Türkçülük Günü, 3 Mayıs 1944 tarihinin anıldığı gün.
Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan "Ankara Nümayışı"'nı anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1944 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü (Bayramı) adını almıştır.
Binlerce yıllık şanlı bir tarihe sahip olan halkın günüdür. Türkler, yazılı kaynaklarda M.Ö. 500'lü yıllardan itibaren görünmeye başlamıştır. Bilindiği kadarı ile Türk halkı atayurttan ayrılışla birlikte geniş bir coğrafyaya sahip olmuş ve bugün Doğu Avrupa'dan Çin'e kadar geniş bir alana yayılmıştır. Türk boylarının bir çoğunun günümüze uzayan kolları bulunmaktadır. Bu toplulukları aynı çatı altında birleştirme ülküsü ne kadar ütopik olursa olsun, bu düşüncede olan insanların atmış olduğu adımların kutlandığı gündür 3 Mayıs ve 1944 yılından itibaren yer etmiştir yaşantımıza.
Aslında 3 Mayısa at gözlüğüyle bakmamak gerekir. Bundan 100 yıl önce yurdumuzu işgal etmeye çalışanların, kendilerine en büyük düşman olarak gördükleri Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyaya 23 Nisanı bıraktı arkasında ve bugün eski düşmanlar dahi coşkuyla kutlamakta. Hz. Ali'nin güzel bir sözü var; Aslını inkar eden haramzadedir diye. İnkar etmeden, ne olduğunu unutmadan, özüne sahip çıkan her Türk evladı Türkçüdür.
teknik olarak Türkler birden fazla bayrama sahiptir o yüzden o şuna ait bu şuna ait diyemem örneğin nevruz bayramı her ne kadar ülkemizde terör kısmı kutlasada milliyetçe kaybedilen bir bayramdır, genel olarak tarihi ergenakon destanına dayanır fakat Türkler islamdan sonra bu bayramı benimsemekten vazgeçmiştir kazakların, azerbeycanların , özbekleri vs benimsediği önemli bir bayramdır