İyi bir web sitesi sahibi olmanın ilk yolu iyi bir tasarıma sahip olmaktır. En uygun tasarımın yapılması, projenizin daha ilgi çekici olmasını sağlayacaktır. Yapılacak olan web sitesi tasarımı geliştirilmeye uygun olmalıdır. Aksi takdirde sabit ve gelişime uygun olmayan site tasarımı, bir sonraki dönemlerde siteyi tekdüze ve sıradan kılacaktır. Eklemek istenilen yeni özellikler için site tasarımı en baştan yapılmak zorunda kalınacak ve bu da yazılım anlamında bir hayli zamanınızı alacaktır.

Ziyaretçilerin büyük çoğunluğu, bir şekilde sitenizin linkine tıklar ve ilk 8 saniye içerisinde siteniz ile ilgili kararını verir. Bu karara göre sayfanızı ziyaret etmeye devam eder veya sayfanızdan ayrılıp diğer sitelere yönelirler. İşte burada, ziyaretçileri sitede tutmak ve daha fazla zaman geçirmelerini sağlamak için; sitenizin renkleri, kullanmış olduğunuz yazı fontları, görsellerin kalitesi, slider ve içeriklerin yerleşimi gibi sayfa düzenini en net şekilde yansıtacak olan unsurlar büyük önem taşımaktadır. Sadece ziyaretçi bazlı değil aynı zamanda web sitenizin tüm tarayıcılara uyumlu olması açısından da tasarım önemli bir etkendir.

İyi bir tasarıma sahip olmak için;

Taslak Oluşturun

Web sitesi tasarımına başlamadan önce taslak hazırlamak iyi bir fikir olacaktır. Elinize kağıdı kalemi alın ve neyin nerede durması gerektiğini kabataslak belirleyin. İçinize sinmeyen yerleri silin ve yerine başka bir şey koyun. Bu şekilde işe başlamadan önce çalışmanız ile ilgili bir ön bilgiye sahip olursunuz. Taslak hazırlamadan yapılacak olan çalışmalarda, bilgisayar ortamında yapılacak olan değişimler veya denemeler bir hayli zaman kaybına neden olur ve tasarım süreci sıkıcı bir hal alır.

Renk Karmaşasından Kaçının
Renkler bir web sitesi için en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu sebeple, çok fazla renk kullanımından kaçının. Genel olarak sitede kullanılacak olan logonun renkleri, ana renk teması olarak seçilebilir. Birbirine uyumlu olacak şekilde mümkün olduğu kadar az renk kullanmaya özen gösterin. Aksi takdirde sitenin görünümü çok karmaşık bir hal alabilir. Bu da siteye gelen ziyaretçileri yorarak siteden ayrılmalarına sebep olabilir.

Okunabilir Fontlar Kullanın

Web sitelerinde asıl amacın, siteye gelen ziyaretçilere bilgi vermek olduğunu düşünürsek, estetik kaygılarla yazılmış, okunması zor ve karmaşık yapıya sahip yazı fontlarının kullanımından kaçının. Sade, basit ve okunması en rahat yazı tiplerini seçmeye özen gösterin. Sitenizin tamamında kullanmak üzere, tek bir font seçin. Başlık ve içerik yazılarında kullanılacak olan yazı puntolarının, tüm sayfalarda aynı büyüklükte olmasına özen gösterin.

Eklenen Görsellerin Kalitesine ve Uzantılarına Dikkat Edin
Sitenizde kullanacağınız resim ve video gibi görsellerin ilgili sayfalarda olmasına özen gösterin. Görüntü kalitesinden asla taviz vermeyin ve en iyi olanı kullanın. Sayfayı açtığınızda kendi bilgisayarınızda gördüğünüz bir görsel, başka bilgisayarda düzgün görüntülenemeyebilir. Bu nedenle görsel uzantılarının her bilgisayarda açılabilecek şekilde olmasına özen gösterin. (PNG, JPG, GIF)

Ayrıca sayfanızın daha hızlı açılması için görsellerin boyutlarını mümkün olduğu kadar küçük tutun.

İconlar Kullanın

Web sitelerinin vazgeçilmezlerinden biri de iconlardır. İcon kullanımı web sitesinde bulunan başlıkların ya da açıklamaların yanında kullanılarak anlatıma yarımcı olurlar. Sade ve konu ile ilgili iconlar kullanarak web sitenizi daha haraketli ve ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

Site İçi Yönlendirmelere Dikkat Edin
Web sitenizi ziyaret eden kişiler, bulundukları sayfalardan diğer sayfalara en kısa yoldan gitmek isterler. Bunun için tüm sayfalarda; anasayfaya ve diğer sayfalara giden bağlantılar vermek faydalı olacaktır. Bu şekilde ziyaretçiler sayfalar arasında en hızlı şekilde dolaşabilecektir. Bu da sitenizi ziyaret eden kişilerin, sitede akıcı bir şekilde dolaşmasını sağlayacaktır.

İyi bir web sitesine sahip olmak için sadelikten ve özgünlükten vazgeçmeyin. Kalıplara bağlı kalmadan, her site için konusuna ya da sektörüne göre ilgi çekici ve farklı tasarımlar hazırlayın. Kullanacağınız renkleri, iconları ve görselleri bu doğrultuda seçin. Tasarım yaparken yazılım aşamasını da düşünün ve kullandığınız tüm materyalleri düzenli isimlendirin ve klasörleyin.

Diğer Makaleler İçin Tıklayın