana koyarak resmi oluşturur.
Bulmaca dergilerinde rastladığımız “noktaları birleştirme” oyunlarını hatırlayın. Bu oyunlar, başlangıçta sayfa üzerine dağıtılmış noktalardan oluşurlar. Biz bu noktaları sırayla birleştirdiğimizde ise, resim ortaya çıkar. İşte vektör grafikler de, biraz bu oyunlara benzer. Grafiği hazırlayan kişinin, koordinatları sayısal olarak girmesine gerek yoktur. Bilgisayar, bu koordinatları çizgi çizilirken kendisi oluşturur.
Aşağıdaki örnekte aradaki farkı daha iyi göreceksiniz. Vektör resimde şişenin etiketinde o küçük yazıların bile 7 kat büyütüldüğünde hiç bozulmadığını görebiliyoruz.
VEKTÖR GRAFİĞİN AVANTAJLARI
Vektör grafik, bazı avantajları nedeniyle bitmap grafiğin yerine kullanılabilir;
• Vektör grafik, bitmap’e göre sabit diskte daha az yer kaplar.
• Büyütme ve küçültme işlemleri sırasında resimde bir bozulma olmaz.
• Resim çok kolay bir şekilde değiştirilebilir ve İstenen parçaları, başka bir resimde rahatlıkla kullanılabilir.
• Resmi oluşturan çizgilerin rengini, kalınlığını ve yerini değiştirmek çok kolaydır.
VEKTÖR GRAFİK ÇİZİM PLATFORMLARI
Vektör grafikler Corel Draw, Photoshop, FreeHand vb. platformlarda geliştirilebilir.
Alıntıdır.